Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

SaS ostro proti kvótam: Je to rituálna samovražda Európy!

Členovia SaS
Členovia SaS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh pokutovať členské krajiny sumou 250 000 eur za každého neprijatého utečenca je hrubým porušením pravidiel Európskej únie. Uvádza to v stanovisku predseda SaS a poslanec Európskeho parlamentu Richard Sulík

„Sankcionovať štáty EÚ za to, že zohľadnia vôľu svojich občanov, je hrubým porušením akéhokoľvek spolunažívania a pravidiel únie. Komisia musí zohľadniť, čo chcú občania. Preto za SaS hovorím, že sme zásadne proti povinným kvótam a zásadne odmietame pokuty za to, že sme si dovolili neprijať ten počet migrantov, ktorý si komisia predstavuje,“ hovorí Sulík.

Pripomína, že už od roku 2009 je Európskej komisii známe, že Grécko si neplní svoje povinnosti vyplývajúce zo schengenskej zmluvy. V roku 2010 začala komisia podnikať nejaké kroky smerujúce k náprave. „Odvtedy však prešlo šesť rokov a EK neurobila v tejto veci nič. To, že si Gréci neplnia svoje povinnosti, je zlyhanie aj EK,“ vraví Sulík a podotýka, že pri schengenskej dohode ide hlavne o ochranu vonkajších hraníc. „Z tohto dôvodu by bolo najlepšie vylúčiť ich zo schengenu,“ konštatuje. 

Grécko podľa Sulíka absolútne nezvláda situáciu okolo návalu utečencov, ktorý trápi Európu už od minulého roka. „Namiesto toho, aby EK prispela reálne k tomu, že vonkajšie hranice budú chránené, jediné, čo im napadlo, je rozdeľovať utečencov a migrantov po celej Európe. S týmto Slovensko ani strana SaS zásadne nesúhlasí. V Európskom parlamente sme už päťkrát hlasovali o povinných kvótach a napriek tomu, že ide len o akési odporúčania, bol postoj SaS a môj osobný konzistentný a kvóty som odmietol,“ informuje Sulík. 

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus dopĺňa, že EK vytrvalo ignoruje vôľu väčšiny občanov Slovenska a niektorých ďalších členských krajín a snaží sa utečencov rozdeliť. „Považujem to pred britským referendom a pri stále stúpajúcom odpore voči európskej integrácii a náraste radikalizmu naprieč Európou za jej pokus o rituálnu samovraždu,“ uzatvára Klus. 

Európska komisia dnes odsúhlasila finančné kompenzácie za odmietnutie utečencov a oznámila, že plánuje zásadne zmeniť európsky azylový systém tak, aby sa zmiernil tlak migrantov na niektoré krajiny. Z reakcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka po zasadnutí vlády je jasné, že Slovensko tento návrh nepodporí. V návrhu Európskej komisie sa píše, že členské štáty, ktoré odmietnu mechanizmus rozdeľovania migrantov, budú musieť platiť finančné kompenzácie, a to 250-tisíc eur za jedného neprijatého utečenca. 

Viac o téme: SaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu