Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku je už možné všetko: Pravda o Ficovom bankovom účte zadarmo odhalená

Premiér Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico opäť predstúpil pred médiá, aby sa pochválil novým činom, ktorý má zlepšiť život bežným Slovákom. Doniesol si so sebou, ako býva zvykom, aj veľkú tabuľu, kde odškrtol nové opatrenie vládneho sociálneho balíčka. No tento raz sa premiér zrejme s najnovším "zlepšovákom" prepočítal.

Pre koho nové opatrenie o bankovom účte zadarmo, ktoré bude platiť od 1. januára 2016, bude prínosom, je otázne. Priemerný dôchodok je na úrovni 409 eur, minimálnu mzdu vláda schválila na úrovni 405 eur a predvčerom parlament odklepol bankový účet zadarmo pre ľudí s príjmom nižším ako 400 eur. Tento paradox si všimol aj poslanec parlamentu Miroslav Beblavý (#Sieť). Otázka teda znie - pre koho to vôbec Fico robil?

Na Slovensku je už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Kto si bankový účet môže dovoliť

Podľa ekonomického analytika z inštitútu INESS Radovana Ďuranu sa nové opatrenie Ficovho balíčka môže dotknúť vyše milióna ľudí. Počet ľudí, ktorí majú nárok na bezplatný účet sa ťažko vypočítava aj vzhľadom na stanovené podmienky. Kritériá by mohlo splniť 600 tisíc dôchodcov, 100 tisíc vysokoškolákov, približne 300 tisíc nezamestnaných, ktorí už neberú dávku v nezamestnanosti, ale dávku hmotnej núdze a 200 až 300 tisíc zamestnancov na polovičný alebo iný úväzok či dohodu. Teoreticky tak účet zadarmo môže využiť až milión ľudí, ale v realite bude situácie pravdepodobne úplne iná.

Premiér odškrtáva ďalší splnený sľub
Zobraziť galériu (5)
Premiér odškrtáva ďalší splnený sľub  (Zdroj: SITA, Facebook)

Zadarmo neexistuje nič

"Kandidátov je určite viac ako jeden milión, ale reálny záujem?," pýta sa Ďurana a zároveň si myslí, že študenti využívajú online bankové služby a dôchodcovia si vystačia s poštou. Analytik však skritizoval najmä Ficovo slovíčko "zadarmo". "Aj keď vláda povie, že účet je zadarmo, zadarmo v skutočnosti nebude. Tak ako nemáme bezplatné školstvo, bezplatné zdravotníctvo, aj účty zadarmo budú musieť zaplatiť iní spotrebitelia bankových služieb," tvrdí ekonóm.

Na Slovensku je už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Koľko bude nový výhodnejší účet stáť a aké služby bude zahŕňať, určí rezort financií vyhláškou. Lacný bankový účet je súčasťou druhého sociálneho balíčka vládnej strany Smer-SD. Banky by toto opatrenie malo stáť 70 miliónov eur. Slovenská banková asociácia už upozornila, že zavedenie nového výhodného účtu ovplyvní výnosy bankového sektora na Slovensku.

Podmienky, ktoré musíte splniť

Ľudia, ktorí budú mať o účet záujem, však budú musieť k žiadosti o jeho zriadenie predkladať čestné vyhlásenie, že ešte nemajú žiadny platobný účet, ani si ďalší nebudú môcť zriadiť okrem vkladového účtu, peňažného vkladu potvrdeného vkladnou knižkou v banke a v pobočke zahraničnej banky.

Na Slovensku je už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Čo má účet priniesť ľuďom

Občania na Slovensku budú mať od budúceho roka možnosť zriadiť si výhodnejší bankový účet so základnými funkciami. Zjednoduší sa aj presun účtu do inej banky. Klienti taktiež nebudú platiť poplatky za zrušenie platobného účtu v súvislosti s vypovedaním rámcovej zmluvy. Tieto zmeny definitívne schválil parlament v utorok.

Nárok na nový výhodnejší účet, ktorý sa na základe schváleného pozmeňujúceho návrhu premenuje na "štandardný účet", budú mať nielen občania Slovenska, ale všetci s pobytom na území Európskej únie. Bude obsahovať všetky základné služby ako napríklad výbery z bankomatu, vklady, či platby inkás a online prevody.

Zjednoduší sa aj presun účtu do inej banky. Banky budú povinné v prípade, že ich o to požiada klient, zabezpečiť všetky kroky súvisiace so zmenou. S novou bankou teda dohodne súčasná banka prenesenie všetkých trvalých príkazov, inkás, či iných nastavení tak, aby nedošlo k časovému posunu, respektíve k neuhradeniu niektorého z trvalých príkazov. Banka oznámi túto zmenu aj všetkým inštitúciám v súvislosti s inkasami a inými platbami. Táto zmena by mala podľa rezortu financií zlepšiť prístup spotrebiteľov k finančným službám a zvýšiť konkurenciu na finančnom trhu.

Občania za zrušenie platobného účtu v banke v súvislosti s vypovedaním rámcovej zmluvy nebudú platiť poplatky. Taktiež by mali byť lepšie informovaní o množstve využívaných služieb a poplatkov za ne. "Doplnením povinných náležitostí výpisu poplatkov za služby viazané na platobný účet spotrebiteľa sa ustanovujú nové údaje, ktorými sú celková suma za jednotlivú službu za príslušné obdobie a celková suma poplatkov za balík služieb a každú ďalšiu službu viazanú na platobný účet, ktorá presahuje množstvo služieb zahrnuté do balíka," uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu.

Právna norma definuje aj povinnosti pre banky. Tie majú povinne raz ročne informovať klientov o možnosti zriadiť si účet so základnými funkciami, a to vtedy, ak už klient má v banke otvorený účet, ktorý obsahuje tie isté služby ako platobný účet so základnými funkciami. Finančným domom sa zároveň stanovuje informovať MF SR vždy do 10. septembra daného roka, koľko takýchto účtov zrušili, uzatvorili a koľko zamietli žiadostí o zriadenie za predchádzajúci kalendárny rok. Taktiež majú informovať aj o výške poplatku za tento typ účtu.

 

Viac o téme: Minimálna mzdaRobert FicoBankový účet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu