Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Komunisti zverejnili kontroverzný rozhovor: Propagácia zločinca bojujúceho proti NATO

Miroslav Roháč bojuje na Ukrajine za proruských separatistov. Zobraziť galériu (4)
Miroslav Roháč bojuje na Ukrajine za proruských separatistov. (Zdroj: repro foto KSS)

BRATISLAVA - Komunistická strana Slovenska propaguje rozhovor so Slovákom bojujúcim na strane proruských separatistov. Kontroverzný Miroslav Roháč pod vplyvom ruskej propagandy v ňom hovorí ako bojuje za slobodu ľudstva, proti Amerike. Pochválil sa aj zajatím. Vysmieva sa tiež z nového slovenského zákona, podľa ktorého mu hrozí basa!

Na webe Komunistickej strany Slovenska sa objavil rozhovor so Slovákom bojujúcim na strane separatistov. Článok je prebratý z časopisu Kroky. Magazín je podľa webovej stránky oficiálnym mesačníkom KSS. "Prinášajú nestranné informácie o spoločensko - politickom dianí na Slovensku a vo svete. Nájdete v nich i to, čo Vám iné médiá z propagandistických dôvodov zatajujú," píšu o sebe noviny.

Komunisti zverejnili kontroverzný rozhovor:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto KSS)

Zarážajúci je fakt, že KSS je politická strana, ktorá kandiduje aj v marcových parlamentných voľbách, dala priestor človeku bojujúcemu za proruských separatistov. Navyše Roháčovi hrozí na Slovensku basa. Pred dvoma mesiacmi vláda prijala novelu podľa ktorej Slovákom bojujúcim v konflikte na cudzom území hrozí trest. Radikálne ľavicový plátok komunistov tak propaguje človeka, ktorý môže ísť sedieť do basy.

Za všetkým je Amerika

"To, čo sa udialo a deje na Donbasse nie je nič iné ako testovanie vojnovej doktríny USA, a teraz už aj NATO, a to je práve použitie armády v podmienkach, aké panujú na Ukrajine," prezrádza svoje rozhodnutie ísť bojovať a dodáva, že na Donbase sa nebojuje len za slobodu Ukrajiny, ale za slobodu ľudstva. Údajne ho aj zajali a zlomili mu rebrá. Na slobodu sa mal dostať vďaka výmene väzňov.

Pas Miroslava Roháča
Zobraziť galériu (4)
Pas Miroslava Roháča

Vládu v Kyjeve označil v rozhovore za fašistickú. Vyjadril sa tiež k zákonu, ktorý prijala iba nedávno naša vláda a ktorým chce trestať vojakov bojujúcich v cudzích armádach. Ten má trestať vojakov, ktorí sa angažujú v bojoch za cudzi armádu. O svojom rozhodnutí bojovať za proruských rebelov nepochybuje. "Neľutujem jedinú sekundu svojho života prežitú na Donbase!"

Radšej spoveď svedka ako reči politikov

Komunisti v zverejnení rozhovoru problém nevidia. "Sme presvedčení, že občania by mali mať právo dostať sa k informáciam rôzneho typu, aby si dokázali vytvoriť vlastný názor. Tým viac, ak ide o tak závažnú tému ako ozbrojený konflikt na juhovýchode Ukrajiny," zareagoval pre Topky predseda KSS Jozef Hrdlička.

Zároveň zdôvodnil, že spoveď proruského separatistu považuje za hodnovernejšiu ako vyhlásenia politikov. "Myslíme si, že osobné pocity, dojmy a spomienky človeka, ktorý bol v centre diania dokážu vojnu čitateľovi priblížiť hodnovernejšie ako vyhlásenia politikov. V neposlednom rade, pán Roháč vyslovil niekoľko zaujímavých postrehov, ako napríklad ten, že novela trestného zákona umožní trestať aj Slovákov, ktorí by organizovali humanitárnu zbierku pre povstaleckú časť Donbasu," myslí si Hrdlička a dodal, že spolu s ďalšími ľavicovými organizáciami chceli zorganizovať finančnú zbierku pre povstaleckú časť Donbasu.

Názory separatistu nie sú problém

Na otázku, či sa strana stotožňuje s jeho názormi, odpovedal šéf KSS vyhýbavo. "Ak pánovi Roháčovi hrozí väzenie, tak je to kvôli novele trestného zákona, ktorá trestá občanov za účasť v bojoch na strane povstalcov, nie za jeho názory v rozhovore. Na tých nevidíme nič stíhateľné," povedal nám Hrdlička.

Hrozí mu až 8 rokov za mrežami

Slovenská vláda prijala novelu Trestného zákona pred dvoma mesiacmi. Podľa nej sa ten, kto sa počas vojny na území iného štátu aktívne podieľa na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny konajúcej v rozpore s medzinárodným právom, potrestá odňatím slobody na dva roky až osem rokov. Návrh reaguje na aktuálny globálny fenomén tzv. cudzích bojovníkov. Novela nadobudla účinnosť 1. januára tohto roka.

Cudzieho bojovníka možno vo všeobecnosti definovať ako jednotlivca, ktorý opustí územie štátu, z ktorého pochádza alebo kde žije, s cieľom pripojiť sa k neštátnej ozbrojenej skupine v rámci ozbrojeného konfliktu na území iného štátu a ktorý je primárne motivovaný ideológiou alebo náboženstvom. Cudzí bojovníci svojím konaním zvyšujú intenzitu a trvanie ozbrojených konfliktov, v ktorých sa zúčastňujú, na druhej strane predstavujú aj závažné bezpečnostné riziko pre samotné štáty ich pôvodu ako aj tranzitu, zdôrazňuje sa v materiáli.

Viac o téme: RozhovorUkrajinaKSSMiroslav RoháčSeparatista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu