Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po obrovskej traume prišiel zázrak: Češka (33) porodila dieťa v kóme, lekári jej dávajú nádej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO – Lekári hovoria o medicínskom zázraku, ktorý nastáva len raz za desať rokov. V brnianskej nemocnici totiž porodila úplne zdravé dieťa žena, ktorá už niekoľko mesiacov po nehode leží v kóme.

V brnianskej fakultnej nemocnici porodila žena v kóme. Lekári priviedli na svet chlapčeka cisárskym rezom v polovici januára. Žena sa dostala do bezvedomia pred štyrmi mesiacmi pri dopravnej nehode. Zákrok bol náročný a jeho výsledok neistý. V brnianskej fakultnej nemocnici sa ročne narodí 6 000 detí. Pôrod pacientky v kóme je ojedinelou udalosťou, povedala primárka II. anesteziologicko-resuscitačného oddelenia nemocnice Dagmar Seidlová.

Zázraky sa dejú aj na Slovensku: Žena v kóme priviedla na svet dieťa

„S podobným zákrokom sme sa zatiaľ stretli v odbornej literatúre. Niečo také sa deje, a to myslím úplne bez preháňania, tak raz za desať rokov,“ povedala primárka. Tridsaťtriročná žena podľa nej utrpela pri dopravnej nehode poranenia mozgu a krčnej chrbtice, z ktorých sa pomaly zotavuje.

Podľa primárky je najdôležitejšie, že príbeh má šťastný koniec. Chlapček prišiel na svet v 31. týždni tehotenstva matky s váhou 1,9 kilogramu. Následne bol tri týždne v inkubátore. Už ho z nemocnice prepustili a stará sa o neho brat pacientky.

Matkin stav sa začal zlepšovať

Pri cisárskom reze postupoval tím lekárov tak, ako by postupoval pri rovnakom zákroku u zdravej pacientky. Nastávajúcu matku uspali za pomoci anestézie a dieťa z jej tela vybrali. Po výkone sa z anestézie opäť prebudila. Zostala ale len vo vegetatívnom stave, teda opäť v kóme.

Zdravotný stav ženy sa začal lepšiť. Hýbe už ľavou rukou a nohou. Lekári u nej pozorujú snahu posadiť sa na posteli, otvára oči a fixuje pohľad. „Samozrejme to, nakoľko si uvedomuje, že sa stala matkou zdravého syna, to jednoducho nevieme. Rovnako tak netušíme, ako sa bude jej stav vyvíjať. Dôležité pre nás je, že chlapček je v poriadku a zdravotný stav u matky sa vyvíja k lepšiemu,“ uviedla lekárka. Matku čaká presun na špecializované oddelenie, na ktorom sa lekári venujú práve pacientom v obdobne závažných stavoch, v akom teraz je.

Po obrovskej traume prišiel
Zobraziť galériu (2)

 

Viac o téme: KómaPôrod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu