Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník: Posádka neprežila, štyria mŕtvi!

Vrtuľník Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe a posádka čakajú na poli neďaleko obce Hrabušice počas havárie. Zobraziť galériu (8)
Vrtuľník Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe a posádka čakajú na poli neďaleko obce Hrabušice počas havárie. (Zdroj: TASR)

SLOVENSKÝ RAJ – Podľa informácií portálu tvnoviny.sk sa v Slovenskom raji zrútil záchranársky vrtuľník. Posádka z Popradu neprežila. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, potvrdila šéfka komunikácie ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Záchranné práce sa nateraz zastavujú. Pokračovať budú o šiestej ráno.

Máte bližšie informácie o tragédii, fotografie či videá z miesta nehody? Napíšte nám na adresu tipy@topky.sk.

Vrtuľník podľa informácií televízie Markíza zasahoval pri záchrane 10-ročného nemeckého chlapca so zlomenou nohou. Po toho, ale už nestihol priletieť, zrútil sa do vody neďaleko Kláštoriska na prielome Hornádu. Ide o ťažko prístupný terén. Na miesto nešťastia zavítal aj minister zdravotníctva Viliam Čislák.

"Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do Hornádu," priblížila Čižmáriková.

Na pomoc prišla aj polícia.
Zobraziť galériu (8)
Na pomoc prišla aj polícia.  (Zdroj: TASR)

Na mieste tragédia sú vrtuľníky letky Ministerstva vnútra.
Zobraziť galériu (8)
Na mieste tragédia sú vrtuľníky letky Ministerstva vnútra.  (Zdroj: TASR)

"Na mieste zahynuli štyria záchranári," potvrdil pre portál Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Ide o pilota, lekára a záchranára-operátora a člena Horskej záchrannej služby.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru Košice Jozef Fedorčák uviedol, že haváriu im nahlásili krátko po 18:30. Podľa doterajších informácií vrtuľník sa zachytil o elektrické vedenie a zrútil sa z výšky 50 metrov. Na mieste do neskorých nočných hodín zasahovali záchranné zložky.

 

***Exkluzívne zábery z miesta havárie vrtuľníka od reportérky Ivany Ratkovskej a kameramana Juraja Baltu.***V rokline...

Posted by Spravodajstvo RTVS on 17. júl 2015

S odstraňovaním následkov nehody pomáha aj letka ministerstva vnútra, pre TASR potvrdil riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. "Hasiči sa momentálne snažia z rieky vytiahnuť trosky vrtuľníka a pomocou norných stien zachytávajú unikajúce prevádzkové kvapaliny," uviedla v podvečer Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Najnovšie informácie hovoria o tom, že muži sú vo vraku zmasakrovaní. Hasiči ich budú musieť z vraku vystrihávať. Vrtuľníkom tak budú musieť priviezť hydrauliku a svetlá, aby si mali čím svetiť. Akcia totiž potrvá niekoľko hodín," napísali tvnoviny.sk

Podľa čitateľa Topiek sa tragédia odohrala pri obci Hrabušice. "Vrtuľník spadol na elektrické vedenie. Spôsobilo to výpadok prúdu v celej obci a celej turistickej časti Podlesok. Práve zasahujú hasiči a horská záchranná služba a dve autá polície," informoval nás čitateľ krátko po siedmej hodine.

Stroj patril spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, a to v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade i Košiciach. "V tejto fáze nemáme žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody. Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE v súčasnej dobe spolupracuje s príslušnými orgánmi za účelom objasnenia príčin leteckej nehody," povedala jej hovorkyňa Zuzana Turočeková. Vedenie spoločnosti vyjadrilo spolu so zamestnancami úprimnú sústrasť pozostalým.

Rovnako tak urobil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. "Je mi veľmi ľúto, že táto nehoda sa stala práve ľuďom, ktorí zachraňujú ľudské životy. Týmto chcem vyjadriť príbuzným obetí, ale aj ich kolegom, svoju úprimnú sústrasť," povedal Pellegrini.

Foto z Podleska.
Zobraziť galériu (8)
Foto z Podleska.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Pri obci Hrabušice sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Pri obci Hrabušice sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Vrtuľník, ktorý dnes naša čitateľka videla letieť nad Čingovom.
Zobraziť galériu (8)
Vrtuľník, ktorý dnes naša čitateľka videla letieť nad Čingovom.  (Zdroj: Tip)

Viac o téme: ZáchranáriSmrťSlovenský raj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu