Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v týždni cestovania zdarma: Zuzana dostala pokutu, revízori sa smiali, DPB to odmieta!

Týždeň mala Zuzana cestovať zadarmo, no pokutu jej neodpustili. Zobraziť galériu (3)
Týždeň mala Zuzana cestovať zadarmo, no pokutu jej neodpustili. (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Väčšina z poctivo pracujúcich Slovákov sa každý rok v septembri teší na Európsky týždeň mobility, ktorý im ponúka jednu z výhod členstva v Európskej únii. Počas tohto týždňa si totiž občania s vodičským preukazom nemusia kupovať cestovný lístok do prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. Čitateľka Topiek Zuzana však ostala riadne prekvapená, keď jej revízori napriek všetkým splneným podmienkam takéhoto zvýhodneného cestovanie pokutu predsa len udelili. Dopravný podnik jej sťažnosť odmieta. Bola to jej hlúposť, že sa za svoje právo nehádala s revízormi?

Nepríjemný zážitok sa Zuzane prihodil v pondelok v prvý deň týždňa mobility, počas ktorého majú vodiči právo jazdiuť MHD zadarmo.  Priznáva, že o tejto výhode nevedela a dozvedela sa to až neskôr. Preto si svoj prešlap na mieste priznala a revízorom pokutu zaplatila.  „Pokuta v MHD číslo 93. Zabudla som si cvaknúť cestovný lístok. Nakoľko som si bola vedomá toho, že idem načierno, automaticky som im podala občiansky preukaz a mladý pán sa ma spýtal, či chcem platiť na mieste, tak som im podala bankomatovú kartu a zaplatila. Po zaplatení prišiel ďalší revízor a spýtal sa ma, či mám vodičský preukaz, povedala som, že mám a on sa začal smiať. Postavili sa a bez slova odišli! Neriešila som to.“

Týždeň mala Zuzana cestovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

Človek by si povedal, že na centrále Dopravného podniku budú mať pochopenie, no Zuzana ostala sklamaná: „Na druhý deň som išla tiež na MHD a po uverejnení správ o tom, že je MHD zadarmo celý týždeň som bola troška zaskočená. Nikto si odo mňa nepýtal vodičský preukaz. Kontaktovala som dopravný podnik, kde mi na informáciách povedali, že som mala byť informovaná o tom, že môžem jazdiť zadarmo. Keď ma prepojili na vedúcu revízorov, bola som prekvapená jej prístupom. Vraj je to moja chyba, že nepozerám telku a nesledujem médiá. Revízori nie sú povinní nás upozorniť na to, že MHD je zadarmo, ani si pýtať vodičský preukaz!“ 

Naša čitateľka Zuzana však nechcela situáciu nechať len tak "vyšumieť". „Volala som na magistrát hlavného mesta, kde mi ozrejmili, že sú povinní si odo mňa vodičský preukaz vypýtať, respektíve mi oznámiť, že MHD je zadarmo. Nestalo sa tak. Takto sa zneužívajú dotácie od mesta a takto dopravný podnik bohatne!!! Od posledného telefonátu mi vedúca revízorov nezdvíha telefón. Nikde však nie je zverejnené, že sa musím preukázať sama od seba a že ak sa nepreukážem, pokutu obdržím! Myslím si, že je potrebné to riešiť. Podľa toho, čo som čítala na internete, revízori by mali nahrávať, ak udeľujú pokutu, teda bolo to zverejnené v roku 2013. Bola by som veľmi rada, ak by sa to prešetrilo, lebo takto si ulievajú peniaze neprávom!!!

Škandál v týždni cestovania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Spojili sme sa preto aj so zástupcami Dopravného podniku, a.s., ktorí situáciu vidia úplne inak. Uvádzame ich stanovisko v plnom zneníCestujúca priznala, že si bola vedomá toho, že cestuje bez platného cestovného lístka a preto jej bola udelená pokuta revízorom, ktorú aj na mieste uhradila. Argument, že nebola informovaná o Európskom týždni mobility a cestovaní MHD na vodičské preukazy, nepovažujeme za relevantný. Táto osvetová akcia totiž neslúži na podporu čiernych pasažierov, ale na odbremenenie cestnej premávky osobnými vozidlami. Dopravný podnik Bratislava a Magistrát hlavného mesta Bratislavy o Európskom týždni mobility a možnosti cestovania MHD na platné vodičské preukazy vydaných v členských štátoch EU informovala v dostatočnom predstihu prostredníctvom printových aj elektronických médií, rovnako ako aj na stránke www.dpb.skSituácia, ako ju opísala čitateľka, sa ani v jednom bode nezakladá na pravde. Dopravný podnik Bratislava mrzí, že niektorí cestujúci, ktorí zjavne jazdia bez platného cestovného lístka a sú si toho vedomí, sa snažia dodatočne vyhnúť zaplateniu pokuty, ktorú však dostali oprávnene. Dopravný podnik Bratislava každoročne zaznamenáva výraznú stratu na tržbách v septembri počas ETM v týždni, keď sa cestuje na platné vodičské preukazy, ide však o celoeurópsku akciu, do ktorej sa zapájajú desiatky miest v snahe podporiť verejnú dopravu.

aktualizované o nové vyjadrenie DPB

Podľa dopravného podniku cestujúca klame. "Dopravný podnik sa ohradzuje voči tvrdeniu cestujúcej, ktorá sa nikdy telefonicky nekontaktovala s vedúcou oddelenia  prepravnej kontroly," uviedla hovorkyňa. DPB má k dispozícii aj audiozáznam, na ktorom údajne nie je zachytené správanie revízorov tak, ako ho uvádza cestujúca. Zo zákona však záznam môže poskytnúť výlučne polícii, prípadne súdu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu