Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známy slovenský meteorológ prezradil, aká bude zima: Veľká šanca, že vás to nepoteší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Ak bude tohtoročná zima chladnejšia ako úvod jesene, máme sa na čo tešiť. Ak bude vývoj počasia opačný, Vianoce budeme pravdepodobne sláviť na blate. Prečítajte si, ako sa k dlhodobej európskej prognóze zimného počasia vyjadril slovenský meteorológ Pavel Matejovič.

Nemecký meteorologický portál Wetteronline.de včera zverejnil prvú dlhodobú prognózu na zimu, ktorá opisuje december 2016 až február 2017. Vyplýva z nej, že zima v strednej Európe by mohla byť nadpriemerne teplá. 

FOTO Výnimočný jav aj na október: V Tatrách toľko snehu naposledy napadlo v roku 1951

Aj podľa nemeckého portálu Wetterprognose-wettervorhersage.de bude v zime pravdepodobne teplejšie, ako by milovníci športov na snehu chceli. Dlhodobá prognóza hovorí, že december by mohol priemernú teplotu prekonať o 0,5 až 2 stupňe Celzia. Na biele Vianice to zatiaľ nevyzerá. V januári však môžu teplejšie epizódy striedať aj veľmi chladné a mrazivé. Meteorológovia rátajú s januárovou odchýlkou -0,5 až 2 stupne Celzia. Rozdiely teplôt sa však budú líšiť vzhľadom na nadmorskú výšku. 

Čo na to meteorológ?

„Pri interpretácii prognózy treba byť veľmi opatrný, pretože ide skôr o výpočet pravdepodobnosti,“ upozornil Pavel Matejovič k predpovedi na portáli Wetteronline.de a doplnil, že aktuálny model je výsledkom práce dvoch vedeckých inštitúcií - Centra pre výskum Zeme na univerzite v Hamburgu a Inštitútu Maxa Plancka pre meteorológiu.

Teploty ovplyvňuje niekoľko faktorov

„Model sa skôr prikláňa k teplotne nadnormálnej zime, zima by mala byť teplejšia hlavne vo východnej časti Európy. Tu však treba zohľadniť prízemnú teplotu (inverzie) a prípadne aj snehovú pokrývku, zima tak teoreticky môže byť napríklad teplejšia vo výške, no o niečo chladnejšia pri zemi,“ zhodnotil meteorológ.  

Pavel Matejovič
Zobraziť galériu (3)
Pavel Matejovič  (Zdroj: Facebook/Pavel Matejovič)

Matejovič však dodal, že vývoj počasia závisí najmä od rozloženia kvázistacionárnych akčných tlakových centier - islandskej tlakovej níže a azorskej tlakovej výše. „Odchýlka je rátaná na základe referenčného obdobia 1981-2014, teda v porovnaní s obdobím 1961-1990, resp. 1901-2000 bude v takom prípade kladná odchýlka ešte väčšia,“ spresnil.

Na záver odborník upozornil, že na zimné teploty bude mať určite vplyv aj „vysoká teplota oceánov, ako aj všeobecne veľmi vysoká priemerná teplota na severnej hemisfére, ktorá je už dlho vysoko nad dlhodobým priemerom“. Podľa Matejoviča však nie je vylúčené, že sa na severnej pologuli môžu vyskytnúť aj izolované oblasti s relatívne chladnejšou zimou. 

Reprofoto Wetteronline.de
Zobraziť galériu (3)
Reprofoto Wetteronline.de

 

Viac o téme: ZimaPrognózaPredpoveď počasiaPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu