Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemocnica priznala sfušovaný pôrod a stanovila cenu za život: Z Adamka (2) urobili živú mŕtvolu

Adamko Zobraziť galériu (4)
Adamko (Zdroj: foto: tv joj)

TRNAVA - Pred dvomi rokmi sme vás informovali o prípade, keď po komplikovanom pôrode v trnavskej nemocnici ostalo novorodeniatko v kóme. Adamko sa narodil s najťažším stupňom nedokysličenia mozgu. Matka Elena podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý potvrdil jej podozrenie. Trnavskí lekári pochybili. Ľady sa pohli a Fakultná nemocnica v Trnave bude platiť.

"Úrad konštatoval nedostatočné monitorovanie matky a plodu a tiež nesprávne vyhodnotený stav a priebeh pôrodu," skonštatovala v novembi 2013 hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Elena mala rizikové tehotenstvo a lekári z trnavskej nemocnice nedostatočne monitorovali dieťatko počas pôrodu. "Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nevenoval dostatočnú pozornosť monitorovaniu matky a plodu u pacientky po predchádzajúcom cisárskom reze, nesprávne vyhodnotil stav a priebeh pôrodu a udal terminologicky nesprávnu indikáciu na cisársky rez - indikáciou mala byť hypoxia alebo hroziaca ruptúra maternice, nie nepostupujúci pôrod," stojí v Dohode o vysporiadaní nárokov na náhradu škody na zdraví a náhradu nemajetkovej ujmy, ktorú uzavrela Fakultná nemocnica v Trnave a Adamkovi najbližší.

Nemocnica priznala sfušovaný pôrod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: crz.gov.sk)

Dieťa má chybou lekárov trvale poškodené zdravie. Podľa neurológov má poškodený mozog, nepije, nemá sací reflex, neprehĺta. Sú u neho prítomné prejavy retardácie psychického vývoja a porucha zraku. U Adamka ide o t'ažké poškodenia s predpokladom vývoja ťažkej psychomotorickej retardácie a detskej mozgovej obrny.


Prečítajte si aj:

Zdrvená matka Elena, ktorej lekári zničili život: Adamko by sa v máji narodil zdravý!


Nemocnica priznala sfušovaný pôrod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Rodičia podali na trnavskom okresnom súde návrh na zaplatenie bolestného z dôvodu ublíženia na zdraví a porušenia práva na zdravie a súkromie vo výške 801.087 eur. S nemocnicou sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní. Trnavská nemocnica tak vyplatí Adamkovi a jeho rodine 480-tisíc eur. Sumu majú povinnosť uhradiť v 38-mich mesačných splátkach aj v tom prípade, ak by dieťatko zomrelo.

Nemocnica priznala sfušovaný pôrod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: crz.gov.sk)

Prípad viedol k personálnym zmenám vo vedení gynekologicko-pôrodníckej kliniky. "Momentálne sú vo vedení kliniky celoslovensky uznávaní odborníci, na ktorých máme veľa pozitívnych referencií aj od mamičiek a kvôli ktorým k nám prichádzajú aj rodičky z iných spádových oblastí," povedal hovorca nemocnice Matúš Stračiak.

Ako poukázal, mimosúdne vyrovnanie neznamená koniec prípadu, ten vyšetruje polícia. "Na základe výsledku trestnoprávneho konania, ktoré stále prebieha, sme pripravení podniknúť ďalšie kroky voči zodpovedným osobám a vyplatenú sumu od nich následne vymáhať," avizoval. Vzniknutá situácia je podľa Stračiaka nemocnici veľmi ľúto. "Bohužiaľ, nevieme vrátiť čas a zdravie chlapcovi, a preto sme hľadali možnosť, ako im pomôcť riešiť vzniknutú situáciu, pričom sme čiastočne využili poistnú zmluvu," zhrnul.

Adamko nie je jediný prípad vo Fakultnej nemocnici Trnava

Trnavská nemocnice čelila škandálom aj v minulosti. V roku 2009 zomrela 19-ročná Adriana spolu so svojím bábätkom. Mladá mamička vo vysokom štádiu tehotenstva ochorela na vírusový zápal pľúc, ktorý je najmä u tehotných pacientiek veľmi rizikový. Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou lekári na Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Trnave pri starostlivosti o pacientku pochybili. Pri jej prijatí neurobili snímok pľúc aj napriek Adrianiným prejavom choroby. Dieťatko sa, aj napriek cisárskemu rezu, nepodarilo zachrániť, udusilo sa. Rodina nebohej požaduje od trnavskej nemocnice 350 tisíc eur.

V roku 2011 zomrela v tej istej nemocnici po pôrode 30-ročná Katarína. Ošetrujúci lekár nevykonal po pôrode revíziu maternice po manuálnom pôrode placenty, aby zistil, či nedošlo k poškodeniu. Pacientka vykrvácala do brušnej dutiny. Okresný súd v Trnave rozhodol, že nemocnica musí rodine nebohej vyplatiť 150 tisíc eur.

V tom istom roku zomrela  aj 32-ročná Zdenka. Keď bola v 13-tom týždni tehotenstva, začala sa sťažovať na bolesti brucha. V prijímacej ambulancii trnavskej nemocnice krátko po prijatí potratila a vzápätí jej vykonali zákrok, kyretáž maternice. Popoludní sa manželovi sťažovala na bolesti ako pri pôrode. O niekoľko hodín zomrela. Zdenka bola diabetičkou, o čom lekári vedeli.

Viac o téme: NemocniceMimosúdne vyrovnanieTrnavaAdamko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu