Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ROZHOVOR Najväčšie tabu Slovákov z pohľadu sexuológa: Muži aj dnes veria bludom

MUDr. Ivan Kubiš Zobraziť galériu (3)
MUDr. Ivan Kubiš (Zdroj: archív IK)

BANSKÁ BYSTRICA – Sexuálne problémy väčšinou nie sú v hlave, ako sa to v minulosti tvrdilo, vysvetľuje známy slovenský sexuológ Ivan Kubiš, ktorý sa vo svojej ambulancii pyšní najmodernejším prístrojom na liečbu erektilných porúch na Slovensku. Prezradil nám, ktorým mýtom by muži nemali naletieť, ak chcú mať zdravý sexuálny život.

Sexuológ, urológ a andrológ Ivan Kubiš z Andrologickej ambulancie Diagnosticko-preventívneho centra v Banskej Bystrici sa počas svojej viac ako 36-ročnej praxe stále častejšie stretáva s mužmi, ktorých trápi erekcia či neplodnosť. Paradoxne, mnohí Slováci o svojom probléme mlčia, hanbia sa zaň a návštevu lekára donekonečna odkladajú. Len málo z nich vie o rizikách výživových doplnkov a ešte menej o možnostiach liečby, ktorá už dávno prekročila boom užívania modrých tabletiek.

S akými problémami za vami ľudia chodia do ambulancie najčastejšie?

Najčastejším sexuálnym problémom mužov Slovákov, ale aj mužov iných národností je ED, čiže erektilná dysfunkcia. Jej príčinou sú prevažne telesné dôvody. Až u 80 percent mužov sú to cievne príčiny, potom nervové, alebo aj hormonálne. Medzi menej časté príčiny patria nežiaduce účinky liekov, akými sú napríklad psychofarmaká. Psychických príčin je však oveľa menej. Teda nie je to v hlave, ako sa tvrdilo, a sem-tam to niekto tvrdí ešte aj dnes.

Týka sa erektilná disfukncia aj mladých mužov?

Výskyt erektilnej disfunkcie stúpa so zvyšujúcim sa vekom, lebo stúpa výskyt rizikových faktorov erektilnej dysfunkcie, akými sú ateroskleróza, hypertenzia a cukrovka. Negatívny vplyv má aj zlá životospráva, fajčenie, alkohol, drogy, anaboliká, falzifikáty liekov a stres. Preto stúpa počet Slovákov s ED. Cievne príčiny sú na prvom mieste, nedostatok testosterónu je pomerne zriedkavejší. Žiaľ, len jeden až dvaja pacienti s poruchou erekcie idú k lekárovi.  Dôsledkom dlhodobo neliečenej poruchy však môžu byť hlboké depresie končiace pri alkohole, dokonca aj domácom násilí. V lepšom prípade príde chlap domov, ľahne si v obývačke k televízoru a čaká, kým žena zaspí. Iní si liečia frustráciu s kamarátmi v krčme, ale sú aj takí, čo si ju vybíjajú fyzickým ubližovaním manželke.

Dá sa tento problém nejako riešiť? Aké sú najmodernejšie trendy v liečbe erektilnej dysfunkcie alebo impotencie?

V súčasnosti v sexuológii hovoríme o revolúcii rázových vĺn. Liečba erektilnej dysfunkcie rázovou vlnou je Európskou urologickou spoločnosťou oficiálne uznaná ako liečebná metóda prvého stupňa liečby porúch erekcie (podobne ako liečivé prípravky typu Viagra a podobne). Táto liečba je jednoduchá, bezpečná, rýchla, bezbolestná a bez nežiaducich účinkov. Moja ambulancia vlastní ako prvá na Slovensku prístroj tretej najnovšej generácie Piezowave2, ktorý ako jediný vytvára rázovú vlnu piezoelektricky. Prístroj Piezowave2 používa lineárnu sondu, ktorá umožňuje aplikovať rázovú vlnu na väčšiu plochu, nielen v jednom bode, ako je to u väčšiny iných prístrojov. Lineárna aplikácia rázovej vlny znamená lepšie pokrytie orgánu, a preto možno očakávať aj lepšie liečebné výsledky.

Aký je rozdiel oproti „liečbe“ modrou tabletkou?

Ak u spomenutých overených tabletiek nastupuje účinok asi za hodinu po ich užití, po liečbe rázovými vlnami je muž pripravený 24 hodín a 7 dní v týždni. Účinok tejto najmodernejšej liečby porúch erekcie pretrváva dva až tri roky. Prístroj liečiaci erektilnú dysfunkciu  rázovou vlnou dokáže naštartovať tvorbu nových ciev v penise a tým zabezpečiť jeho lepšie prekrvenie. A pochvaľujú si aj partnerky, že úd je po liečbe väčší a hrubší.  

Liečba rázovou vlnou môže mužom výrazne uľahčiť život
Zobraziť galériu (3)
Liečba rázovou vlnou môže mužom výrazne uľahčiť život  (Zdroj: archív IK)

Mnohí muži veria, že erekciu im navrátia aj výživové doplnky. Môžu byť účinné?

Mám pomerne bohaté skúsenosti aj s pacientmi, ktorí uverili alternatívnym potravinovým doplnkov so zázračnou silou. Tie sú väčšinou prezentované ako stopercentne účinné, bez nežiaducich a vedľajších prejavov. Bohužiaľ, mnohé obsahujú nedostatočné alebo žiadne stopy po účinných látkach. To je „čaro“ placebo efektu. Čo je však podľa mňa ešte horšie, sklamaní muži veľakrát rezignujú do tej miery, že svoj problém považujú za neriešiteľný a definitívne zavrhnú návštevu lekára. Porucha erekcie ale môže byť prvým príznakom doposiaľ skrytého ochorenia. Napríklad cukrovky, vysokého krvného tlaku, ischemickej poruchy srdca či rakoviny prostaty.

Veľa mužov dnes zväčšuje svoje svaly aj sebavedomie v posilňovni, je to súčasť ich životného štýlu. Často siahajú aj po výživových doplnkoch, niektorí dokonca po anabolikách. Majú takéto postupy nejaké nežiaduce účinky?

Pri amatérskom nelegálnom užívaní anabolických steroidov v posilňovniach, fitnescentrách a inde, mimo ambulancie lekára špecialistu, hrozí mužovi príliš vysoká hladina testosterónu. Výsledkom bývajú nafúknuté svaly a vyfúknuté semenníky, penis, a podľa mojich skúseností často aj hlava. Aj tu platí, že každý je sám zodpovedný za svoje zdravie, ako sa stravuje a čím „obohacuje“ svoj organizmus. Hoci, na druhej strane, tí nešťastníci ani nevedia, čo v skutočnosti do seba sypú. Výskumy potvrdzujú, že tie takzvané prírodné preparáty a potravinové doplnky obsahujú často látky, ktoré nie sú uvedené na obale, alebo ich obsahujú v inej dávke, než aká je uvedená. V týchto prípadoch je výskyt nežiadúcich účinkov, ktoré som uviedol, oveľa vyšší, ako u prísne sledovaných pacientov. A pravidelne chodia ku mne chodia pacienti, ktorí si takto vyrobili sexuálne problémy a trvalú neplodnosť. Len na ilustráciu, typickým príznakom nadužívania anabolík sú nadmerne vyvinuté žuvacie svaly. Tie sa nezískavajú posilňovaním, ale steroidmi. Všimnite si takýchto „svalnáčov“. 

V súčasnosti sa nielen na Slovensku rodí stále menej detí a ruka v ruke s tým kráča trend single života.

Slovenské štatistiky ukazujú aj to, že čoraz viac detí sa rodí mimo manželstva. S nadhľadom by som povedal, že manželstvo je v móde menej a single je „in“.

V súvislosti s vrodenými poruchami u novorodencov sa v médiách hovorí len o ženách. Aké zdravotné riziká odovzdáva svojim deťom muž po tridsiatke?

Určite sa vekom zvyšuje riziko dedičných ochorení, ale ich výskyt sa až tak nemení. Narastajúce riziká, aj tie zdravotné, vidím v nedostatočnej výchove detí. Tá má za následok nevychované agresívne správanie v škole, na verejnosti, sklony k brutalite, fajčeniu, alkoholu, drogám, neúctu k vzdelaniu a práci.

Nehrozí pri dnešnom životnom štýle, že ľudia o niekoľko desaťročí stratia schopnosť rodiť a plodiť zdravé deti?

Množstvo štúdií potvrdzuje, že plodnosť mužov sa zhoršuje na celom svete. Vyplýva z nich, že asi 40 percent mužskej populácie má v celosvetovom meradle zníženú kvalitu spermií. Výskumy v Rakúsku potvrdzujú, že u neplodných párov je porucha plodnosti zaznamenaná v 28 percentách u žien, v 60 percentách u mužov a v 12 percentách spoločne u obidvoch partnerov. Prieskumy na Slovensku potvrdzujú podobné percentá. V pároch, ktorým sa nedarí otehotnieť, má problematický spermiogram vyše 60 percent mužov. Môj názor na vývoj do budúcnosti je rovnako pesimistický, ako predpovedajú výskumy, teda plodnosť párov sa bude naďalej zhoršovať. Treba si tiež uvedomiť, že tento problém je oveľa častejšie spôsobovaný práve zníženou plodnosťou muža.

Prečo k tomuto efektu dochádza?

Kde hľadať príčiny tohto problému? Treba sa zamyslieť, čo sa zmenilo v našom živote, prečo sa tak znižuje plodnosť mužov? Myslím si, že k dôvodom patria stres, alkohol, nedostatok pohybu, nadváha, nadmerné užívanie liekov, zlá strava a škodliviny v životnom prostredí. O vlastnostiach surovín, ktoré nám ponúkajú v obchodoch, väčšinou ani netušíme. Ak chceme niečo mužom odporučiť, tak určite zdravý životný štýl. A kvalitné vyšetrenie a liečbu u andrológa, nie u gynekológa. Osobne však pochybujem, že ľudia o niekoľko desaťročí stratia schopnosť rodiť a plodiť zdravé deti.

Mali by sme o sexe hovoriť otvorenejšie? Pomohlo by to?

Sex prináša pocity, ktoré nezažijete pri žiadnej inej činnosti. Nedá sa zakázať, hoci aj v tomto prípade existujú extrémy - od voľného sexu až po názory, že od určitého veku sa to nepatrí, alebo že ho treba praktizovať len pri plodení detí. Aj keď nás sprevádza od stvorenia ľudstva, stále je v ňom veľa tabu. Preto by sme o tom mali otvorene hovoriť.

Prístroj Piezowave2
Zobraziť galériu (3)
Prístroj Piezowave2  (Zdroj: archív IK)

Viac o téme: SexuológIvan Kubiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu