Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lavrov odkazuje Kerrymu: Netlačte na Rusko, sankcie povedú do slepej uličky

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

SOČI - Pokusy o nátlak na Rusko použitím sankcií povedú len do slepej uličky, povedal dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov svojmu americkému rezortnému partnerovi Johnovi Kerrymu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Lavrov v čiernomorskom letovisku Soči ďalej uviedol, že Rusko je pripravené na konštruktívnu spoluprácu so Spojenými štátmi, ale iba na báze rovnocenného partnerstva. Rusko sa podľa neho nepodvolí tlaku, aby sa vzdalo svojich národných záujmov.

"Sergej Lavrov zdôraznil, že zodpovednosť za súčasnú krízu vo vzťahoch s Washingtonom neleží na nás," citovala z vyhlásenia ruského ministerstva agentúra TASS.

Kerry podľa agentúry Reuters rokoval s Lavrovom vyše štyri hodiny, potom sa stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Tieto rokovania neviedli k výraznému posunu, informoval Putinov zahraničnopolitický poradca Jurij Ušakov. Putin si však podľa neho želá, aby sa vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi vrátili do normálu.

Schôdzka medzi Putinom a Kerrym bola ich prvým osobným kontaktom po ochladení vzťahov medzi oboma krajinami spôsobenom krízou Ukrajine. Podľa agentúry RIA Novosti Kerry navštívil Rusko naposledy v máji 2013.

Kerry na svojom twitterom účte označil rozhovory za úprimné. Rozhovory sa podľa neho viedli o kľúčových témach vrátane Iránu, Sýrie a Ukrajiny. Za dôležité označil udržiavanie otvorenej komunikácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi v prípade riešenia naliehavých globálnych problémov.

Treba zabrániť poškodzovaniu vzťahov medzi Ruskom a USA

Je "absolútne nevyhnutné" zabrániť krokom, ktoré môžu ďalej poškodzovať vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerry v čiernomorskom letovisku Soči.

Lavrov podľa agentúry Reuters povedal, že schôdzka s Kerrym pomohla Rusku a Spojeným štátom lepšie si porozumieť. John Kerry vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu, aby zabránili porušovaniu prímeria, ktoré bolo uzavreté začiatkom roka.

"Podľa nášho názoru sú minské dohody najlepšou cestou a hlavnou cestou k mieru. Tieto dohody by mali byť čo najskôr v plnej miere realizované," citovala Kerryho agentúra TASS. Šéf americkej diplomacie k tomu dodal, že USA a EÚ zrušia sankcie voči Rusku po realizácii dohôd z Minska.

Kerry zároveň varoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pred ozbrojenými akciami, najmä pred snahou dobyť späť donecké letisko. Podľa Kerryho je dôležitá aj demilitarizácia obce Šyrokyne a stiahnutie ťažkých zbraní pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Šyrokyne sa nachádza medzi prístavom Mariupol, kontrolovaným vládnymi silami, a Novoazovskom, ktorý ovládajú separatisti.

Šéf americkej diplomacie vyjadril vďačnosť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, s ktorým sa taktiež stretol, za priame a podrobné vysvetlenie ruských postojov k medzinárodným otázkam. S Putinom diskutovali aj o Iráne. Kerry priznal, že dodávky ruských raketových systémov S-300 Iránu nie sú v rozpore s medzinárodným právom.

Lavrov odkazuje Kerrymu: Netlačte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu