Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia v Himalájach, najhoršie obavy sa naplnili: Ján a Vladimír sú mŕtvi, našli ich telá!

V Nepále zasypala dvojicu slovenských horolezcov lavína, dnes našli ich telá Zobraziť galériu (12)
V Nepále zasypala dvojicu slovenských horolezcov lavína, dnes našli ich telá (Zdroj: drfg.cz)

KÁTHMÁNDÚ - Nepál včera zažil pravdepodobne jednu z najväčších tragédií v histórii krajiny. Kvôli tajfúnu, ktorý zasiahol Indiu, sa náhle zmenilo počasie a víchrice a lavíny zastihli viacero expedícií. Zachraňovať museli desiatich skúsených horolezcov zo Slovenska, ktorých počas túry v oblasti hory Dhaulágirí postihla snehová víchrica. Dvoch nezvestných Slovákov nakoniec našli mŕtvych. Dnes to potvrdili nepálske úrady. Podľa nepálskych médií si smrtiaca snehová búrka vyžiadala až 26 mŕtvych, nezvestných je stále 100 ľudí.

Aktualizované 13:30

Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. S odvolaním sa na nepálsku televíziu o tom informovala agentúra DPA.

Agentúra AP bez upresnenia zdroja uviedla, že telá dvoch nezvestných slovenských horozelcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes. Po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi, ako včera informovali Topky.sk. Osem ďalších členov slovenskej expedície sa podarilo helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara.

 Úrady podľa nepálskej televízie dnes zvýšili na 29 počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

Miestne médiá uviedli, že nepálske úrady dnes nadviazali kontakt s 200 cudzincami, ktorí uviazli v horách v strednom Nepále v dôsledku nepriaznivého počasia. Desiatky ľudí sú stále nezvestné. Dokopy bolo v horách až 312 ľudí. Stále je tak nezvestných vyše sto z nich.

O predčasný príchod zimného počasia sa v Nepále v utorok postarali výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu.

Slovenskí členovia expedícii zanechali poslednú správu na svojom internetovom denníku v pondelok, pričom sa sťažovali práve na počasie: „Sneží, sneží, stále sneží .... Stále čakáme v BC na lepšie počasie :( Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri."

Po Jánovi a Vladimírovi
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: expedition.sk)

Vedúcim expedície bol Ján Matlák, ktorý sa horolezectvu a skialpinismu venuje profesionálne, ako inštruktor. Za sebou má viacero úspešných výstupov na 7 aj 8-tisícovky. Vladimír Švancár pôsobil ako Matlákov zástupca.

Nepálske počasie základný tábor
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Nima Namgyal Sherpa)

"Vieme o tomto prípade. Sme v kontakte s naším honorárnym konzulom, ktorý je priamo v Nepále a poskytuje starostlivosť ôsmim zachráneným," uviedol šéf tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. Tých z hory odviezla do bezpečia helikoptéra. Všetci sú v poriadku.

Expedíciu, ktorej sa zúčastnili
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa miestnych úradov turisti zmizli počas víchrice, ktorá zasiahla základný tábor pod Dhaulágirí. Pátranie po nezvestných Slovákoch bude pokračovať vo štvrtok. Prudké zhoršenie počasia v Nepále sa pripisuje cyklónu Hudhud prichádzajúcemu od Bengálskeho zálivu, ktorý v nedeľu dosiahol juhovýchodné pobrežie Indie.

Expedíciu, ktorej sa zúčastnili
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Lavíny zabili 26 ľudí

Nepálski záchranári pokračovali dnes po zlepšení počasia v pátraní po turistoch nezvestných po snehových víchriciach, ktoré si v strednej časti krajiny vyžiadali najmenej 26 obetí na životoch: dvanásti Nepálčania, štyria Kanaďania, traja Poliaci, traja Izraelčania, dvaja Slovinci, jeden Ind a jeden občan Vietnamu, informovala agentúra DPA.

Nepálske počasie základný tábor
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Nima Namgyal Sherpa)

O predčasný príchod zimného počasia sa v Nepále v utorok postarali výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu. K oblastiam najhoršie zasiahnutým snehovými víchricami a lavínami patril priesmyk Thorang La, ležiaci vo výške vyše 5000 metrov nad morom na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny, ktorá každú jeseň priťahuje stovky turistov z celého sveta. V stredu odtiaľ odviezli štyroch mŕtvych cudzincov, pričom záchranári spozorovali z vrtuľníkov ďalších osem tiel, uviedla agentúra AP. V oblasti miestami napadali dva metre snehu, čo sťažuje pátranie.

Snehová víchrica pripravila o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: p7news.tv)

Z oblasti zachránili 23 ľudí, 15 z nich previezli do nemocnice v metropole Káthmandu, oznámilo dnes Nepálske združenie trekkingových agentúr. Združenie tiež uviedlo, že celkovo je nezvestných najmenej 85 turistov. Záchranári však zdôraznili, že tento počet vychádza z registra turistov - nie všetci museli v dôsledku počasia uviaznuť a niektorí už z oblasti mohli odísť.

V neďalekom okrese Manang, 160 kilometrov severozápadne od Káthmandu, lavína v stredu zabila Inda a štyroch Kanaďanov v dedine Phu. Vyhrabanie tiel spod snehu potrvá niekoľko dní, uviedol vládny predstaviteľ.

Nepálsky vojak fotí zoznam
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/FB)

Ministerstvo vnútra je pripravené poslať pre turistov v nepále vládny špeciál 

Ministerstvo vnútra je pripravené poslať pre slovenských turistov v Nepále vládny špeciál. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Lietadlo Tu-154 M by mohlo naspäť na Slovensko priviezť ôsmich zachránených členov expedície, ako aj ich dvoch mŕtvych kolegov.

Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. Túto informáciu potvrdil aj šéf tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Peter Susko.

Podľa webovej stránky Expedition.sk po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár. Osem ďalších členov slovenskej expedície sa podarilo helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara. Do pomoci záchranárom pri ich pátraní sa podľa spomínanej webovej stránky dnes zapojili aj Peter Kostelanský a Jiří Švihálek. Ostatní zostali v Pokhare. Všetci sú zdravotne v poriadku a bez vážnejších zranení.

Počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň, sa zvýšil na 29. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

K nešťastiu v Himalájach zriadil rezort informačnú linku 

V súvislosti s nešťastím v Himalájach, pri ktorom sa v noci na utorok na skupinu desiatich slovenských horolezcov v Nepále v základnom tábore na hore Dhaulagiri zosypala lavína, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zriadilo informačnú linku – kontaktný bod pre rodinných príslušníkov slovenských občanov, ktorí sa tohto času nachádzajú v oblastiach zasiahnutých snežením a lavínami. Počas pracovnej doby medzi 8.00 h až 16.00 h možno kontaktovať poverených zamestnancov MZVaEZ SR na telefónnom čísle 02/5978 3750 a mimo pracovných hodín na telefónnom čísle 02/5978 5978.

MZVaEZ SR je v neustálom spojení s honorárnym konzulom v Nepále, ktorého syn je priamo zapojený do pátracej akcie. Ôsmich slovenských horolezcov sa podarilo dostať do bezpečia, dvaja sú však stále nezvestní. Momentálne po nich prebieha pátracia akcia, ktorú však komplikujú zlé poveternostné podmienky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu