Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Slovák odhalil tajomstvo klimatických zmien: Moje riešenia pozná Brusel aj OSN

Štefan Vaľo Zobraziť galériu (3)
Štefan Vaľo (Zdroj: Štefan Vaľo)

KOŠICE - Odborníci podľa neho robia pri pokuse o pochopenie klimatických zmien osudové chyby. Pravdu o klimatických zmenách si Štefan Vaľo z Košíc uvedomil v roku 2009, keď stál v koryte prázdnej rieky Uh. Slovák, ktorý pravidelne prednáša pred expertmi z celého sveta, je presvedčený, že pozná spôsob, ako zachrániť planétu. Dodnes sa nenašiel jediný oponent, ktorý by jeho riešenie vyvrátil, no napriek tomu ostáva zatiaľ bez odozvy.

Štefan Vaľo už viac ako 40 rokov pracuje v stavebníctve a špecializuje sa na zemné práce. „Celý život prichádzam do kontaktu s pôdou a vodou a najprv len mojimi pozorovaniami, neskôr aj meraniami som prišiel na to, že človek je zodpovedný za dva konkrétne fenomény, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie a všetky katastrofy, ktoré sa s ním spájajú,“ hovorí slovenský odborník, ktorý precestoval takmer celú Európu a analyzoval povodne vo viacerých kútoch sveta.

Dve hlavné príčiny klimatických zmien

Prvou z príčin je podľa jeho slov zhutnená, teda utlačená pôda. „Takáto pôda do seba nevpustí dažďovú vodu, ale rýchlo ju po povrchu odvádza do nižšie položených oblastí, kde spôsobuje povodne. Ak pôdu, či už v lese (najmä množstvom lesných ciest) alebo na poľnohospodárskom území, utlačíme, zničíme póry, ktoré sa v nej nachádzajú a zbavíme ich veľmi dôležitých funkcií, ktoré majú,“ vysvetľuje. „Póry vedú a distribuujú vodu ku koreňom rastlín, k prameňom potokov a tiež tvoria zásobníky podzemnej vody, ktorej hladina neustále klesá,“ dodáva.

Klimatológ otvorene o osude našej krajiny: Do sto rokov budeme mať na Slovensku step

„Druhým  fenoménom sú  umelo vytvorené svahy,  v ktorých  pri výstavbe prerušíme  miliardy pórov. Z narušených, obnažených pórov vyteká voda, a tým sa svah odvodňuje. Takéto svahy sa nachádzajú v stenách odvodňovacích kanálov v nížinách, kde vysušujú polia,“ spresňuje s objasnením, že v kopcovitých terénoch sa svahy vyskytujú nad diaľnicami, cestami, v stopách po mechanizmoch a nad inými stavbami, kde dokážu vysušiť celý les nad svahom, a to aj do vzdialenosti niekoľkých desiatok až stoviek metrov.

Rozhodujúci omyl

Odborníci podľa Vaľa robia nielen pri zhodnocovaní dôsledkov klimatických zmien, ale aj pri určovaní ich príčin závažnú chybu:Odborníci vyhlasujú, že skleníkové plyny sú hlavnou príčinou klimatickej zmeny. Áno, nepopieram, že skleníkové plyny majú svoj podiel viny na tom, čo sa deje okolo nás, no som presvedčený, že spomínané fenomény, ktoré sú vytvárané ľudskou činnosťou, nás ohrozujú v oveľa väčšej miere,“ konštatuje.

Onedlho bude ľudstvo čeliť veľmi vážnej enviromentálnej katastrofe. Preto Štefan Vaľo, ktorému ako milovníkovi prírody záleží na osude našej planéty, vymyslel spôsob, ako tragédii zabrániť. „Moje riešenia, ktoré môžu pomôcť prírode a zastaviť alebo aspoň zmierniť globálne otepľovanie, sú jednoduché a finančne nenáročné. Ak prestaneme odvodňovať pevniny, zastavíme ich prehrievanie slnečnou energiou, otepľovanie zemskej atmosféry a namiesto suchého teplého vzduchu bude do atmosféry stúpať vodná para, ktorá odráža slnečné žiarenie mimo atmosféry. Je to jednoduché. Ak slnečné žiarenie dopadá na pôdu, ktorá obsahuje vodu, zohreje ju oveľa menej ako pôdu, ktorá je vysušená,“ argumentuje slovenský vizionár, podľa ktorého by sme zhubné klimatické zmeny ešte dokázali zastaviť.

Riešenia poznajú aj svetoví experti

Od roku 2010 Vaľo prezentoval svoje skúsenosti z praxe o zadržiavaní každej dažďovej kvapky tam, kam spadne, na národných, svetových aj európskych konferenciách. „Nenašiel sa žiaden oponent, ktorý by spochybnil mnou určené príčiny vzniku povodní a sucha, ani opatrenia, ktorými riešim obidva problémy a iné prírodné katastrofy. V roku 2011 som prednášal na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli, v roku 2012 na 6. svetovom fóre o vode v Marseille a na vedeckých konferenciách v írskom Dubline a v Macedónsku. V roku 2013 na pôde OSN v Ženeve a v roku 2015 na 7. svetovom fóre o vode v Južnej Kórei,“ dopĺňa Vaľo, ktorého meno poznajú odborníci po celom svete.

Prednáška na pôde OSN v Ženeve z roku 2013
Zobraziť galériu (3)
Prednáška na pôde OSN v Ženeve z roku 2013  (Zdroj: Štefan Vaľo)

„Pravidelne monitorujem situácie nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Monitoroval som príčiny povodní, zosuvov pôdy a stav lesov na Ukrajine, v Poľsku, v Českej republike, v Taliansku, vo Francúzsku, v Nemecku, v Bosne a Hercegovine, v Anglicku a v Bulharsku. Na Slovensku som monitoroval aj zosuv pôdy vo Vrátnej doline, ktorý šokoval celé Slovensku,“ spomína Vaľo na tragédiu, ku ktorej nemuselo vhodným pôdnym hospodárením dôjsť.  

Na 6. svetovom fóre o vode v Marseille
Zobraziť galériu (3)
Na 6. svetovom fóre o vode v Marseille  (Zdroj: Štefan Vaľo)

Ak začnú vlády celého sveta akceptovať jeho návrhy a budú aktívne riešiť problematiku zhutnených pôd a umelo vytvorených svahov, „dokážeme klimatickú zmenu a globálne otepľovanie zastaviť alebo aspoň zmierniť a našu planétu vrátime do takého stavu, v akom bola pred niekoľkými desaťročiami. Prestanú sa topiť ľadovce, zastavíme stúpanie hladín oceánov, zastavíme povodne a extrémne suchá, obmedzíme lesné požiare, prestanú sa znižovať hladiny podzemných vôd, zastavíme vysychanie potokov a riek, zastavíme zosuvy pôdy,“ nahlas uvažuje slovenský expert.

Môže sa však stať, že tento závažný problém a jeho skutočné príčiny budú ľudia ignorovať a postupne začnú našu planétu devastovať ďalšie katastrofy. „Ľudstvo bude mať k dispozícii stále menej a menej pitnej vody. Tým vznikne hrozba vážnych konfliktov o vodu. Z dôvodu jej nedostatku svoje domovy už opustila prvá vlna takzvaných klimatických utečencov. Ako povedal aj americký prezident Barack Obama, sme poslednou generáciou, ktorá môže zastaviť klimatickú zmenu. Neskôr už bude neskoro,“ načrtol hrozivý scenár Slovák, ktorý si v roku 2009 dal osobný sľub, že svoje poznatky dostane do povedomia ľudstva.

Konkrétne riešenia klimatickej zmeny:

Viac o téme: PovodeňŠtefan Vaľo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu