Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zima na Slovensku prepisuje históriu: Padol absolútny rekord, pozrite na tie obrovské mrazy!

Včerajšia zima v Žiline. Zobraziť galériu (5)
Včerajšia zima v Žiline. (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Arktická zima, ktorá postihla Slovensko pred víkendom, sa vyšantila naozaj do sýtosti. Postarala sa o prekonanie absolútneho rekordu v histórii meraní, ktoré má k dispozícii Slovenský hydrometeorologický ústav. Ten na svojej stránke na Facebooku informoval o obrovských mrazoch v Oravskej Lesnej -35,2 °C a v Dudinciach - 30,3°C. Ani niektoré ďalšie miesta však veľmi nezaostávali.

Krutý mráz takmer zabíjal na východe: Anomália na rieke a krásny čin Richarda z Košíc

"Posledná noc (zo 7.1. na 8.1.2017) bola mimoriadne chladná. Oravská Lesná namerala až -35,2°C a menej ako -30 °C bolo napríklad aj v Liesku na Orave. Menej ako -30 °C mali aj Dudince na juhu územia. Hlásili -30,3°C a padol tu absolútny rekord. V histórii meraní, ktoré sa v Dudinciach i začali v roku 1977, tu tak chladno ako dnes ráno ešte nikdy nebolo," píše SHMÚ.

Extrémne chladný však bol celý včerajší deň. Odchýlka priemernej dennej teploty od dlhodobého normálu v rokoch 1961-1990 sa pohybovala na väčšine územia v rozmedzí -10 až -20 stupňov a dokonca v Oravskej Lesnej rozdiel činil až -21,6 °C.

"Pozoruhodné je aj to, že napríklad v Lieseku na Orave sme 7.1.2017 mali arktický deň, pričom teplota za 24 hodín vystúpila len na -16,5 °C, takže od limitu pre arktický deň sme mali úctyhodnú rezervu 6,5 °C.," dodal SHMÚ.

Lucia nám poslala fotografiu z cesty medzi Sučanmi a Martinom. Dnes ráno o 7.30 h teplomer v aute ukazoval -31 °C.
Zobraziť galériu (5)
Lucia nám poslala fotografiu z cesty medzi Sučanmi a Martinom. Dnes ráno o 7.30 h teplomer v aute ukazoval -31 °C.  (Zdroj: Tip čiateľa)

V Lieseku rekodných - 30,2 stupňa

Dlhoročný pozorovateľ hydrometeorologickej stanice v hornooravskej obci Liesek František Tekeľ nameral dnes ráno dlhodobo rekordne najnižšiu teplotu -30,2 stupňa Celzia. Za posledných 30 rokov ide podľa neho o druhú najnižšiu nameranú teplotu v Liesku.

Podobné a doteraz najnižšie teploty nameral začiatkom februára 2012, vtedy klesla teplota na -30,6 stupňa Celzia. "Ešte cez týždeň by som nepredpokladal, že príde takýto rekord. Teploty tomu začali nasvedčovať až v sobotu (7.1.) večer. O 20.00 h som nameral -27 stupňov a do rána ostávalo ešte dosť času, aby teplota ovzdušia klesla na rekordnú hodnotu, takže som to tušil," uviedol pre TASR.

Fotografia od čitateľky Zuzky dokazuje, že aj v Liptovskej Tepličke bola dnes v noci treskúca zima.
Zobraziť galériu (5)
Fotografia od čitateľky Zuzky dokazuje, že aj v Liptovskej Tepličke bola dnes v noci treskúca zima.  (Zdroj: Tip čitateľa)

"Za posledné štyri roky sme zažili mimoriadne teplé zimy, zvyklo byť okolo -15 stupňov Celzia, teraz sa zrazu ochladilo o ďalších desať stupňov, v dobe globálneho otepľovania je to ohromné," myslí si skúsený pozorovateľ, ktorý sa touto činnosťou dennodenne zoberá už približne takmer tri desaťročia.

Mimoriadne nízke teploty predpovedá aj na najbližšie dni, no chladnejšie ako dnes by už byť nemalo. "Tieto mrazy na Orave by som prirovnal k vysokým letným teplotám na juhu Slovenska. Keď napríklad v Hurbanove v lete namerajú približne 40 stupňov nad nulou, je to rovnaká zvláštnosť, ako keď my na severe máme v zime -30 stupňov Celzia," porovnal Tekeľ.

Smrť v Nitre

Počas posledných mrazivých dní zahynul v Nitre jeden človek, ďalšieho pred smrťou zachránila pomoc ľudí. Podľa slov Ľuboša Zimana z operačného pracoviska Mestskej polície (MsP) v Nitre bolo telo zamrznutého bezdomovca objavené v piatok 6. januára na atletickom štadióne v Nitre na sídlisku Chrenová. Jeho slová potvrdila aj nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. „Šlo o človeka bez domova, ktorý zomrel na následky mrazu, bez cudzieho zavinenia. Totožnosť muža zatiaľ nie je známa,“ uviedla pre TASR.

Zima na Slovensku prepisuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podchladenie a smrť zamrznutím hrozila aj ďalšiemu mužovi, ktorý spadol z invalidného vozíka a zostal bezmocne ležať na zemi. „Našťastie sa ho podarilo včas zachrániť a nič sa mu nestalo,“ uviedol Ziman. Hliadky mestskej polície kontrolujú ulice, aby mohli ľuďom v núdzi pomôcť. „Ak by to bolo potrebné, vieme pomôcť aj horúcim čajom, prípadne ich nasmerovať do útulku. Momentálne sa ale bezdomovci v meste takmer vôbec nezdržiavajú. Väčšinou majú svoje miesta, v ktorých takéto chladné počasie dokážu prečkať,“ dodal Ziman.

Aj dnes platia výstrahy

SHMÚ vydal na dnešok výstrahu prvého stupňa pred ľadovými povodňami pre okres Martin a výstrahu druhého stupňa pre okres Liptovský Mikuláš. Výstraha platí od 06:00. SHMÚ očakáva na Čiernom Váhu, Revúcej, Pivovarskom potoku a Varínke vzdutie vodných hladín vplyvom ľadu, ktorý sa v nich hromadí. Na ostatných tokoch v povodí Váhu sú prietoky ustálené. Pre celé Slovensko zároveň platia výstrahy pred mimoriadne nízkymi teplotami. Miestami sa môžu tvoriť snehové jazyky a ojedinelo snežiť.

Zima na Slovensku prepisuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Predpoveď na nedeľu

Počasie má byť jasné až polojasné s najvyššou dennou teplotou -10 až -4 stupne Celzia, v severnej polovici Slovenska -15 až -10 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 m bude okolo -13 stupňov. Fúkať bude slabý, postupne severozápadný až severný vietor s rýchlosťou štyri až desať m/s (15 až 35 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Na hrebeňoch hôr hlási SHMÚ k večeru opäť búrlivý vietor až víchricu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu