Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu pravdu o Slovákoch: Sme najhorší a nechceme to priznať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA/BRUSEL – Neznesieme Rómov, ani seniorov, prekážajú nám hendikepovaní a dokonca aj mladí ľudia. Patríme medzi jeden z najmenej tolerantných štátov v Európe. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej únie, ktorí sa zameral aj na oblasť pracovných vzťahov.

Vo všeobecnosti platí, že najrozšírenejšou formou diskriminácie v Európe je diskriminácia na základe etnického pôvodu. Ďalšou formou v poradí sú diskriminácia na základe sexuálnej orientácie, rodovej identity, náboženského vierovyznania, zdravotného postihnutia, veku (nad 55 rokov) a pohlavia. Toto poradie sa od posledného prieskumu v roku 2012 nezmenilo. U Slovákov je však toto poradie úplne odlišné.


Kolegom radšej nedôverujte úplne: Nikdy im neprezraďte týchto 5 informácií


Na Slovensku, okrem iného, väčšina ľudí tvrdí, že diskriminácia sa nás netýka. Ak už ju aj vnímame, tak najčastejšie ide o diskrimináciu na základe veku (nad 55 rokov), etnického pôvodu, potom sexuálnej orientácie, ktorá je zhruba na rovnakej úrovni ako zdravotné postihnutie. Nasleduje rodová identita a pohlavie, pričom ešte pred náboženstvom, ktoré je s 15 percentami na poslednom mieste, stojí diskriminácia na základe veku pod 30 rokov.

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Eurobarometer)

Neznášame iné etniká

Katastrofálne sme podľa prieskumu dopadli v tabuľke, ktorá hovorí o tom, ako komfortne by sme cítili, ak by boli naši spolupracovníci Rómovia, černosi, Ázijci či belosi. Ako sa dalo predpokladať, najradšej by Európania vo všeobecnosti chceli pracovať s belochmi, no aj v tomto smere Slováci prekvapili. Dokonca ani s vlastnou rasou by sme sa necítili úplne komfortne. Túto možnosť totiž v dotazníkoch vyznačilo len 86 percent opýtaných, najmenej z celej EÚ.

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Eurobarometer)

Suverénne najhoršie výsledky v tomto smere dosahujeme aj pri otázke o černochoch a Ázijcoch. Necelých 50 percent pri otázkach o oboch týchto etnikách zdôraznilo, že by nemali problém, ak by sa stali kolegami. Jediným národom, ktorý nás porazil aspoň v jednej kolónke, a to tej o Rómoch, sú naši susedia Česi. Tí sú voči Rómom ako kolegom ešte o poriadny kus nepriateľskejší (29 percent) ako Slováci (41 percent).

Diskriminácia na základe veku

Ďalšie dno si môžeme pripísať za nechuť pracovať s človekom nad 60 rokov. Iba 71 percentám opýtaných Slovákom by sa to páčilo, čo je hlboko pod úrovňou Európskej únie. Až v 15 krajinách na túto otázku odpovedalo kladne 90 percent opýtaných a viac. Na opačnej strane spektra nás čaká rovnako nepríjemná skutočnosť. Spolu s Rumunmi sme opäť poslední v EÚ. Iba 83 percentám Slovákom by bolo vyslovene príjemné alebo by boli ľahostajní, ak by pracovali s človekom mladším ako 25 rokov.

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Eurobarometer)

Strach z inej viery?

Ako sa dalo predpokladať, prekáža nám aj náboženstvo. Sme relatívne spokojní s kolegami kresťanmi (85 percent) aj ateistami (73 percent), ale z celej únie najnespokojnejší so židmi (57 percent) a budhistami (51 percent). V otázke moslimov nás opäť predbehli Česi, iba 27 percent z nich by bolo úplne spokojných s tým, keby pracovali v kolektíve s moslimom, na Slovensku sa tak vyjadrilo o 10 percent ľudí viac.

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Eurobarometer)

Bezbariérový prístup

No a neboli by sme to my, malé národy v strednej Európe, keby sme nemali problém ešte aj s hendikepovanými spolupracovníkmi. V skutočnosti iba 66 percent opýtaných Slovákov by bolo s telesne postihnutým kolegom schopných pracovať bez nevraživosti. Ako sa teda ukazuje, Slovákom prekážajú ľudia, ktorí sú niečím, za čo nemôžu, odlišní od ostatných najviac z celej Európskej únie, a to najmä v pracovnom kolektíve.

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Eurobarometer)

Viac o téme: PrieskumEurópska štatistikaTolerancia na pracovisku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu