Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli pri leteckej tragédii: Za krutý osud môže počasie

nebohí parašutisti Zobraziť galériu (11)
nebohí parašutisti

BRATISLAVA - Chystali sa pokoriť slovenský rekord. Vo štvrtok ráno nastúpili tri desiatky parašutistov do lietadiel a chceli si splniť svoj sen. O niekoľko minút nadšenie vystriedal strach, beznádej a boj o holý život. Dve lietadlá vo vzduchu nad obcou Červený Kameň v ilavskom okrese do seba narazili a zrútili sa do neďalekého lesa. O život prišli traja parašutisti, dvaja piloti a dvaja kopiloti. Jeden z nebohých parašutistov síce vyskočil, no neotvoril sa mu padák, dvaja zahynuli na palube lietadla.

"Kvôli nepriaznivému počasiu, zajtra t.j. streda 19.8.2015 stretnutie letisko Slavnica do 13:00. Rozdelíme posty, natrénujem si prvý zoskok a v prípade dobrého počasia a podmienok na letisku, môžeme skočiť prvý zoskok, ak nie, vo štvrtok ráno 8:30 ideme na to," napísal do skupiny účastníkov rekordu Patrik dva dni pred tragédiou. Nadšení parašutisti sa na pokorenie slovenského rekordu veľmi tešili. Zoskok museli pre nepriazeň počasia odložiť o dva dni. Podľa plánov, ktoré mali, ich pravdepodobne tlačil čas. Ak by sa im zoskok podaril, na obed mali naplánovaný ďalší zoskok s účasťou až 42 parašutistov na troch lietadlách.

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Vo štvrtok ráno nastúpilo na paluby dvoch lietadiel L410 Turbolet 33 parašutistov a jeden kameraman. V každom lietadle boli dvaja členovia posádky, a to pilot a kopilot. 

Stroje do seba narazili krátko pred pol desiatou dopoludnia a zrútili sa do neďalekého lesa. Boli v tesnej blízkosti pod sebou. Najpravdepodobnejšou verziou je tá, že lietadlo, ktoré bolo nižšie sa dostalo do turbulencie a tým narazilo do stroja nad ním. Jedno lietadlo sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne dva kilometre od obce Červený Kameň. Z prvého lietadla sa podarilo vyskočiť všetkým parašutistom, v druhom ostali traja. Jeden síce vyskočil, no neotvoril sa mu padák. "Boli to sekundy. Naozaj sme boli radi, že sme stihli otvoriť dvere a vyskákať," uviedol pre Českú televíziu jediný Čech na palube, kameraman Michal Gromnica, ktorý prežil.

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Facebook, ČT24)

Parašutisti o obrovskej tragédii

Piloti robili všetko pre to, aby poškodené lietadlá odklonili do lesa, Ak by tak neurobili, stroje by sa zrútili nad obytnú zónu. Podľa parašutistov, ktorí nešťastie prežili, sa piloti usilovali už narazené stroje nakloniť tak, aby z nich mohli povyskakovať. Niekoľko sekúnd to totiž tlak a prúd vzduchu nedovoľoval. Ako uviedli ľudia, ktorí prežili, pri skoku museli dávať pozor, aby ich nezasiahli odlomené kusy lietadiel. Parašutisti sú školení na to, ako v krízových situáciách reagovať a v najhoršej situácii si vedieť zachrániť život. Podľa hovorkyne trenčianskych policajtov Eleny Antalovej sa lietadlá zrazili vo výške 1360 metrov nad terénom.

"Pamätám sa na náraz, potom nasledoval ďalší. Lietadlo sa dostalo do rotácie. Vyskočiť sa nedalo, bol som ako prikovaný. Zrazu sa chvost lietadla zdvihol, lietadlo sa prestalo krútiť. Tú chvíľu sme využili a okamžite sme všetci vyskákali von," povedal parašutista Roman Bakič pre Denník N.

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Facebook, ČT24)

Neprežilo sedem ľudí, z toho traja parašutisti

Najväčšia letecká havária v novodobej histórii Slovenska, pri ktorej sa zrazili dve lietadlá, si vyžiadala sedem obetí a 31 zranených. Zahynuli piloti Robert Slosiar (†45) z Pruského, Milan Ondra (†45) z Nitry, kopiloti Michal Česnek (†36) z Bratislavy a Roman Sládek (†45) z Ružomberka. Tragédia si vyžiadal aj životy troch parašutistov.

Zahynul Marián M. (†45) z Martina, ktorý pracoval ako mestský policajt, spolu so synom bol vášnivým parašutistom. "Ochraňuj nás, keď sa pôjdeme pozrieť za tebou, na tych pár krátkych chvíľ hore do oblakov," stojí po tragédii na jeho facebookovom profile. Marián bol na palube so synom, tiež parašutistom. Podľa našich informácií sa práve jemu neotvoril padák.

Martin Viktoríni (†41) z Bratislavy bol IT špecialistom a parašutizmus bol jeho veľkou záľubou. Absolvoval stovky zoskokov.

Martin Viktoríny (†41) z Bratislavy
Zobraziť galériu (11)
Martin Viktoríny (†41) z Bratislavy  (Zdroj: Foto: Facebook, ČT24)

Karol Vavrinec (†42) z Hlohovca bol dlhé roky vášnivým parašutistom.

Karol Vavrinec (†42) z Hlohovca
Zobraziť galériu (11)
Karol Vavrinec (†42) z Hlohovca  (Zdroj: foto: topky)

Havária podľa očitých svedkov

Po havárii sa známi a príbuzní obetí sústreďovali na domovskom letisku Slávnica v Dubnici nad Váhom, kde im poskytovali aj psychologickú pomoc. Všetky obete identifikovali príbuzní.

"Zrazu sme počuli náraz, uvedomil som si, že sa zrazili. Mali sme strach, že spadnú do dediny, už sme chceli utekať. Videl som, ako začali skákať parašutisti, najskôr som si myslel, že vyhadzujú nejaké balíky. Videli sme, ako jedno lietadlo padlo za horizont, ešte sme počuli, ako tresklo o stromy," povedal očitý svedok pre televíziu Markíza.

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Podľa Jána Mikuša, prezidenta Slovenského národného aeroklubu všetci parašutisti, ale aj piloti boli skúsení. Piloti mali nalietaných tisícky letových hodín, parašutisti mali za sebou tisícky zoskokov. Na letisku Slávnica trénovalo mnoho parašutistov, zrealizovalo sa tam státisíce zoskokov.

FOTO parašutistov, ktorí zahynuli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Na mieste tragédie boli okrem policajných vyšetrovateľov a kriminalistických technikov prítomní aj pracovníci Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru. Letecké nešťastie je v štádiu vyšetrovania. "Do vyšetrovania budú pribratí aj súdni znalci. V predmetnej veci vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ z Trenčína začal trestné stíhanie a to vo veci prečinu všeobecné ohrozenie," doplnila Antalová. 

Hasiči a záchranári začali dnes s odstraňovaním trosiek oboch lietadiel. Využívajú pri tom ťažkú techniku, ktorú má k dispozícii Hasičský a záchranný zbor.

 

Viac o téme: TragédiaLietadloNešťastieParašutistiČervený Kameň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu