Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V zdravotníctve chýba astronomická suma peňazí: Dofinancovanie je nevyhnutné

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Malé a stredné nemocnice opäť upozorňujú, že v zdravotníctve bude v tomto roku chýbať 95 miliónov eur. Dôvodom sú rastúce náklady na mzdy. Zariadenia združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) zo spomínanej sumy potrebujú 27 miliónov eur, priblížil dnes jej prezident Marián Petko.

"Na to, aby bol v segmente relatívny pokoj, bola zabezpečená zdravotná starostlivosť tak ako doposiaľ a mohli byť prijímané následné nevyhnutné opatrenia, je v prvom rade potrebné systém dofinancovať," povedal.

Na nedofinancovaný systém Petko upozorňoval i minulý rok, vtedy hovoril napríklad o možnom rušení niektorých oddelení. Viac ako 70 nemocníc, ktoré asociácia združuje, potrebuje podľa neho peniaze na tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov či zvýšenie minimálnej mzdy. ANS má so súkromnými zdravotnými poisťovňami podpísané zmluvy do konca apríla 2016, so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou do konca septembra. Petko varuje, že od mája tak môžu pre chýbajúce peniaze súkromné poisťovne znížiť platby aj o desať percent. Nemocnice by sa tak vrátili na úroveň financovania z decembra 2015.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) vníma napätú finančnú situáciu v nemocniciach. "V prvom kroku považuje za dôležité komplexne posúdiť efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov v celom rezorte, ako aj detailné oboznámenie sa so štruktúrou nákladov a tiež štruktúrou dlhu jednotlivých zdravotníckych zariadení. Ministerstvo následne pripraví optimálne riešenie," reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

Analytik INEKO Dušan Zachar požiadavku nemocníc na dofinancovanie podľa svojich slov čiastočne chápe. "Je nespochybniteľné, že pravé menším regionálnym nemocniciam príde z titulu nového zákona o minimálnych mzdových nárokov sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov k výraznému navýšeniu mzdových nákladov a je možné že im nebude navýšeným rozpočtom pre zdravotníctvo toto úplne kompenzované. Je možné, že práve tieto nemocnice budú týmto zákonom trpieť najviac," skonštatoval.

Petko tiež upozorňuje na dôležitosť dokončenia elektronizácie zdravotníctva či systému platby za diagnózu DRG. Ten nemá spomedzi krajín Európskej únie zavedený iba Slovensko, poukazuje. Spolu s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR bude preto ANS ich zavedenie presadzovať aj do programového vyhlásenia vlády. Kritizuje však spôsob, ako by malo DRG fungovať. ANS sa nepáči, ako bola zadefinovaná základná sadzba.

Drucker hovoril s lekármi, šéf komory odchádzal s nádejou na zmeny

Lekári aj lekárnici sa dnes stretli s novým ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). "Odchádzame s nádejou, že dôjde k zásadným zmenám v slovenskom zdravotníctve a že pri nich budú aj odborníci," zhodnotil prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Iba spolupráca môže podľa jeho slov posunúť zdravotníctvo ďalej. 

"Pokračujú úvodné stretnutia s jednotlivými stavovskými, ako aj profesijnými organizáciami, ktoré pôsobia v rezorte zdravotníctva, s cieľom oboznámiť sa s ich vnímaním problematiky, ako aj s hľadaním spoločných reálnych riešení," uviedla hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

Zástupcovia lekárskej komory dnes neprišli podľa Kollára na ministerstvo s požiadavkami, ale s filozofiou spolupráce. Výsledkom majú byť spokojní pacienti aj zdravotníci. Aké zmeny by komora chcela presadiť, konkretizovať zatiaľ nechcel. Hovoril však o potrebe zmeny výberu poistného či prerozdeľovaní peňazí.

Zástupcovia Asociácie súkromných lekárov rokovali s ministrom zdravotníctva
Šéf rezortu prijal aj zástupcov Asociácie súkromných lekárov SR. "Bolo to veľmi príjemné stretnutie," skonštatoval jej prezident Marián Šóth. Verí, že spoločné rokovania sa teraz rozbehnú. Ambulantní lekári by chceli riešiť problematiku poplatkov, fungovania Lekárskej služby prvej pomoci či nastavenie siete ako takej.

Ochotu ministra komunikovať vníma pozitívne aj šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. "Veríme, že deklarácia o pripravenosti komunikovať všetky riešenia rezortu sa dožije aj praktického života," poznamenal.

Na ministerstvo dnes lekárnici podľa jeho slov neprišli s požiadavkami, ale s tým, aby ukázali potenciál, ktorý od nich môže minister očakávať. Otvorili tému nedostupnosti liekov a ich reexportu, fungovanie nemocničných lekární a pohotovostných služieb verejných lekárni i otázku kompetencií farmaceutov a kvalifikačných požiadaviek.

Viac o téme: ZdravotníctvoANSMarián Petko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu