Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EXKLUZÍVNE Škandál tyčiniek Mars a Snickers už aj na Slovensku: POZOR, tieto sladkosti nejedzte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Európu straší predaj známych amerických sladkostí Mars, Snickers, Milky Way a Celebrations, ktoré aktuálne výrobca sťahuje z trhu z dôvodu, že sa v balení našiel kúsok plastu. Škandál zasiahol aj Slovensko, potvrdil nám to osobne riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Predmetnú tyčinku Snickers, v ktorej v Nemecku objavili kus červeného plastu, vyrobili v holandskej pobočke spoločnosti Mars incorporated. Z toho dôvodu firma okamžite začala konať a nariadila stiahnutie produktov vyrobených od 5. decembra 2015 do 18. januára 2016 z trhu. Urobili tak už niektoré európske krajiny, ako sú Nemecko, Veľká Británia, Španielsko, Taliansko, Belgicko či Holandsko.

EXKLUZÍVNE Škandál tyčiniek Mars
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS)

Znehodnotené tyčinky sa však môžu nachádzať až v 55 krajinách, vrátane Slovenska. Potvrdilo sa to na stránke rýchleho výstražného systému, ktorý používa Európska únia. Od včerajšieho dňa pod referenciou 2016.0207 svieti varovanie pred tým, že sa v tyčinkách vyrobených v Holandsku môžu vyskytnúť kúsky plastov. Oslovili sme preto aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, kde nám všetko potvrdili.

„Áno, môžem potvrdiť, včera vo večerných hodinách prišla výstraha, preto aj upozorňujeme spotrebiteľa na možné kontaminované potraviny s konkrétnym dátumom spotreby a šaržou. Dnes sme okamžite nariadili regionálnym potravinovým správam kontrolu zameranú na vyhľadávanie týchto výrobkov v našich obchodoch,“ potvrdil exkluzívne pre Topky Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

V distribučnom liste, ktorý zasielal výrobca, je podľa jeho slov uvedené aj Slovensko. Či však tieto konkrétne šarže naozaj k nám aj dorazili, doteraz nie je zistené. „Výrobca oznámil, že stiahne tieto výrobky z trhu vo vlastnej réžii, ale vyvinieme všetko úsilie, aby sme predišli konzumácii kontaminovaných šarží,“ doplnil Bíreš. ŠVPS žiada spotrebiteľov, ktorí si takéto výrobky zakúpili, aby ich nekonzumovali, respektíve vrátili do obchodu, v ktorom tovar zakúpili.

EXKLUZÍVNE Škandál tyčiniek Mars
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: webgate.ec.europa.eu)

Spoločnosť Mars okamžite po odhalení nedostatku kontaktovala príslušné orgány vo všetkých zasiahnutých krajinách a formálne sa ospravedlnila zákazníkom. Na svojej oficiálnej stránke zverejnili stanovisko k udalosti: „Veríme, že ide o ojedinelý incident. Iba malé percento produktov balených v Mars Netherlands je týmto oznámením zasiahnuté.“ Firma zdôrazňuje, že jej rázne a ďalekosiahle kroky sú len preventívne.

Vyjadrenie týkajúce sa iba Slovenska nám poslala aj spoločnosť Mars/Wrigley: Stiahnutie z trhu sa týka iba výrobkov uvedených nižšie, vyrobených v Holandsku. Žiadne ďalšie výrobky, než tie s nižšie uvedenými dátumami spotreby, číslom šarže či produkty inde vyrobené, nie sú predmetom stiahnutia.

Výrobok / Dátum odporúčanej spotreby (iba konkrétne dáta spotreby nižšie)

MARS®multipack (4x45g) / 04. 09. 2016 a 09. 10. 2016

CELEBRATIONS®190g / 24. 07. 2016 

Podľa dostupných informácií by mali byť ďalšími zasiahnutými krajinami tieto: Alžírsko, Angola, Austrália, Bangladéš, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Egypt, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Ghana, Grécko, Chorvátsko, India, Irán, Izrael, Jordánsko, Juhoafrická republika, Libanon, Líbya, Litva, Lotyšsko, Madagaskar, Maďarsko, Maldivy, Malta, Maroko, Maurícius, Nemecko, Nepál, Nórsko, Nová Kaledónia, pásmo Gazy, Predjordánsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Saudská Arábia, Srbsko, Slovinsko, Spojené Arabské Emiráty, Srí Lanka, Sudán, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Tajvan, Taliansko, Tanzánia, Tunisko, Turecko, Ukrajina a Veľká Británia.


Holandská továreň Veghel, ktorá bola otvorená v roku 1963, zamestnáva približne 1200 ľudí. Treba povedať aj to, že toto nie je prvýkrát, čo zákazníci v tyčinkách Mars objavili kus plastu. Už v roku 2007 sa vo Veľkej Británii museli vysporiadať s podobnou udalosťou. Vtedy bola "na vine" továreň v Slough, v oblasti Berkshire. Plast v čokoláde objavili až piati zákazníci.

Viac o téme: ChybaMarsSnickers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu