Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina od soboty prerušuje železničné spojenie s Krymom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinská štátna železničná spoločnosť (Ukrzaliznycja) dnes informovala, že z obavy o bezpečnosť cestujúcich od soboty prerušuje železničné spojenie Ukrajiny s Krymským polostrovom.

Všetky osobné i nákladné vlaky budú mať konečnú v Novooleksijivke a Chersone, uvádza sa vo vyhlásení ukrajinských železníc. Obe mestá sa nachádzajú na ukrajinskom území v blízkosti administratívnej hranice s Krymom, ktorý Rusko v marci anektovalo na základe sporného referenda obyvateľov polostrova a vyhlásilo ho za ďalší subjekt Ruskej federácie.

Podľa dnešných správ ruských i ukrajinských agentúr musí Krymský polostrov v najbližšom čase vyriešiť problém aj so zásobovaním vodou i elektrinou. 

Ukrajinská vláda a povstalci si čoskoro vymenia zajatcov

Ukrajina a proruskí separatisti si v krátkej dobe vymenia stovky zajatcov. V piatok to povedal poradca tajnej služby SBU Markijan Lubkyvský. Ukrajinská strana je podľa neho pripravená prepustiť 225 zadržaných osôb. Povstalci by podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) mali Kyjevu odovzdať 125 zajatých vojakov. Povstalecký zdroj oznámil, že výmena väzňov by mala prebehnúť do 30. decembra, Lubkyvský však tento termín nepotvrdil. Nie je presne známe, koľko zajatcov každá strana zadržiava, Ukrajina však napríklad tvrdí, že v rukách povstalcov je asi 600 jej vojakov.

Výmena väzňov je jedným z 12 bodov dohody uzavretej medzi povstalcami a Kyjevom v bieloruskom Minsku začiatkom septembra. V súčasnosti opäť prebiehajú v Minsku mierové rokovania, ktorých druhé kolo v piatok z neuvedených dôvodov zrušili. Otváracie kolo rokovaní za účasti predstaviteľov Ukrajiny, východoukrajinských separatistických oblastí, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa uskutočnilo v stredu v Minsku, zúčastnené strany však o výsledkoch neinformovali. Hlavnými témami rozhovorov je posilnenie prímeria, ktoré dohodli ešte začiatkom septembra, no ktoré je neustále porušované oboma stranami, ako aj výmena zajatcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu