Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Sulíkovej SaS sa schyľuje k druhému veľkému rozkolu: Bitka o kreslo šéfa rozvášnila Galka!

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – V strane Sloboda a Solidarita sa opäť schyľuje k rozkolu, tak ako tomu bolo pred štyrmi rokmi. Po tom, čo podpredseda Jozef Mihál oznámil, že pôjde do súboja o kreslo šéfa s Richardom Sulíkom, začali sa diať veci. Ľubomír Galko totiž na svojho kolegu ostro zaútočil. Čo Mihálovi vyčíta?

Týždeň po oznámení  zameru kandidovať na post predsedu musí Mihál čeliť tvrdej kritike zo strany kolegu. Galko sa totiž verejne na svojom profile nelichotivo vyjadril k dôvodom kandidatúry bývalého ministra práce. Galko tvrdí, že SaS je najdemokratickejšou stranou a Sulík aj tak vyhrá a preto nemá význam vôbec nejaký spor vyvolať. Ale podľa ďalších viet je to práve Galko, ktorý vylial olej do ohňa.

Mihál chce byť lídrom
Zobraziť galériu (5)
Mihál chce byť lídrom  (Zdroj: SITA)

Snaha zbytočná, Sulík drvivo vyhrá

„Reagujem verejne, lebo Jožo (Mihál – pozn. red.) sa rozhodol spraviť z voľby predsedu na začiatok vec verejnú. Médiá (teda nie všetky) stále niečo vypisujú o sulíkovsko - galkovskom krídle a každá takáto otvorená kritika a vyhranenie sa voči predsedovi dopadá (a nie vždy právom) aj na moju hlavu. Kritizovať verejne predsedu (vedenie) a vyhraňovať sa je populárne a sexi,“ napísal Galko s tým, že to, že Richard Sulík tie voľby drvivo vyhrá, je isté ako olovená rúra a vedia to všetci, vrátane Jozefa Mihála.

V Sulíkovej SaS sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Odborníci majú brutálny priestor

Galko nesúhlasí s kritikou Mihála, že majú odborníci málo priestoru v strane. „Majú a vždy mali brutálny priestor. Ak existuje nejaká strana, kde je absolútne dláždená cesta ľuďom, čo majú záujem pracovať a zviditeľňovať sa, tak je to práve SaS. Túto vlastnosť niekedy dokonca súčasnému predsedovi a vedeniu, ktorého som súčasťou pomaly až zazlievam, lebo to niekedy dopadne tak, že si niektorí robia a hovoria, pod pláštikom slobody vyjadrovania v strane, čo chcú (napr. pri téme imigrácie, ale aj iných). Povedať, že osobnosti majú v SaS malý priestor je minimálne zavádzajúce,“ dodáva Galko.

Galkovi sa nepáči Mihálova komunikácia
Zobraziť galériu (5)
Galkovi sa nepáči Mihálova komunikácia  (Zdroj: SITA)

Poslanec SaS dokonca naznačil, že by mohol na post predsedu kandidovať niekto tretí. „Avšak, ak pojmeme voľby predsedu SaS 2017 ako verejnú súťaž vízií, ktoré majú byť navzájom konfrontované a majú priniesť diskusiu, začínam uvažovať, či by viac, napríklad traja kandidáti na predsedu a tri vízie nepriniesli predsa len zaujímavejšiu súťaž ako dvaja.“

Rozkol pred 4 rokmi

Rozkol v SaS nastal aj pred 4 rokmi. Po poslednej voľbe totiž došlo k odchodu jej piatich vrcholových predstaviteľov. Po tom, ako s kandidatúrou na predsedu neuspel Jozef Kollár, zo strany okrem neho odišli aj Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Posledný z nich sa do strany neskôr vrátil a dnes pôsobí ako poslanec liberálov. Ostatní štyria založili stranu Skok!

V Sulíkovej SaS sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: SaSRichard SulíkĽubomír GalkoJozef Mihál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu