Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šok na slovenských hraniciach: Polícia zaviedla kontroly, pochytala prvých utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Na zvýšený príliv nelegálnych utečencov slovenská polícia zareagovala hraničnými kontrolami na rizikových úsekoch. Na kontroly upozornili šokovaní slovenskí dovolenkári, ktorých v hraničných zónach zastavovala polícia.

„Vracal som sa práve domov z dovolenky, keď ma pár kilometrov od Bratislavy prekvapila kolóna áut. Zľakol som sa, že za tie dva týždne došlo k zmene režimu. Bola už tma a polícia cestujúcich vyzývala, aby vystúpili z áut. Overovali ich totožnosť a svietili im baterkami do auta,“ podelil sa o svoju skúsenosť náš čitateľ, ktorého polícia kontrolovala na hraničnom priechode Rusovce-Rajka s Maďarskom.

Slovenskí kamionisti v šoku: VIDEO, ako im do auta chceli naskákať utečenci!

Ako Topky informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Baloghová, kontroly na hraniciach vykonáva Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ. „Výkon policajných kontrol zameraných na nelegálnu migráciu je prioritne smerovaný do miest, kde je indikovaná zvýšená miera pohybu nelegálnych migrantov, predovšetkým v blízkosti štátnej hranice s Maďarskom,“ uviedla Baloghová.

Podľa jej ďalších slov je cieľom kontrol zamedzenie sekundárnej migrácie z Maďarska a prebiehajú aj v prostriedkoch hromadnej dopravy: „Najmä v medzinárodných vlakoch, autobusoch, ale aj na vytipovaných cestách a bývalých hraničných priechodoch na slovensko-maďarskej hranici. Tieto kontroly a akcie sa vykonávajú v rámci kompenzačných opatrení a sú vykonávané so zapojením krajských riaditeľstiev Policajného zboru. Zároveň sú koordinované aj s bezpečnostnými orgánmi susedných štátov ako Maďarsko a Česko,“ dodala.

Šok na slovenských hraniciach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

 

Za tri dni chytili šesť prevádzačov a zadržali desiatky utečencov
 

Dvadsaťjedenročný Rumun prevážal 25 Afgancov, štyroch štátnych príslušníkov Iraku a jedného z Iránu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, smerovali do Rakúska, chytili ich na hraniciach v Čunove. Päť maloletých Afgancov skončilo po rozhodnutí súdu v detskom domove, ostatných cudzincov vrátia do Maďarska. Aj ďalšie dva prípady sa odohrali v Čunove. Dvaja občania Švédska (25 a 26.) sýrskej národnosti prevážali v aute štyroch sýrskych krajanov - rodinu s dvoma deťmi (5 a 6 r.). Obvinená prevádzačská dvojica je stíhaná vo väzbe, rodina pôjde späť do Maďarska. Tam poputujú aj ďalší Sýrčania (34 a 46 r.) s dvoma deťmi (11 a 13 r), ktorých chytili na tom istom hraničnom priechode.

Na východe Slovenska chytili troch prevádzačov. Dvaja Ukrajinci (26 a 41 r.) pomohli neďaleko Uble prejsť cez hranice dvom Vietnamcom. Zinkasovali za to 500 dolárov. Ukrajinci skončili vo väzbe, Vietnamcov vyhostili. Neďaleko Uble zase nelegálne prekročil hranice 20-ročný Slovák s piatimi afganskými mužmi vo veku 19 až 29 rokov. Cudzinci dostali trojročný zákaz vstupu na naše územie a boli odovzdaní ukrajinskej strane, na obvineného Slováka bol spracovaný návrh na väzobné stíhanie.

Viac o téme: UtečenecHraničná kontrola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu