Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Lavrov na Slavíne s premiérom Ficom: Nikto si nesmie podriaďovať iných!

Robert Fico na Slavíne Zobraziť galériu (6)
Robert Fico na Slavíne (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vojnový pamätník Slavín, ktorý sa týči na Bratislavou, nie je pamätníkom ideológie, ale víťazstva a odvahy. Vo svojom príhovore to vyhlásil dnes predseda vlády SR Robert Fico, ktorý si spolu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom prišiel na Slavín uctiť pamiatku padlých sovietskych vojakov a taktiež pripomenúť 70. výročie oslobodenia Bratislavy. Vítal ich nadšený dav.

Predseda vlády vnímal svoju prítomnosť na Slavíne ako prejav hlbokej úcty, ktorú pociťuje ako premiér, ale aj ako občan Bratislavy. "Je to vyjadrením vďaky tým, ktorí obetovali životy za záchranu životov našich rodičov, nás a našich detí," uviedol Fico. Myslí si, že obetovať vlastný život za život druhého človeka zostáva hrdinstvom v každom čase a historickom období vývoja spoločnosti.

VIDEO Lavrov na Slavíne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Hrdinstvo, ktoré títo muži - a medzi nimi aj mladí chlapci aj vo veku i môjho syna - preukázali, je odkazom nám živým," podotkol premiér. Šéf ruskej diplomacie vyjadril vďačnosť slovenskej vláde za starostlivé zachovanie pamiatky sovietskych vojakov a údržbu vojnových hrobov. Rusko a Slovensko má podľa jeho slov rovnaký pohľad na vojnové dianie. Ako skonštatoval Lavrov, nesmie sa dopustiť zopakovanie dejín druhej svetovej vojny.

lavrov tlačovka

"Sme nacielení na to, aby sa tieto udalosti nikdy nezopakovali a aby OSN bola centrom zaistenia bezpečnosti vo svete. Aby sa nikto nesnažil dominovať vo svete a podriaďovať iných proti svojej vôli," dodal Lavrov. Minister zahraničných vecí Ruska následne odovzdal slovenským veteránom pamätnú medailu.

VIDEO Lavrov na Slavíne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na Slavín prišlo aj niekoľko stoviek ľudí, ktorí držali v rukách slovenské a ruské vlajky, niektorí aj protestné transparenty proti NATO. Ministra Lavrova s premiérom Ficom privítali veľkým potleskom. Uctiť pamiatku padlých vojakov a pripomenúť si 70. výročie oslobodenia Bratislavy na Slavín prišiel ešte pred príchodom šéfa ruskej diplomacie a predsedu slovenskej vlády aj prezident SR Andrej Kiska.

Lavrov Slavín1

Lajčák: Problém na Ukrajine nevyriešime bez Ruska

Bez Ruska ako globálneho hráča nie je možné nájsť udržateľné riešenie problému na Ukrajine, podobne ako u všetkých globálnych problémov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyhlásil jeho slovenský partner Miroslav Lajčák. Lavrov je dnes na oficiálnej návšteve na Slovensku.

"Máme záujem na tom, aby Rusko bolo súčasťou riešenia všetkých kríz a problémov, s ktorými je náš svet konfrontovaný. Diplomacia je mnohokrát založená na komunikácii a na hľadaní riešení. V tomto duchu prebiehali aj naše rozhovory s Lavrovom," priblížil Lajčák.

Poukázal na to, že Slovensko je priamo na svojich hraniciach svedkom krízy, ktorá ohrozuje mier a stabilitu v celej Európe, preto nemôže zostať len pasívnym pozorovateľom. "Konflikt na Ukrajine je príliš vážny a príliš blízko nás, aby sme sa mohli tváriť, že sa nás netýka, alebo že k nemu nemáme čo povedať," dodal s tým, že SR v tejto súvislosti hovorí so všetkými aktérmi, ktorí majú potenciál prispieť k nájdeniu mieru.

VIDEO Lavrov na Slavíne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Cesta k nemu podľa neho vedie cez dôsledné naplnenie minských dohôd. "Sme presvedčení, že jedine dialóg zúčastnených strán môže viesť k deeskalácii napätia a stabilizácii bezpečnostnej situácie na juhovýchode Ukrajiny," podotkol. Ako pokračoval, bez stabilnej Ukrajiny nebude možné v Európe obnoviť medzinárodný poriadok a vzájomnú dôveru, a preto vyjadril presvedčenie, že všetky zainteresované strany bez výnimky urobia všetko, čo je v ich silách a možnostiach pre úplné naplnenie minských dohôd.

VIDEO Lavrov na Slavíne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lajčák pripomenul, že napriek rozdielnym názorom na niektoré aktuálne otázky, nemožno zabúdať na udalosti pred 70 rokmi. "Nezabúdať na to, čo je jedinou pravdou a neuhýbať pred tým, čo je aktuálnou výzvou," uzavrel Lajčák. Lavrov pricestoval na Slovensko pri príležitosti pripomenutia si 70. výročia oslobodenia Bratislavy. Spolu s premiérom Robertom Ficom, predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim a Lajčákom položili vence na Slavíne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu