Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pokrok na Slovensku od polovice 19. storočia: Takto sa u nás bojovalo s negramotnosťou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: DIKDA, SNK)

MARTIN - Zaviedla sa povinná bezplatná školská dochádzka, vzdelanci začali vydávať učebnice a vyučovať aspoň základ v materinskom jazyku a štát pomaly umožňoval vzdelávanie aj dievčatám. Rakúsko-Uhorsko takto bojovalo so znižovaním negramotnosti od polovice 19. storočia. Slovenská národná knižnica (SNK) priniesla pri príležitosti Medzinárodného dňa gramotnosti, ktorý 8. septembra 1966 vyhlásilo UNESCO, zdigitalizované zaujímavosti zo svojich depozitov.

Dnes je to jednoduchšie – všade záplava krásnych ilustrovaných kníh, kreatívni učitelia a rodičia, ktorí ostávajú verní tradíciám a snažia sa vzbudiť záujem dieťaťa o čítanie a zvýšiť jeho gramotnosť. Učiteľ Ján Fuchs spísal okolo roku 1872 niekoľko učebníc, ktoré vyšli pod názvom Prostonárodný evanjelický školník alebo neskôr aj ako Naukoslad prostonárodnej školy. Nájdu sa tu základy prírodopisu, dejepisu Uhorska či silospytu – dnes známeho pod názvom fyzika. Tieto niekoľkostránkové útle knižočky, šlabikáre a ďalšie učebnice sa nachádzajú v printovej i digitálnej podobe vo fondoch Slovenskej národnej knižnice.

Hrozivá štatistika zo storočných slovenských novín: Naši znalci prišli s takouto bizarnosťou

Reklama na učebnice pre prostonárodné školy z roku 1879. Nájdete v nej aj Mluvnicu slovenského jazyka od M. Hattalu, ktorá významne zmenila slovenský pravopis kodifikovaný Ľ. Štúrom a spol.
Zobraziť galériu (4)
Reklama na učebnice pre prostonárodné školy z roku 1879. Nájdete v nej aj Mluvnicu slovenského jazyka od M. Hattalu, ktorá významne zmenila slovenský pravopis kodifikovaný Ľ. Štúrom a spol.  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Pozrite sa, aké – dnes už úsmevné – názvy mali napríklad slimáky či prepelice. Kto to boli jednopaznechtovce, hniezdolazci a ktorý kráľ Ladislav mal prídomok Posthumus? Viete, že pavúky majú pod bruchom pradúci stroj, ktorým pradú svoje umelé siete? Z dejepisu sa dozvedáme, že Žigmund Luxemburský bol „nenávidený svojou ľahkomyselnosťou, vierolomnosťou a ukrutnosťou,“ a Vladislav II., z rodu Jagiellonského bol „slabúch, ktorý na všetko ‚dobrze, dobrze‛ hovoril a na všetko privolil. Pritom krajina išla navnivoč; čierne vojsko sa rozišlo, pretože ho neplatili; pevnosti na hranici sa rúcali,“ tak učia žiakov Základy dejepisu Uhorska z roku 1879 na stranách 18 a 21 (snkSD 31399).

Fuchs, Ján. 1879. Základy Dejepisu Uhorska v stručnom výťahu. Budapešť, 1879
Zobraziť galériu (4)
Fuchs, Ján. 1879. Základy Dejepisu Uhorska v stručnom výťahu. Budapešť, 1879  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Od skúmania histórie k štúdiu vied prírodných a vecí a javov okolo nás žiakov priviedli III. a IV. diel Naukoskladu učili Začiatky prírodopisu a Počiatky silozpytu (fyzika) s 24 obrazy. Čítanie je to zaujímavé i dnes.

Fuchs, Ján. 1879. Začiatky prírodopisu. Budapešť, 1879.
Zobraziť galériu (4)
Fuchs, Ján. 1879. Začiatky prírodopisu. Budapešť, 1879.  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Fuchs, Ján. 1879. Počiatky silozpytu (fiziky). Budapešť, 1879.
Zobraziť galériu (4)
Fuchs, Ján. 1879. Počiatky silozpytu (fiziky). Budapešť, 1879.  (Zdroj: DIKDA, SNK)

 

 

Viac o téme: Storočné novinyNegramotnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu