Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandalózne odhalenie! Nicholsonovej asistent potopil SaS: Tisíce ulieval na vlastný účet

Erik Tomáš Zobraziť galériu (5)
Erik Tomáš (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

BRATISLAVA - S prekvapivým zistením prišiel dnes na tlačovej konferencii štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Erik Tomáš. Podľa jeho slov súčasný asistent podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej okrádal štát o nemalé peniaze. Prípad už má na stole generálny prokurátor.

"Prepustený pracovník ministerstva školstva, si vyplácal peniaze na vlastný účet, alebo na účet spriaznených osôb," tvrdil Tomáš na dnešnej tlačovke a pokračoval: "Dialo sa to tak, že osoba vykonala fiktívne dohody o vykonaní práce, ktoré neprebehli, alebo vypracovala duplikáty krycích listín alebo faktúr k vykonaným platbám. Na tieto uvádzala namiesto čísiel účtov osôb, ktoré boli reálnymi prijímateľmi, svoje súkromné čísla alebo spriaznených osôb." 

Jozef Kováč (v strede)
Zobraziť galériu (5)
Jozef Kováč (v strede)  (Zdroj: SITA)

Nicholsonovej asistent

Spomínaný bývalý pracovník ministerstva školstva je súčasným asistentom podpredseníčky SaS Lucie Nicholsonovej Jozef Kováč. Podľa Tomášových slov na jeho podvody došli jednoducho. Kontrolovali čísla účtov, na ktoré odchádzali peniaze z ministerstva. Zistili, že sa zhodujú s číslom účtu asistenta, ktoré je z dôvodu jeho súčasnej funkcie oficiálne zverejnené. "Prepustený pracovník MPC je v súčasnosti asistentom podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Nicholsonovej a na to, aby ním mohol byť, musel uzavrieť zmluvu o zabezpečení služieb asistenta poslanca NR SR. Táto zmluva, ktorá je zverejnená na internete, obsahuje aj jeho číslo účtu," vysvetlil Tomáš a ďalej pokračoval. Doteraz je známe, že prevody prebehli v celkovej sume 38-tisíc eur, pričom sa zrealizovalo 16 platieb. Kováč mal vyplatiť 15 menších platieb a jednu väčšiu v hodnote 20.000 eur. Kontrola rokov 2011-2016 na MPC sa podľa ministerstva neskončila, posledná takáto podozrivá platba bola zistená v júni 2011. Dotyčný pracovník pracoval na ministerstve školstva od roku 2009. Prípad úhrady peňazí na podvodný účet odhalila kontrola všetkých finančných transakcií na MPC.  

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (5)
Lucia Nicholsonová  (Zdroj: SITA)

"Možno sa pýtate, ako je možné, že peniaze nechýbali. Odpoveď je jednoduchá. Osoba mala v MPC komplicov, preto to zahladili. Tento trestný čin bol teda páchaný organizovanou skupinou. Obrátili sme sa na Generálnu prokuratúru SR, podali sme trestné oznámenie pre podvod," ozrejmil štátny tajomník s tým, že síce majú dôkazy, médiám ich poskytnúť nateraz nemôžu, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania.  

Politický rozmer

Kauza má podľa Tomáša aj politický rozmer. "V čase, keď sa kauza prevalila, strana SaS začala hovoriť o zodpovednosti vtedajšieho ministra Draxlera a vyzývala Fica, aby odstúplil z funkcie. SaS z osoby, ktorá vyrobila tento problém, urobila "bielu vranu", martíra. Nicholsonová si ho vzala za asistenta. Pevne verím, že podpredsedníčka parlamentu s okamžitou platnosťou rozviaže pracovný pomer s touto osobou," vyzval Tomáš a doplnil, že jej asistent by minimálne do vyšetrenia prípadu nemal zobrať zo štátneho rozpočtu ani cent. Štátny tajomník mal na mysli plat asistenta, ktorý je hradený z rozpočtu štátu. 

Danka Kapucianová
Zobraziť galériu (5)
Danka Kapucianová  (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

Riaditeľka MPC Danka Kapucianová uviedla, že keby nedala zrealizovať kontrolu, na tento prípad by sa neprišlo. "Následné kontroly, ktoré som urobila, až do roku 2011 poukazujú na tieto značné pochybenia," skonštatovala s tým, že už v auguste 2015 prijala rad opatrení, aby k takýmto podvodom nedochádzalo.

V auguste minulého roka odišlo z MPC takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné.  

 

Viac o téme: AsistentLucia NicholsonováErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu