Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Alarmujúce výsledky nového prieskumu: Viac mladých podporuje pravicu a Kotlebu

Marián Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marián Kotleba (Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Najviac mladých Slovákov podporuje krajne pravicovú stranu Kotlebu - Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS). Vysokej popularite sa teší aj jej líder a predseda Banskobystrického kraja Marián Kotleba. Vyplýva to z najnovšej štúdie bratislavského Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

"V prostredí mladých ľudí viac ako tretina sympatizuje s aktivitami, konkrétnymi krokmi, programom a hodnotami Kotlebovej LSNS. Aj samotný líder strany Marián Kotleba má medzi mladými pomerne vysokú podporu (30 percent) ktorá prevyšuje súčasnú podporu strany," uviedol dnes inštitút. Analytik IVO Marián Velšic novinárom povedal, že preferencie LSNS medzi Slovákmi vo veku 18 až 39 rokov dosahujú 23,5 percenta a že vzhľadom ku spomínaným sympatiám majú priestor k rastu.

LSNS nečakane uspela v marcových parlamentných voľbách, v ktorých získala osem percent hlasov a vo 150-člennej snemovni obsadila 14 kresiel. Strana napríklad presadzuje vystúpenie krajiny z EÚ a NATO a vo svojom programe okrem iného sľúbila nastolenie "poriadku s parazitmi v osadách" a ochranu ľudí pred "cigánskym terorom". LSNS sa tiež hlási k vojnovému slovenskému štátu, ktorý bol za druhej svetovej vojny spätý s nacistickým Nemeckom.

Alarmujúce výsledky nového prieskumu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Martin Baumann)

Podľa štúdie IVO sa mladšej generácii Slovákov pozdávajú najmä návrhy LSNS na zníženie počtu poslancov v parlamente, obmedzení štátnych sociálnych dávok pre Rómov či kritika na adresu súčasného štátneho zriadenia na Slovensku.

S tesným odstupom za LSNS v rebríčku preferencií medzi mladšou generáciou Slovákov skončila s podporou 23,4 percenta liberálna strana Sloboda a solidarita (SaS), ktorá je najsilnejšou opozičnou stranou. Obľuba LSNS a SaS u mladých Slovákov tento rok na jeseň v porovnaní s poslednými parlamentnými voľbami stúpla.

Výrazná väčšina opýtaných uviedla, že takzvané konšpiračné weby predstavujú alternatívu tradičných médií a že tieto weby majú vzhľadom na slobodu slova a prejavu právo na existenciu. Najviac sa mladá generácia obyvateľov päťmiliónová krajina zaujíma na internete o informácie o udalostiach vo svete, o problematiku životného prostredia a o tému migrácie. Nadpriemerne aktívny na internete a sociálnych sieťach sú prívrženci LSNS.

Je tu priestor, aby medzi mladými voličmi rástla podpora kotlebovcov, tvrdí analytik

Priestor, aby medzi mladými ľuďmi rástla podpora pre taký politický subjekt, akým je Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS), určite je. Pri prezentácii výsledkov prieskumu Mladí ľudia v kyberpriestore – šance a riziká pre demokraciu na to poukázal autor výskumu a analytik Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Marián Velšic.

S programom, aktivitami i konkrétnymi krokmi strany podľa neho sympatizuje viac ako tretina respondentov vo veku 18 až 39 rokov, ktorých v prieskume oslovili. "Ak dáme 34 percent sympatizantov do súvislosti s potenciálnymi volebnými preferenciami, ktoré sa v prípade Kotlebovej strany v tomto prieskume pohybujú okolo 23,5 percenta, vidíme, že priestor na zvýšenie podpory takéhoto politického subjektu u mladých existuje," povedal Velšic.

Ešte výraznejšie sympatie generujú niektoré návrhy a postoje ĽS NS. "Dve tretiny mladých respondentov sa stotožňujú s populistickými myšlienkami znížiť počet poslancov v NR SR zo 150 na 100 (70 percent opýtaných) či znížiť sociálne dávky Rómom (66 percent)," uviedol Velšic, podľa ktorého svoje auditórium však majú aj návrhy ako poriadkové hliadky vo vlakoch (37 percent), vystúpenie SR z EÚ a vytvorenie domobrany (30 percent) či vystúpenie SR z NATO (26 percent).

ĽS NS je spolu so stranou SaS politickým subjektom, ktorý v porovnaní s preferenciou v období marcových parlamentných volieb najviac rástol. Z 18,1 percenta na 23,5 percenta, v prípade SaS to bolo z 18,1 na 23,4 percenta. "Obe strany zosilneli na úkor iných, zväčša parlamentných strán," skonštatoval Velšic. Okrem týchto dvoch subjektov rástla už len SNS (zo 6,3 na 10,4 percenta). Ešte pred národniarmi sa v preferencii mladých ľudí z prieskumu IVO ocitli napriek poklesu OĽaNO-NOVA (z 13,4 na 11,7 percenta) a Smer-SD (z 13,6 na 11,5 percenta).

Prieskum zameraný na správanie mladých ľudí na internete i preferenciu vyhľadávaných tém preukázal, že 51 percent z nich sleduje politicko-spoločenské dianie pravidelne, 45 percent ho sleduje aspoň jednu hodinu denne, 19 percent z toho viac ako dve hodiny. Mladí sa najviac zaujímajú o zahranično-politické udalosti (73 percent) a environmentálnu tematiku (70 percent). Takmer dve tretiny opýtaných deklarovali aj záujem o vnútropolitické udalosti (60 percent), otázku migrácie (64 percent), ľudskoprávnu tematiku (62 percent) či tematiku korupcie a klientelizmu v spoločnosti (59 percent).

Prieskum takisto odhalil, že väčšina mladých toleruje existenciu konšpiračných webov. Až 84 percent opýtaných zastáva názor, že takéto weby majú právo na existenciu na základe ústavou zaručenej slobody slova a prejavu. Za alternatívu voči tradičným médiám, ktorá vyvažuje názorové spektrum, považuje konšpiračné weby 73 percent respondentov. Ako zdroj demagógie, klamstiev a nepodloženého obviňovania vníma tieto stránky 55 percent respondentov. Zber dát v prieskume, ktorý IVO uskutočnil s podporou Nadácie ESET, sa realizoval v septembri tohto roku v spolupráci s agentúrou FOCUS. V prieskume oslovili celkovo 1083 respondentov vo veku 18 až 39 rokov. 

Viac o téme: ExtrémizmusPravicaMarián KotlebaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu