Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vysoký nemecký predstaviteľ sa vyhráža pred kľúčovým summitom: Slováci, prehlasujeme vás!

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier a Robert Fico. Zobraziť galériu (2)
Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier a Robert Fico. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nemecko chce krajiny odmietajúce kvóty na utečencov prehlasovať. Ak sa nepodarí dosiahnuť jednomyseľnú dohodu o rozdeľovaní utečencov v Európskej únii, stúpenci kvót schvália ich zavedenie väčšinovým hlasovaním. Premiér Fico sa vyjadril, že je zásadne proti kvótam a stanovisko EÚ ho nijako neovplyvní.

Povedal to nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v rozhovore, ktorý dnes priniesol denník Passauer Neue Presse. So zavedením kvót nesúhlasí napríklad Česko a Slovensko.

"Nie je možné, aby Nemecko, Rakúsko, Švédsko a Taliansko ako jediné niesli ťarchu (utečeneckej krízy). Tak európska solidarita nefunguje," uviedol Steinmeier. "Ak to nepôjde inak, mali by sme vážne zvážiť, či nevyužijeme aj nástroj väčšinového hlasovania," doplnil s tým, že by bolo možné krajiny odmietajúci kvóty prehlasovať.

Mnohí utečenci majú podľa neho tiež nesprávne predstavy o práve na azyl v Nemecku. "Šíria sa mnohé nepravdivé informácie o možnostiach dostať v Nemecku azyl, ktoré nemôžeme nechať len tak," zdôraznil minister. Patrí k tomu napríklad mylný názor, že pre každého Kosovčana je v Nemecku rezervované pracovné miesto, alebo fámy na Blízkom východe, že Nemecko chce pritiahnuť všetkých utečencov, aby vyvážilo údajný nedostatok pracovných síl.

Preto sa nemecký rezort diplomacie od augusta pokúša objasniť skutočnú situáciu informačnou ofenzívou v médiách a sociálnych sieťach. "Naším cieľom je zabrániť, aby sa ľudia, ktorí sa už nachádzajú v ťažkej situácii, ešte aj s mylnými predstavami a očakávaniami vydávali na nebezpečný útek smerom do Nemecka," dodal Steinmeier.

Ministri vnútra sa zídu v utorok

Väčšinové hlasovanie môžu využiť ministri vnútra, ktorí budú o rozdeľovaní utečencov konať v utorok. Ak by sa o téme rozhodovalo na stredajšom summite EÚ, mohli by jednotlivé štáty uplatniť právo veta. Nemecká kancelárka Angela Merkelová už tento týždeň dala najavo, že rokovania o kvótach chce ponechať ministrom a na summite sa chce venovať najmä tomu, ako riešiť príčiny utečeneckej krízy.

V hre je aj obmedzenie eurofondov

Nemeckí politici už dlhšiu dobu kritizujú odmietavý postoj krajín strednej Európy k rozdeľovaniu utečencov na základe kvót. Vicekancelár Sigmar Gabriel aj minister vnútra Thomas de Maiziére v tejto súvislosti navrhovali obmedziť krajinám, ktoré utečencov odmietajú, prístup k európskym fondom. Proti tomuto návrhu sa však postavila Merkelová a odmieta ho aj Európska komisia.

Fico: Vyhrážanie naše stanovisko nezmení

Robert Fico je odhodlaný ísť proti vysokým predstaviteľom EÚ. Za vlastný názor vraj nemôže byť nikto trestaný. "Aj keď budem posledný v únii, ktorý bude proti kvótam, tak nezmením svoje rozhodnutie. Žiadne vyhrážanie sa od predstaviteľov EÚ nezmení náš postoj v tejto otázke. Ešte nikdy sa v rámci EÚ nestalo, že by bol niekto trestaný za vlastný názor. Sme suverénna krajina, máme právo pomenovávať veci a mať iný názor na riešenie krízy s migrantmi. Do posledného momentu budem bojovať proti povinným kvótam aj za cenu, že zablokujem summit," bráni sa premiér Fico.

Viac o téme: UtečenciNemeckoFrank-Walter SteinmeierKvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu