Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Historici získali nové informácie o vojne medzi Slovenskom a Maďarskom: Prečo nás napadli?

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) chce predostrieť najnovšie poznatky historického výskumu, ktoré sa týkajú „Malej vojny“, v ktorej pred 76 rokmi Maďarsko napadlo Slovensko. Výsledky predstaví na odbornej konferencii v Spišskej Novej Vsi pod názvom „Malá vojna a jej miesto v pamäti národa“. Ako povedal dnes hovorca ÚPN Tibor Ujlacký, cieľom ústavu je aj otvorenie diskusie a priblíženie tejto v minulosti zamlčiavanej a neprávom obchádzanej historickej udalosti predovšetkým mladšej generácii.

Konferencia je podľa Ujlackého venovaná samotným udalostiam konfliktu a kontextu, v akom sa udial. „Medzi konferenčné témy preto budú patriť prejavy maďarskej politiky voči Slovensku, priebeh marcových bojov, bombardovanie mesta Spišská Nová Ves či vojnové obete konfliktu. Odborníci sa dotknú aj pamäťových tém, ako sú napr. reflexia udalosti v historiografii, publicistike a kinematografii či v osudoch účastníkov obrannej vojny. Konferencia bude doplnená aj sprievodným podujatím a je určená pre širokú verejnosť, zvlášť pre mladšiu generáciu,“ povedal. 

Dôvodom, ktorý viedol k „Malej vojne“ bolo podľa Ujlackého to, že Maďarsko sa neuspokojilo so ziskom po tzv. Viedenskej arbitráži z 2. novembra 1938, keď na základe rozhodnutia nacistického Nemecka a fašistického Talianska získalo vyše 20 percent územia Slovenska a Podkarpatskej Rusi. „Neuspokojilo sa s územím Podkarpatskej Rusi, ktorú okupovalo od 14. marca 1939. Už v tento deň sa maďarské armádne jednotky pokúsili z užhorodského smeru o prienik na Zemplín. Boli však zastavené gardistickými dobrovoľníkmi z Michaloviec, ktorí za cenu 13 padlých oddialili ich postup. O pár dní neskôr, 23. marca 1939, už približne 40-tisíc maďarských vojakov bez vyhlásenia vojny frontálne napadlo východné Slovensko a obsadilo územie približne dvoch okresov - Sobrance a Snina,“ pripomenul Ujlacký. 

Pre Slovenský štát, ktorý bol vyhlásený 14. marca 1939, to bola podľa neho ťažká rana. Súčasťou „Malej vojny“ bol aj incident, keď maďarské vojenské letectvo bombardovalo mesto Spišská Nová Ves. „Výsledkom bolo ďalších 13 obetí a Spišská Nová Ves tak vošla do histórie ako druhé mesto v Európe (po španielskej Guernice), ktoré bolo bombardované ešte pred začiatkom druhej svetovej vojny,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu