Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radičová prehovorila, prečo odišla z politiky po páde vlády: Okamžite zmizni odtiaľto preč!

Iveta Radičová Zobraziť galériu (3)
Iveta Radičová (Zdroj: TOPky, SITA)

BRATISLAVA - Je to už niekoľko rokov, čo sa Iveta Radičová rozhodla stiahnuť zo slovenskej politiky. Po nie veľmi dobrých skúsenostiach si povedala, že stačilo. Na obdobie svojho pôsobenia vo funkcii premiérky, ale i na detstvo či život s nebohým Stanom Radičom si zaspomínala v relácii Trinásta komnata, ktorú vysiela Česká televízia.

Iveta Radičová bola prvou ženou, ktorá usadla do premiérskeho kresla na Slovensku. V istom zmysle to bola revolúcia, ktorá však nemala príliš šťastný koniec. Ale poďme pekne po poriadku.

Radičová sa narodila ako druhé dieťa, pričom to prvé, brat, zomrel ešte ako bábätko, keď sa zadusil v inkubátore. Neskôr sa jej rodičia rozviedli a Iveta vyrastala v prostredí, ktoré bolo poznačené nedostatkom peňazí. Napriek tomu hovorí, že detstvo mala pekné.

Neskôr sa dala na štúdium sociológie, v ktorej sa vypracovala až na vrchol. Začínala v Sociologickom ústave SAV, ktorého sa v roku 2005 stala riaditeľkou. V ten istý rok ju vtedajší prezident Ivan Gašparovič vymenoval za profesorku sociológie.

Jej životnou láskou bol humorista a zabávač Stano Radič. Mal spolu jediné dieťa, dcéru Evu.

Radičová prehovorila, prečo odišla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: česká televize)

Preto obe ženy nesmierne ranilo, keď v roku 2005 dostal počas šoférovania infarkt, ktorému na mieste podľahol. Jeho smrť ich úplne zdrvila. "Dával mi pocit, že som prvá dáma jeho života, bez ohľadu na všetko ostatné. Pre nás obe je to rana, ktorá sa nikdy nezahojí," povedala smutne Radičová v Trinástej komnate.

Radičová prehovorila, prečo odišla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: česká televize)

O pár rokov neskôr vstúpila do politiky. Už dlho ju na to nahováral Stano, a tak sa rozhodla, že konečne nastal ten správny čas. Dlho však v nej nevydržala. Svoju zásluhu mal na tom aj fakt, že jej spolustraníci jej občas hádzali polená pod nohy. "Vo vlastnej partaji som to mala dosť ťažké, ak vôbec bolo to vojsko niekedy na mojej strane," zaspomínala si na roky strávené v SDKÚ-DS.

Potom prišiel rok 2012 a spolu s ním aj onen nešťastný pád vlády. V osudný deň mala veľmi zvláštny zážitok. Hlas jej nebohého manžela jej našepkal, aby sa z politiky stiahla. "Ivka, ty čo tu robíš? Choď okamžite odtiaľto preč. Ty sem nepatríš." A tak aj spravila.

Radičovej partnerom je v súčasnosti bývalý kňaz Marián Balázs, ktorý jej ešte ako predsedkyni vlády robil poradcu. Samotnej Radičovej život bez politiky očividne prospieva, lebo vyzerá chudšie a sviežejšie ako v časoch, keď bola jedným z najvyšších štátnych predstaviteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu