Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Parašutista Patrik, ktorý prežil letecké nešťastie, pehovoril o posledných sekundách pred pádom

 organizátor zoskoku Patrik Minár Zobraziť galériu (4)
organizátor zoskoku Patrik Minár (Zdroj: Foto: PM)

BRATISLAVA - Štvrtková letecká tragédia otriasla celým Slovenskom. Objasniť príčiny nešťastia je v kompetencii vyšetrovateľov. Pre Topky prehovoril skúsený parašutista Patrik Minár, ktorý bol aj organizátorom osudného zoskoku. Počas nešťastia bol v spodnom lietadle, ktoré krídlom narazilo do stroja nad ním. Celú tragédiu vníma takto.

"Tesne pred výskokom, keď som zbadal dieru v trupe, pomyslel som si, že je to iba zlý sen," začal smutné rozprávanie Patrik a pokračoval: "Neveril som, že by sa toto mohlo stať, veď predsa pilotovali skúsení piloti." Ako opísal, nachádzal sa v spodnom lietadle. Po započutí ubratia plynu ich lietadla zbadal, že sa oba stroje k sebe nebezpečne blízko priblížili a vtedy skríkol na ostatných parašutistov: "do ri..., ten turbolet letí na nás," hneď všetci vedeli, že je zle. "Z nášho pohľadu sme to videli ako chybu pilotov nášho lietadla. Som presvedčený, že piloti nemali letieť tak blízko, urobili chybu, ktorej sa dalo predísť ešte skôr," konštatoval.    

Parašutista Patrik, ktorý prežil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

 "Pilot Robert Slosiar, ktorý bol vo vrchnom lietadle, ani netušil, čo sa odohráva pod ním, a preto mi je to veľmi ľuto," opísal minúty hrôzy Patrik. Sekundy rozhodovali o živote a smrti. Silným nárazom spôsobilo krídlo vrchného lietadla dieru v trupe na spodnom lietadle a zároveň odtrhlo aj chvost lietadla. Pred vydesenými parašutistami bola odrazu obrovská diera, cez ktorú začali parašutisti vyskakovať. "Bolo to strašné, ale panika nevznikla, pretože sme na takúto situáciu pripravení a vieme, že iba zachovanie si chladnej hlavy nás môže zachrániť," opísal parašutista so stiahnutým hrdlom a doplnil, že všetci museli dávať pozor aj na odlomené kusy lietadiel, aby ich vo vzduchu nezasiahli.

Parašutista Patrik, ktorý prežil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Zo spodného lietadla sa podarilo vyskočiť iba 15-tim parašutistom. Parašutisti Martin Viktoríny (†41) z Bratislavy a Karol Vavrinec (†42) z Hlohovca zomreli na palube havarovaného lietadla. V troskách zahynuli aj pilot Milan Ondra (†45) z Nitry a kopilot Roman Sládek (†45) z Ružomberka. Z lietadla, ktoré bolo v čase zrážky nad nimi, vyskočili všetci 17-ti. Ako opísal Patrik, parašutistovi Mariánovi Mindekovi  (†45) z Martina sa po skoku otvoril padák, ale pravdepodobne mal nejakú chybu, musel ho zahodiť a záložný padák sa mu už nepodarilo otvoriť, dopadol na zem. Piloti Róbert Slosiar (†45) z Pruského a kopilot Michal Česnek (†36) z Bratislavy zahynuli v troskách druhého lietadla.

Ako nám Patrik prezradil, ak by sa tento zoskok vydaril, na obed mali plánovaný ďalší zoskok s účasťou troch lietadiel a 42 parašutistov.

Hasiči začali vyťahovať trosky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 Letecké nešťastie sa stalo vo štvrtok  krátko po pol desiatej dopoludnia nad obcou Červený Kameň v ilavskom okrese, keď do seba vrazili dve lietadlá L-410 Turbolet. Na palubách oboch lietadiel bolo dokopy 33 parašutistov, jeden kameraman, dvaja piloti a dvaja kopiloti. Tragédia si vyžiadala sedem obetí, 31 ľudí nešťastie prežilo. Skúsení parašutisti nacvičovali hromadný zoskok, ktorým chceli pokoriť slovenský rekord spred niekoľkých rokov, keď takto skočilo 30 parašutistov.   

 

Viac o téme: TragédiaNešťastieČervený Kameň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu