Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porošenko prišiel do Bratislavy: Privítal ho dav demonštrantov, nazvali ho fašistom!

Prijatie Petra Porošenka v Bratislave Andrejom Kiskom Zobraziť galériu (4)
Prijatie Petra Porošenka v Bratislave Andrejom Kiskom (Zdroj: Facebook, RTVS )

BRATISLAVA - Približne 30 demonštrantov sa v Bratislave zhromaždilo pred Prezidentským palácom, aby demonštrovali proti návšteve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Pri jeho príchode zborovo skandovali „fašista“. Demonštranti tiež mávali zástavami „Novoruska“ ktoré používajú proruskí separatisti na východe.

„Prišli sme sem vyjadriť nesúhlas s vzájomným vraždením sa medzi bratskými národmi,“ uviedol účastník demonštrácie, ktorý sa predstavil ako Artur. Politické vedenie v Kyjeve sa podľa neho na východe krajiny podieľa na vraždení vlastných občanov. Demonštranti držali v rukách transparenty s nápismi ako „Česko a Slovensko sú s tebou, Novorusko“ alebo „Zachráňte Donbas pred ukrajinskou armádou“. Demonštranti sa podľa vlastných slov zišli spontánne, podujatie nikto dopredu neorganizoval. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštívil dnes Slovensko, aby sa spolu s prezidentmi krajín V4 a Nemecka zúčastnil na oslavách 25. výročia 17. novembra 1989. 

Porošenko prišiel do Bratislavy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, RTVS )

Kiska a Porošenko sa stretli

Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko. Vyhlásil to dnes v Bratislave na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom prezident SR Andrej Kiska. Slovensko podľa neho trvá na tom, aby bolo rešpektovaná teritoriálna integrita a suverenita Ukrajiny.

"Občania Ukrajiny v prezidentských aj parlamentných voľbách dali jasne najavo, že chcú ísť do demokratickej a slobodnej Európy," povedal Kiska. Európska únia musí byť podľa neho s Ukrajinou solidárna a smerom k Rusku hovoriť jednotným hlasom. "Pokiaľ zlyháva dialóg, nastupujú sankcie," povedal s tým, že sankcie sa zatiaľ ukazujú ako účinné. Kiska zároveň deklaroval ochotu Slovenska pomôcť Ukrajine s bolestivými reformami, ktoré krajinu čakajú. 

Podľa Porošenka Ukrajina v súčasnosti bojuje za to, čo si ľudia na Slovensku zvolili pred 25 rokmi. "Na Ukrajine nebojujeme len za Ukrajinu, ale za Európu a jej hodnoty," vyhlásil. Pre mierové riešenie situácie na východe krajiny je podľa neho kľúčové dodržiavať dohody z Minsku. Ak si obyvatelia Donbasu zvolia svojich predstaviteľov v slobodných voľbách, vláda s nimi podľa Porošenka začne spolupracovať. "Kým tam sú zbrane, situácia je komplikovaná," povedal. Porošenko zároveň poďakoval Slovensku za kroky, ktoré Ukrajine pomáhajú, vrátane reverzného toku plynu. "Je dôležité, že cítim Vašu podporu," dodal. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu