Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepredstaviteľné skutočnosťou? Obchodníci žiadajú zatvorenie predajní na 15 dní v roku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Dobrá správa pre ľudí zamestnaných v obchodnej sfére, zlá pre zákazníkov? V súčasnosti platí zákon, podľa ktorého musia byť predajne, až na niektoré výnimky, zatvorené 3,5 dňa v roku, a to cez popoludnie v Štedrý deň, na Prvý sviatok vianočný, Nový rok a Veľkonočnú nedeľu. Zväz obchodu a cestovného ruchu však požaduje zmenu legislatívy, ktorá by upravila otváracie hodiny. Maloobchodné a veľkoobchodné prevádzky by mali byť zatvorené počas všetkých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja, ktorých máme na Slovensku až 15.

Roman si všimol ceduľu, pri ktorej musel zastaviť: FOTO Najkreatívnejší predajca na Slovensku!

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu  Pavol Konštiak vo štvrtok uviedol, že obchody v súčasnosti nemôžu byť zatvorené počas všetkých sviatkov kvôli "zdravej konkurencii". "Keď má konkurent otvorené, tak musí mať aj druhá strana. Hovoríme o tom, že by obchody mali byť počas štátnych sviatkov zatvorené. Nehovoríme o letiskách, staniciach, čerpacích staniciach," priblížil stanovisko slovenských obchodníkov Konštiak.

Podľa neho je potrebná legislatívna úprava. "Nedá sa dohodnúť, lebo zahraničné reťazce majú na to iný názor, jediný spôsob je uzákoniť to. Dôležitá je verejná diskusia," podotkol Konštiak s tým, že sa neobáva výpadku ziskov obchodníkov.

Nepredstaviteľné skutočnosťou? Obchodníci žiadajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Menej štátnych sviatkov?

Zväz však podporuje aj myšlienku rezortu hospodárstva prehodnotiť počet štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja tak, aby boli brané do úvahy záujmy podnikateľov a považuje tento zámer za prínosný aj pre národné hospodárstvo. Kým členské štáty EÚ majú podľa obchodníkov priemerne 12 takýchto sviatkov, Slovensko má päť štátnych sviatkov a 10 dní pracovného pokoja.

"Znížením počtu dní pracovného pokoja alebo ich vhodnejšou distribúciou, teda presunom voľných dní pripadajúcich na stred týždňa na pondelky alebo piatky, by sa zabezpečil vyšší rast slovenského hrubého domáceho produktu, šetrilo by sa energiou a nákladmi podnikateľov," skonštatoval Konštiak.

Potraviny idú do obchodov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo na to ministerstvo práce?

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa vyjadril, že je ochotný o tejto problematike diskutovať. Či ide o voľné sviatky alebo dokonca voľné nedele. Každopádne však o nich musia komunikovať najprv sociálni partneri, teda zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov.

Šéf rezortu práce by sa prikláňal k možnosti, aby sa hovorilo o ďalších štátnych sviatkoch, ktoré by mohli byť pre zamestnancov voľné, tak ako napríklad v prípade Vianoc alebo Veľkej noci. "Vidím priestor na nejaký kompromis. Teda možno viac štátnych sviatkov, nielen cirkevných, by som do tejto problematiky posunul," myslí si Richter.

"Osobne by som nemal problém, keby tam boli aj všetky štátne sviatky, ale bol by som rád, aby sa na tom dohodli sociálni partneri," priblížil Richter. Zároveň uviedol, že už v súčasnosti upravuje odmeňovanie pracovníkov počas sviatkov Zákonník práce, ale aj kolektívne zmluvy vo firmách.

Nepredstaviteľné skutočnosťou? Obchodníci žiadajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jupiterimages)

"Máme dosť často stretnutia s organizáciami, ktoré združujú vysokoškolákov a stredoškolákov. Mladí ľudia argumentujú, že práve sviatky alebo nedele sú obdobím, kedy majú možnosť brigádnici z radov študentov privyrobiť si," upozornil Richter. Preto je potrebné o tejto problematike diskutovať.

"Je treba hľadať dohodu a isté postupné kroky. Na toto sme pripravení poskytnúť priestor v rámci Centra sociálneho dialógu," dodal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu