Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Útok ruskej propagandy na odvážneho hrdinu slovenských dejín: Zvrátené klamstvo o Dubčekovi!

Leonid Brežnev a Alexander Dubček Zobraziť galériu (6)
Leonid Brežnev a Alexander Dubček (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neuveriteľné klamstvo. To, čo si dovolí ruská propaganda, nemá hranice. Najnovšie sa obludnej lži dopustila ruská ambasáda na Slovensku. V jednom zo svojich príspevkov totálne prekrúca československé dejiny.

Je verejne známe, že milióny rubľov prúdia z Kremľa na šírenie proruskej propagandy a tiež na kontá extrémistov zľava aj sprava. No tento raz sa lži dostali priďaleko. Ruská ambasáda zverejnila na Facebooku správu, že sovietske vojská pozýval v roku 1968 aj Alexander Dubček. Pritom je to klamstvo. Aj v učebniciach dejepisu sa slovenské deti učia, že Dubček medzi pozývateľov inváznych vojsk nepatril.

Svjatoslav Rybas (druhý zľava)
Zobraziť galériu (6)
Svjatoslav Rybas (druhý zľava)  (Zdroj: Facebook)

Ruská ambasáda sa pri tejto lži odvoláva na výrok ruského historika Svjatoslava Rybasa, ktorý povedal, že "Dubček osobne telefonoval Brežnevovi a požiadal o vojenskú inváziu". Povedal to ešte v minulom roku, keď sa na Slovensku v septembri stretol s politológmi, slovenskými študentmi či mimovládkami a rôznymi osobnosťami. Ambasáda to zavesila na svoj Facebook.

Útok ruskej propagandy na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Konkrétne píše: "3. augusta 1968 československí stranícki činitelia pod vedením prvého tajomníka ÚV Slovenskej komunistickej strany Vasiľa Biľaka poslali list Brežnevovi so žiadosťou o vojenskú pomoc a zosadenie Dubčeka. Avšak, Moskva stále dúfala, že silový zásah nebude nutný. Avšak 16. augusta Dubček osobne telefonoval Brežnevovi a požiadal o vojenskú inváziu (V. Falin v interview autorovi). 12. augusta na zasadnutí Predsedníctva ÚV KSČ Dubček vyhlásil: „Ak dospejem k záveru, že sme na prahu kontrarevolúcie, osobne pozvem sovietske vojská.“

Rybas (vpravo) prišiel na Slovensko v septembri minulého roka
Zobraziť galériu (6)
Rybas (vpravo) prišiel na Slovensko v septembri minulého roka  (Zdroj: Facebook)

Nielen že táto informácia nie je pravdivá, ale ešte aj šíri ruskú propagandu. Na status upozornil aktivista a učiteľ dejepisu Juraj Smatana. Alexander Dubček patril k reformnému krídlu komunistov, hlavná postava Pražskej jari. V roku 1968 sa stal generálnym tajomníkom ÚV KSČ.  Pozývací list poslali do Moskvy Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Vasil Biľak. Alexander Dubček medzi nich rozhodne nepatril. Po invázii ho Sovieti odvliekli do Moskvy.

Útok ruskej propagandy na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Po jeho návrate zo Sovietskeho zväzu ho v roku 1969 vymenil v najvyššej vládnej pozícii Gustav Husák. Dubček neskôr pôsobil ako predseda Federálneho zhromaždenia a následne krátko ako veľvyslanec v Turecku. Zvyšok života pracoval ako robotník Západoslovenských štátnych lesov. Počas tohto obdobia ho stále sledovala Štátna bezpečnosť a tajní agenti mu boli stále v pätách.

Viac o téme: Alexander DubčekČSRSovietsky zväzRuská ambasádaInvázia vojskSvjatoslav Rybas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu