Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Organizácia prišla so skvelým nápadom: Vymyslela, ako zachrániť unikátnu časť prírody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

SUKADANA - V odľahlej obci Manjau na indonézskom ostrove Borneo rúbali gangy drevorubačov bez povolenia staré stromy tropického lesa a predávali drevo obchodníkom. V poslednom čase však mnohí z nich so svojou nelegálnou činnosťou prestali výmenou za lacnú lekársku starostlivosť a možnosť vyučiť sa novému povolaniu. Píše o tom agentúra AFP.

Skvelá práca: Mláďatko orangutana zachránili z rúk pašerákov, drobec na FOTO je rozkošný!

Originálny nápad vzišiel od mimovládnej organizácie Alam Sehat Lestari (Asri), ktorá sa špecializuje na problémy zdravia a životného prostredia. Jej posolstvo drevorubačom je jednoduché: prestaňte rúbať stromy a budete mať právo na vyškolenie v novej profesii lesníka či poľnohospodára zadarmo a navyše bude mať celé mestečko zľavy na lekársku starostlivosť v miestnej klinike.

Na západe indonézskej časti ostrova Borneo, kde bol program začatý, bolo rúbanie lesa dlho jedinou obživou mnohých chudobných ľudí. Predaj dreva im umožňoval uspokojovať všetky potreby, najmä pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť, ako to bolo v prípade otca dvoch detí Juliansyaha v Manjau.

Stačilo vypíliť jediný dub na Borneu, strom veľmi žiadaný pre kvalitu dreva, a boli zaň stovky dolárov. Pre obyvateľov mestečka to bolo malé imanie: v Indonézii žije takmer 40 percent obyvateľov s necelými dvoma dolármi na deň.

Juliansyah nakoniec s nelegálnym výrubom stromov prestal. Išlo o náročnú a vyčerpávajúcu prácu. Zarobené peniaze dal za lekára a ďalšie nevyhnutnosti. "Jeden deň dostanete peniaze a druhý deň nemáte nič. Nedá sa nič ušetriť," vysvetľuje asi tridsaťročný muž pri národnom parku Gunung Palung.

Organizácia prišla so skvelým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V tomto parku je výrub lesa zakázaný, pretože ide o prirodzené prostredie pre orangutany a tiež pre medvede malajzijské a vtáky. Obrovský ostrov s veľkou biodiverzitou je rozdelený medzi Indonéziu, Malajziu a Brunej.

Z 24 dedín obklopujúcich park Gunung ich 23 súhlasilo s tým, že od výrub lesa upustí výmenou za lacnú zdravotnú starostlivosť, hovorí spoluzakladateľka Asri Kinari Webbová. Táto organizácia začala v roku 2007 spolupracovať s týmito dedinami a odvtedy počet rodín žijúcich z výrubu lesa klesol zo 1400 na 180.

"Nebolo takmer dňa, kedy by z lesa nebolo počuť motorovú pílu. Aj teraz sa niekedy stane, že je motorová píla počuť, ale zďaleka to už nie je také ako predtým," hovorí Kinari Webbová. Nemocnica, kde pacienti v čakárni pozerajú videofilmy o tropickom lese, sa stala hlavným centrom starostlivosti pre 60-tisíc obyvateľov žijúcich okolo parku Gunung Palung.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock, igbp.net, SHMÚ)

"Zelené dediny", teda tie, ktoré úplne zastavili nelegálne rúbanie lesa, získavajú sedemdesiatpercentnú zľavu na lekársku starostlivosť. "Žlté" a "červené" dediny, kde sa s rúbaním prestáva, získavajú podľa toho, ako sa im darí výrub zastaviť, zľavu 30 až 40 percent.

Ďalšie stredisko zdravotnej starostlivosti otvorí Asri v januári v ďalšom regióne krajiny. Zameriava sa na obce na ostrovoch Sulawesi a Sumatra, ako aj na východe Papuy-Novej Guiney, ktoré sú závislé na nelegálnych aktivitách, ako je zbieranie nerastov a rybolov s pomocou dynamitu.

Program mimovládnej organizácie však má aj svoje tienisté stránky. V júni zo satelitu zistili nelegálne rúbanie lesa v obci, kde žije Juliansyah. Dedina potom bola zaradená do "žltej" kategórie, ale stále má možnosť znovu sa dostať do tej prvej, hovorí Fransiscus Xaverius, ktorý dohliada na projekty okolo Gunung Palung. "Náš program na Borneu je skutočnou výzvou," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu