Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Vojenská kolóna v Bratislave: Úrady netušia, koho armáda sa preháňa po Slovensku!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Na internete sa objavilo video, ktoré zachytáva kolónu obrnených transportérov a nákladných áut prechádzajúcich cez železničnú stanicu v Bratislave. Video koluje po sociálnych sieťach. Ministerstvo obrany ani železničiari pritom netušia, koho armáda sa presúvala cez Slovensko.

Video sa objavilo na internete od neznámeho autora. Ľudia sa v komentároch pod video pýtajú, o čo ide. U viacerých to vzbudilo obavy, keďže za našimi východnými hranicami stále prebieha ozbrojený konflikt. Mnohí sa pýtali, či posielame vojenskú pomoc na Ukrajinu. Preto sme zisťovali podrobnosti a o čo vlastne išlo.

Pozrite si VIDEO

Armáda na stanici

Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá prevádzkuje prepravu po železnici, nevie, o čo išlo. "ZSSK je osobný verejný dopravca. Nerealizujeme nákladnú dopravu, ani nie sme správca infraštruktúry, teda trati, ktorý povoluje mimoriadne prepravy," povedala nám hovorkyňa Jana Morháčová.

VIDEO Vojenská kolóna v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Ani naše ministerstvo obrany netušilo, o akú kolónu obrnených vozidiel išlo. Hovorkyňa ministra Martina Glváča povedala pre Topky iba to, že nejde o slovenskú armádu. "Môžeme potvrdiť, že nejde o presun slovenskej armády," potvrdila Martina Balleková.

Nakoniec nám napísal čitateľ Peter a celú situáciu objasnil. "Nejednalo sa o vojakov Slovenska, ale Maďarska. Išli z cvičenia, prevoz zabezpečoval na Slovensku dopravca CÉR SK, v Maďarsku CÉR HU."

Ukrajina zvýši dotácie pre armádu a opäť zavedie brannú povinnosť

Ukrajinská vláda plánuje v roku 2015 vynaložiť v prepočte 5,7 miliardy eur, čo je päť percent zo štátneho rozpočtu, na rozvoj armády a bezpečnostných zložiek, pričom hodlá opäť zaviesť brannú povinnosť.

"Víťazstvo je (našou) jedinou možnosťou," uviedol tajomník Národnej bezpečnostnej a obrannej rady (RNBOU) Oleksandr Turčynov, podľa ktorého ide voči minulému roku o "kolosálne" zvýšenie finančných prostriedkov.

Šéf RNBOU zároveň oznámil, že na 18-mesačnú vojenskú službu budú opäť povolávaní Ukrajinci vo veku 20-27 rokov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko skôr zdôraznil, že títo odvedenci nebudú musieť slúžiť v predných líniách.

Proruský separatizmus, ktorý v apríli vypukol na východe krajiny, si vyžiadal už vyše 4700 mŕtvych. Hoci sa násilie počas uplynulých týždňov zmiernilo, podľa Kyjeva je treba posilniť armádu pre prípadné hrozby v budúcnosti.

Povstanie separatistov z Luhanskej a Doneckej oblasti, ktorí bojujú proti centrálnej ukrajinskej vláde a požadujú pripojenie k Ruskej federácii, sa začalo mesiac po tom, ako Moskva anektovala čiernomorský polostrov Krym.

Prozápadné úrady v Kyjeve obviňujú zo zosnovania povstania na východe štátu Rusko, ktoré malo k tomuto kroku prikročiť po zosadení bývalého promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu