Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Letisko v Poprade si podľa pasažierov spravilo riadnu hanbu: Novú linku z Londýna nikto nečakal

Lietadlo spoločnosti Wizz Air v nedeľu priletelo do Popradu, no nikto tam posádku ani pasažierov nevítal.
Lietadlo spoločnosti Wizz Air v nedeľu priletelo do Popradu, no nikto tam posádku ani pasažierov nevítal. (Zdroj: SITA)

POPRAD – V nedeľu na popradskom letisku pristálo prvé lietadlo leteckej spoločnosti WizzAir, ktorá zaviedla priamu linku z Londýna. Posádka a pasažieri Airbusu A320 však ostali po príchode zaskočení, žiadna sláva sa totiž nekonala. Ako informovala sieť spravodajských portálov Dnes24.sk, išlo o poriadne faux pas.

Je bežné, že nová linka sa na letisku víta zakaždým vytvorením pomyselnej vodnej brány, ktorú majú na starosti cisterny s vodou. Nechýbalo však nielen to, ale nekonala sa ani tradičná tlačová konferencia. Vedenie letiska ju naplánovalo až na utorok, kedy priletí už druhé lietadlo spoločnosti WizzAir. Na to, prečo sa oficiálne privítanie naplánovalo až na 28. októbra, najmä keď bolo dosť dlho vopred jasné, že airbus priletí už v nedeľu 26. októbra, sme sa opýtali priamo letiska.

Výkonná riaditeľka Ivana Herkeľová situáciu vysvetlila takto: "Príprava a realizácia samotného promo letu je vždy dohodou obchodných partnerov. Využitie vodnej slavobrány pri prvom lete sme sa spolu s kolegami z Wizz Air podrobne zaoberali, nakoľko sami sme sa chceli prezentovať týmto efektným privítaním lietadla v Poprade. Bohužiaľ, zodpovedný kolega z Wizz Air kategoricky zakázal jej využitie v daných podmienkach a vzhľadom na predpoveď počasia na dnešný deň nebude slavobrána aplikovaná ani dnes."

Príčinou je teda aktuálne počasie: "Keďže pri tomto akte prechádza lietadlo tesne po pristátí na danom letisku pod prúdom vody vytvorenej z dvoch hasičských vozidiel, nastáva zmáčanie povrchu lietadla vodou. Nakoľko sa lietadlo počas letu (cca 2hod ) pohybovalo v priestore s teplotou výrazne pod bodom mrazu (aj -25 stupňov) je povrch lietadla podchladený a zároveň sa v nádržiach lietadla (v krídlach) nachádza cca 8000 litrov podchladeného leteckého paliva, voda ktorá dopadá na povrch lietadla okamžite namŕza. Lietadlo je pomerne dobre vybavené na odstraňovanie námraz počas letu, ale bohužiaľ je citlivé v prípade vzletu s námrazou, kedy hrozí až strata schopnosti letieť."

Cesujúci sa však posťažovali aj na to, že chýbalo spojenie letiska s mestom, niektorí cestujúci si zaobstarali odvoz už pred príchodom, no ostatní sa museli spoľahnúť na taxíky čakajúce pred príletovou halou. Táto situácia by sa však dnes opakovať nemala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu