Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vo vyspelom svete sme poslední, hrôzostrašný graf ukázal realitu Slovenska: Učitelia plačú!

Protestné zhromaždenia nespokojných učiteľov Zobraziť galériu (2)
Protestné zhromaždenia nespokojných učiteľov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Organizácia ekonomicky najvyspelejších krajín ukázala slovenským učiteľom veľmi nelichotivé výsledky. V porovnaní platov sú na samom chvoste, zarábajú menej ako polovicu toho, koľko dostávajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia!

OECD zverejnilo rebríček 31 krajín, kde porovnáva platy učiteľov s vysokoškolsky vzdelanými ľudmi. Priemer v najvyspelejších krajinách OECD je 0,88. Slovensko sa nachádza podľa grafu na úplne poslednom, 31. mieste s hodnotou 0,41. Tesne pred nami sú naši susedia z Česka, Maďarska či Rakúska.

Inými slovami, učitelia v krajinách OECD zarábajú priemerne 88 percent z platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí vo veku od 25 do 64 rokov. Vzdelanie je predpokladom úspešnosti celej krajiny, preto dúfajme, že sa nám to nevypomstí pri tomto rebríčku.

Pozrite si rebríček platov učiteľov v krajinách OECD

Slovensko je na chvoste rebríčka
Zobraziť galériu (2)
Slovensko je na chvoste rebríčka  (Zdroj: Facebook OECD)

Ministerstvo školstva smutnú realitu pripúšťa, zároveň tvrdí, že proti nízkym platom bojuje. "Uvedomujeme si, že táto výška nástupných platov nie je dostatočne motivujúca. Aj z tohto dôvodu sa učiteľom už tri roky po sebe zvyšovali tarifné platy o 5 %. Učitelia sú jedinou kategóriou vo verejnej službe, ktorej sa tarifné platy zvyšujú od roku 2013 každý rok - a to o 5 %  a v tomto trende chce ministerstvo školstva pokračovať aj naďalej. Objem finančných prostriedkov na školstvo je však závislé od možností štátneho rozpočtu," zareagovala pre Topky hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Učitelia si platovo môžu prilepšiť platy zvyšovaním akreditovaného vzdelávania. "Okrem už spomínaného každoročného zvyšovania tarifných platov sa učitelia môžu kontinuálne vzdelávať prostredníctvom akreditovaných programov kontinuálneho vzdelávania. Za ich absolvovanie získajú kredity, za ktoré im prináleží (po uznaní kreditov riaditeľom školy) kreditový príplatok. Učiteľom sa priznávajú príplatky aj za výkon špecializovaných činností, ak vykonávajú napr. činnosť triedneho učiteľa či uvádzajúceho učiteľa. Uvedené príplatky sú nárokovateľné zložky platu," odkázala nám hovorkyňa.

Nástupné platy učiteľov sú na úrovni absolventov SŠ bez maturity

Učitelia opäť poukazujú na nízke platy v školstve. Ani opakované zvyšovanie platov podľa Slovenskej komory učiteľov (SKU) nevyriešilo nízku atraktivitu učiteľského povolania. Nástupný plat tak podľa nich zostáva na úrovni absolventov stredných škôl bez maturity.

SKU tvrdí, že doterajšie zvyšovanie platov neodráža rast životných nákladov a spotrebiteľských cien v uplynulom období. Poukazuje na to, že podľa štatistiky Eurydice z roku 2014 vzrástol nástupný plat učiteľov na Slovensku prepočítaný HICP (Harmonizovaný index spotrebiteľských cien) v rokoch 2009 - 2014 len o 1,91 percenta. "Za to isté obdobie vzrástol nástupný plat učiteľov v Česku podľa rovnakej metodiky o 26,96 percenta," uvádza SKU. Od 1. januára 2015 pritom stúpli platy slovenským učiteľom o 5 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu