Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál u Lajčáka bude mať poriadnu dohru: Výsledky ombudsmanky potvrdili najhoršie obavy

Miroslav Lajčák a Zuzana Hlávková
Miroslav Lajčák a Zuzana Hlávková (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kauza slovenského predsedníctva a nejasných odpovedí ministerstva zahraničia pokračuje. Rezort a Miroslav Lajćák sa budú musieť obracať - na ministerstvo sa valí žaloba po tom, čo sa ombudsmanka Jana Dubovcová zaoberala podnetom od Transparency International Slovensko.

Lajčák pôvodne Transparency „odmietol poskytnúť ďalšie faktúry, ako aj dokumenty k výberu dodávateľov, ponuky a mená konkurenčných firiem, rovnako ako aj zápisnice z porád." Neskôr sa ministerstvo vyhováralo na prebiehajúcu kontrolu.

Ako informoval Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko, zamotanú situáciu riešila ombudsmanka Dubovcová. Ako sa uvádza v 18-stranovom dokumente, ministerstvo na čele s Lajčákom päťnásobne porušilo základné právo na informácie, a tým pádom aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám a Ústavu SR. 

Dubovcová podľa Šípoša skúmala šesť infožiadostí Transparency a pochybenie zistila v odpovediach na päť z nich. Rezortu preto navrhla, aby všetky tieto nezaslané dokumenty sprístupnili Transparency. „Pri citovaných zmluvách s umelcami ombudsmanka argumentuje, že ministerstvo ich podľa zákona malo na žiadosť sprístupniť, hoci so začiernenými menami umelcov. Pri otváracích koncertoch pre verejnosť i VIP hostí malo ministerstvo poslať Transparency všetky zmluvy a faktúry, nielen tie, ktoré si ministerstvo vybralo," tvrdí Šípoš.

Ombudsmanka podľa neho taktiež nepriamo kritizovala ministerstvo za zamlčanie existencie zmlúv na priamu otázku Transparency. Ako sa navyše Dubovcová vyjadrila v dokumente, takéto nekonzistentné rozhodnutia ministerstva „neprispievajú k dôveryhodnosti ministerstvom uvádzaných dôvodov nesprístupnenia informácií.“

Ministerstvo má momentálne dvadsať dní na to, aby odporúčania od ombudsmanky vykonalo v praxi, riaditeľ slovenskej pobočky Transparency však tvrdí, že žalobu podávajú tak či tak. „Budeme argumentovať, že ministerstvo nemá čo plošne odmietať poskytovať dokumenty s argumentom, že sa má k nim uskutočniť kontrola inými inštitúciami typu NKÚ," hovorí Šípoš.

Taktiež dodáva, že spor je dôležitý preto, že by sa v prípade sprístupnenia dokumentov odhalilo, či má ministerstvo čisté svedomie. „Ľahko by sa ukázalo, či naozaj manipulovali so zákazkami, či náhodou nerobili „naoko“ súťaže na dodávateľov, či všetky zaplatené faktúry šli na služby, ktoré štát aj potreboval, a či náhodou nešli aj politicky spriazneným firmám," píše Šípoš.

Viac o téme: Miroslav LajčákTransparency International SlovenskoZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu