Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšie kauzy a škandály roku 2016: Bašternák drží pod krkom Kaliňáka, Lajčák a Čistý deň

Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Ján Počiatek (sprava) Zobraziť galériu (10)
Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Ján Počiatek (sprava) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko bolo svedkom veľkých politických káuz v roku 2016. Dôverou vo vládnu strasnu Smer zatriasli najmä kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák a jeho napojenie na špičky Smeru. Škandalózna bola aj rétorika premiéra Fica voči novinárom. "Vyfarbil" sa aj poslanec a podnikateľ Boris Kollár, o ktorom sú v spise ÚPN zapísané škandalózne informácie. Vybrali sme TOP 5 káuz a škandálov, ktoré by ste si mali zapamätať

Kaliňákov Bašternák

Njväčšia kauza roka 2016. Mohutne zatriasla stoličkou druhého najsilnejšieho muža vlády a korunného princa Smeru Roberta Kaliňáka. Kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák je vyšetrovaný z daňových podvodov v hodnote dvoch miliónov eur, ktoré si mala jeho firma uplatniť pri nadmernom odpočte DPH.

Bašternák spred pár rokov s Borisom Kollárom
Zobraziť galériu (10)
Bašternák spred pár rokov s Borisom Kollárom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo je však zarážajúcejšie, s týmto podnikateľom priamo obchodoval minister vnútra Robert Kaliňák a exminister dopravy a financií Ján Počiatek. Premiér Fico dokonca býva v prenajatom byte od Bašternáka. Z mena pomerne neznámeho podnikateľa sa stala doslova nadávka a symbol podozrení a korupcie vládnej strany Smer. Kaliňákovi a Počiatkovi pristáli na účtoch stovky tisíc eur od firmy, ktorú vlastnil sám Bašternák.

Ján Počiatek a Robert
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák má k policajným funkcionárom veľmi blízko. Slovensko si ešte čerstvo pamätá prípad, ako sa zaplietol s policajnou hliadkou, ktorá ho zastavila. Kauza prepukla začiatkom júna. Voči hliadke bol drzý a policajtom sa vyhrážal. Bašternáka chcel z pokuty vysekať policajný nadriadený, ktorý volal hliadke, aby ho pustili, lebo je to "náš človek".

Lajčákovo šafárenie a tajné zmluvy

Bývalá úradníčka ministerstva zahraničia Zuzana Hlávková popísala nekalé praktiky pri kšeftoch s organizáciou kultúrnych akcií počas predsedníctva Slovenska v EÚ. Okrem iného spomína, ako sa narýchlo a podozrivo začalo pracovať na klipe pri predstavovaní slovenského loga kvôli predsedníctvu v EÚ. Namiesto skromnej akcie sa rozpočet nafúkol. Zamestnanci odboru protestovali proti tejto akcii. Ako náhle však zistili, že akciu má organizovať firma, ktorá sa mala podieľať na organizácii snemu strany Smer v Nitre v roku 2015, bolo im jasné, že zákazka prejde.

Zuzana Hlávková a Gabriel Šípoš
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Hlávková a Gabriel Šípoš  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Na predstavení loga malo byť pustené video podobné spotu zo smeráckej akcie, na ktorom sa podieľala rovnaká agentúra Evka. Zamestnanci odboru neverili vlastným očiam, mysleli si, že toto nemôže prejsť. "Prišlo nám to šialené. Mysleli sme, že je to nejaká zákulisná hra a niekto vo vedení to včas stopne a diplomaticky zruší (pretože odsúhlasenie alebo neodsúhlasenie takéhoto podujatia bolo v kompetencii len najvyššieho vedenia ministerstva)," prezradila Hlávková.

Najväčšie kauzy a škandály
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Lajčák podľa Transparency doteraz neukázal všetky potrebné zmluvy, aby sa očistil od podozrení. Dokonca tvrdia, že ministerstvo porušuje zákon. Podozrenia vyšetruje Najvyšší kontrólny úrad aj Generálna prokuratúra.

Ficove útoky na novinárov

Predsedovi vlády a šéfovi Smeru došla trpezlivosť s novinármi, ktoré odhaľujú kauzy jeho vlády a Smeru a tak koncom novembra tohto roka na nich zaútočil. Po prevalení podozrení zo šafárenia na ministerstve zahraničia, sa Fico obul do novinárov a označil ich za "špinavé protislovnské prostitútky". „Vy neinformujete, vy klamete. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky.“

Robert Fico na sneme
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Niektorí odborníci vidia za Ficovými útokmi padajúce preferencie strany, ktoré má rekordne nízke. Iní za jeho útokmi vidia snahu prekryť škandály a kauzy.

Kollárove mafiánske styky a aktivity

Topky upozornili, že šéf parlamentného zoskupenia Sme rodina Boris Kollár má podľa spisov Ústavu pamäti národa "pestrú minulosť". Dokumenty dokazujú nielen napojenie na bratislavského veksláka Petra Steinhübela z konca 80-tych rokov minulého storočia. Podľa záznamov bývalej Štátnej bezpečnosti, ktoré archivuje Ústav pamäti národa, bol predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár poskokom Petra Steinhübela prezývaného Žaluď. Najznámejší bratislavský vekslák konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia sa vypracoval na jedného z najznámejších mafiánov.

Peter Steinhübel
Zobraziť galériu (10)
Peter Steinhübel  (Zdroj: TASR)

Zarážajúce je, že podľa tajných a prísne tajných dokumentov ŠtB Žaluď spolupracoval na páchaní nelegálnej činnosti s Borisom Kollárom a ďalšími členmi bratislavského podsvetia Romanom Deákom a Jánom Danišom. Kollár mu mal podľa spisu pri jednej akcii pomáhať pašovať heroín. Po zverejnení prvotných informácií z dokumentov ŠtB sa k ich obsahu Boris Kollár nevyjadruje. Niekdajšie napojenie na podsvetie a mafiu odmieta s tým, že v Bratislave sa poznal každý s každým.

Boris Kollár v parlamente
Zobraziť galériu (10)
Boris Kollár v parlamente  (Zdroj: SITA)

Kauza Čistý deň

Všetko rozpútal blog v septembri tohto roka poslankyne SaS Natália Bláhovej. Politička opísala, ako sa v galantskom centre Čistý deň diali hrozné veci. V blogu upozornila na údajné znásilnenie klientky v zariadení. Blog bol publikovaný práve v čase, keď boli všetci klienti aj zamestnanci na terénnej terapii v Chorvátsku.

Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek označil celú kauzu za dopredu pripravenú a vykonštruovanú, o pripravovanom zverejnení ho mala dopredu informovať matka jednej z klientok. Tománek sex v zariadení priznal, no znásilnenie odmieta. Poslankyňa Blahová prišla do resocializačného zariadenia osobne až 8. novembra v rámci poslaneckého prieskumu.

Minister práce bol kvôli kauze na koberčeku
Zobraziť galériu (10)
Minister práce bol kvôli kauze na koberčeku  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) ju vtedy vyzval, aby sa celej komunite Čistého dňa ospravedlnila. Klienti zariadenia v búrlivej debate poslankyni vyčítali, že po zverejnení jej informácií im pokazila meno. Hovorilo sa o odobratí akreditácie, ale Čistému dňu ju minister stále neodobral. Namiesto toho sa obidve strany vyhrážajú žalobami.

Viac o téme: ŠkandálKauzaRok 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu