Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovákom v Británii zobral súd deti: Teraz ich čaká adopcia párom homosexuálov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kontroverzné rozhodnutie súdu z Veľkej Británie. Rómskemu páru odobrali dve deti a pridelia ich páru gayov! Rodičia zo Slovenska nedokázali zabrániť tomu, aby ich dvoj a štvorročného syna adoptoval tamojší homosexuálny pár. Rómovia sa bránia, svoje deti chcú späť!

Rodičia zo Slovenska nedokázali vo Veľkej Británii zabrániť tomu, aby ich dvoj a štvorročného syna adoptoval tamojší homosexuálny pár. Informoval o tom server BBC.

Deti boli ponúknuté na adopciu kvôli obavám, ktoré vyvolával spôsob výchovy ich slovenskými rodičmi rómskeho pôvodu. Tí ale varovali, že deti budú vyrastať v odtrhnutí od svojej rodiny a koreňov. Rómskeho páru sa zastala aj organizácia Deti patria rodičom.

Prípad sa dostal pred britský vrchný súd. Počas rokovaní zaznelo, že starší súrodenci oboch chlapcov mali problémy s dochádzkou, zostávali bez dozoru, občas sa objavovali vonku špinaví a zanedbaní a ich otec vraj pripustil, že ich bil.

Sudkyňa dospela k záveru, že rodičia nie sú schoptní svoj ​​spôsob výchovy detí zmeniť, a rozhodla, že obaja malí chlapci by mali byť adoptovaní. Adopcia by sa však mala uskutočniť "citlivo vzhľadom k ich potrebám a identite".

Rodičia, ktorí sú podľa britských médií katolíckeho vyznania a rómskeho pôvodu, ale tvrdia, že súčasný plán nechať deti vychovávať párom dvoch mužov toto nespĺňa. Uvádza, že katolícki biskupi na Slovensku sobáše osôb rovnakého pohlavia odsúdili a rómska komunita homosexualitu neuznáva. Úrady v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka obvinili zo sociálneho inžinierstva, pretože sa vraj ich deti pokúša premeniť na anglických príslušníkov strednej triedy.

Podľa Rodinného súdu, ktorý je súčasťou vrchného súdu Anglicka a Walesu, však dvojica nemá na odvolanie žiadny právny základ. Predseda Rodinného súdu James Munby pritom podľa BBC konštatoval, že záležitosti musia posudzovať podľa anglického práva a s ohľadom na "zásady slušných mužov a žien v súčasnej anglickej spoločnosti".

Rómov sa zastala organizácia Deti patria rodičov. Podľa Lucie Boddington došlo ku kultúrnemu neporozumeniu. "Myslím si, že došlo ku kultúrnemu nedorozumeniu. Na Slovensku sa vymykali rómskym trendom. Otec je ťažkopracujúci a vzdelaný muž, ktorý chcel len to najlepšie pre svoje deti," cituje ju britská televízna stanica BBC.

Slovenská dvojica sa teraz odvolala na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Konečné rozhodnutie sa možno dozvedia až o niekoľko mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu