Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Známy autopredajca klamal zákazníkov: Za praktiky podobné šmejdom ho pokutuje inšpekcia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: aaaauto.sk, GoogleMaps)

BRATISLAVA - Najväčší predajca ojazdených áut na slovenskom trhu počas svojej veľkej marketingovej akcie výrazne pochybil. Na svojich webových stránkach spoločnosť AAA Auto uvádzala nepravdivé údaje o cene pri spotrebných úveroch, kontrolóri zo Slovenskej obchodnej inšpekcie firme preto udelili jednu z najväčších pokút, aké sa v podobných prípadoch vyskytla.

Autocentrum AAA Auto na Panónskej ceste v Bratislave prešlo ešte v júni roku 2014 kontrolou, ktorej následkom je pokuta vo výške 3000 eur, a to za porušenie zákona o ochrane spotrebiteľa, konkrétne za používanie nekalých obchodných praktík. Známemu autopredajcovi nepomohlo ani odvolanie, Ústredný inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie potvrdil marcový rozsudok.

Na podnet zrejme oklamaného zákazníka inšpektori navštívili predajňu na Panónskej ceste 27. júna minulého roka, kde zistili, že pri inzeráte k Fordu Focus (ročník 2007) bola nesprávne uvedená čiastka pri reprezentatívnom príklade splátok s akciovým úverom 0 percent. Spoločnosť si totiž účtovala aj poplatok za sprostredkovanie úveru vo výške 479 eur, čo však už nezarátala do celkovej čiastky, ktorú má spotrebiteľ uhradiť.

Pri predaji takéhoto Fordu Focus klamali v AAA Auto zákazníkov.
Zobraziť galériu (5)
Pri predaji takéhoto Fordu Focus klamali v AAA Auto zákazníkov.  (Zdroj: Wikipedia)

Klamlivá cena

"Uvedené nesprávne informácie týkajúce sa špecifikácie uvedenej služby a jej ceny, resp. spôsobu jej výpočtu, boli spôsobilé uviesť do omylu priemerného spotrebiteľa a mohli podstatne narušiť jeho ekonomické správanie vo vzťahu k poskytovanej službe, čím došlo k porušeniu paragrafu 4 odseku 2 písmena c) zákona o ochrane spotrebiteľa," uvádza sa v odôvodnení.

V tomto prípade išlo aj o porušenie zákona číslo 129/2010 Z. z. o spotrebiteľských úveroch, v ktorom sa píše, že "reklama alebo akákoľvek ponuka o spotrebiteľskom úvere, v ktorej sa uvádza úroková sadzba spotrebiteľského úveru alebo akýkoľvek číselný údaj týkajúci sa celkových nákladov spotrebiteľa spojených so spotrebiteľským úverom, musí obsahovať zrozumiteľne, stručne a zreteľne vo forme reprezentatívneho príkladu" informácie, ako sú "ročná percentuálna miera nákladov" a "celková čiastka, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť".

Lákavá webstránka autopredajcu AAA Auto
Zobraziť galériu (5)
Lákavá webstránka autopredajcu AAA Auto  (Zdroj: aaaauto.sk, GoogleMaps)

Nebol to zámer spoločnosti

Spoločnosť AAA Auto sa bránila, že išlo o pochybenie jednotlivca, rozhodne nie o "zámer spoločnosti" a že túto chybu zo stránky okamžite odstránili, pričom sa nijaký zákazník priamo im nesťažoval. Zároveň zdôrazňovali, že "každému spotrebiteľovi, ktorý prejaví záujem o spotrebiteľský úver, sú vopred poskytnuté všetky relevantné informácie o spotrebiteľskom úvere (vrátane všetkých, ktoré sú uvedené v reprezentatívnych príkladoch) a tieto sú prehľadne zahrnuté do osobitného formulárového tlačiva".

Ani tieto tvrdenia však autopredajcu podľa ústredného inšpektorátu nezbavujú "zodpovednosti za kontrolou presne a spoľahlivo zistené porušenie zákona". Navyše, odstránenie nedostatkov je podľa inšpektorátu kontrolovaná osoba povinná zabezpečiť v určenej lehote. Spoločnosti neprospelo ani to, že zamestnanci AAA Auto predmetný poplatok za sprostredkovanie úveru "schovali" pod označenie Podmienky akcie, na čo inšpektorov opäť upozornil podnet od spotrebiteľa.

Ústredný inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie
Zobraziť galériu (5)
Ústredný inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie  (Zdroj: aaaauto.sk, GoogleMaps)

Chybu nenapravili

"Odvolací orgán ale z internetovej stránky účastníka konania www.aaaauto.sk zistil, že tento na uvedenej stránke pri ponuke produktu "Bezúročná pôžička" s deklarovanou RPMN a úrokom 0 % p.a., zverejnil predmetný reprezentatívny príklad už opravený, avšak táto oprava bola vykonaná takým spôsobom, že v Podmienkach akcie bola uvedená aj informácia o tom, že "Klient bude požiadaný o zaplatenie poplatku", a teda v takom prípade informácia v reprezentatívnom príklade je opäť nesprávna," vysvetľuje sa v odôvodnení.

Spoločnosť AAA Auto tak podľa kontrolórov preukázateľne konala so zámerom oklamať zákazníkov. Pokuta 3000 eur je jednou z najväčších, aká bola v podobných prípadoch na Slovensku udelená. Správny orgán však mohol slovenskému autopredajcovi uložiť pokutu až vo výške 66 387,83 eur. 

Predajňa AAA Auto na Panónskej ceste v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Predajňa AAA Auto na Panónskej ceste v Bratislave  (Zdroj: aaaauto.sk, GoogleMaps)

Toto rozhodnutie je právoplatné, spoločnosť má poslednú šancu podať žalobu na súd na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia, čo podľa vlastných slov zjavne využije: "S postojom SOI nesúhlasíme, a preto zvažujeme ďalšie právne kroky. Podľa nášho názoru je výška pokuty neprimeraná."

Viac o téme: Pokuta AAA AutoSlovenská obchodná inšpekciaAutopredajca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu