Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľkolepý projekt J&T nezastaví ani historický nález: Vyrastie tam táto štvrť za 150 miliónov!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V oblasti bratislavského Podhradia plánuje investor z J&T vystavať novú mestskú štvrť. Má to však jeden háčik. Aktivisti tvrdia, že v oblasti sa nachádzajú vzácne archeologické nálezy. Podľa nich by mali okamžite zastaviť všetky plánované stavebné práce a obávajú sa tiež o kultúrne dedičstvo krajiny.

Zisťovali sme, o aké kultúrne dedičstvo sa jedná a či by v prípade významného nálezu finančníci z J&T Real Estate museli s výstavbou novej mestskej štvrti cúvnuť. Aktivisti tvrdia, že ide o ohrozenie kultúrneho dedičstva.

Podľa aktivistov z Bratislava Otvorene (BAO) sa práve v bratislavskom Podhradí odohrávali najstaršie dejiny Bratislavy, čo potvrdzujú aj doterajšie archeologické výskumy, ktoré odkrývajú nálezy nezriedka výnimočnej hodnoty, pripomenul aktivista Matej Vagač. Na Pamiatkovú inšpekciu ministerstva kultúry preto podali podnet, v ktorom žiadajú zastaviť všetky stavebné práce a nálezy vyhlásiť za kultúrnu pamiatku.

Veľkolepý projekt J&T nezastaví
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Poukazuje pritom na kauzy spojené s River Parkom, Parkom kultúry a oddychu (PKO) či výstavbou v Nízkych a Vysokých Tatrách. Predpoklad, že investor bude vytvárať tlak na to, aby sa archeologický výskum v dotknutej lokalite nevykonal dôsledne a aby sa nálezy nechránili in situ, je v tomto prípade viac ako oprávnený. Podľa zatiaľ neoverených informácií sa má už v týchto dňoch skúmaná lokalita začať zahŕňať, uviedol Vagač.

„Keďže ide o mimoriadne exponovanú lokalitu v centre Bratislavy, na styku Karpát a Dunaja, s dlhou históriou osídlenia, je tu dôvodný predpoklad objavenia aj ďalších hodnotných nálezov. Preto súčasne navrhujeme začať konanie o vyhlásení príslušných archeologických nálezov z lokality Zuckermandel, ako aj celého archeologického náleziska v tejto lokalite, za kultúrnu pamiatku,” uviedla aktivistka Katarína Šimončičová z BAO.

V súčasnosti v oblasti prebieha archeologický výskum
Zobraziť galériu (9)
V súčasnosti v oblasti prebieha archeologický výskum  (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Obrátili sme sa na kompetentných, aby nám povedali, o aké pamiatky sa jedná a či je výstavba investora ohrozená. Podľa riaditeľa Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Iva Štassela však nie sú tieto nálezy natoľko hodnotné, aby mohli byť vyhlásené za kultúrnu pamiatku. Vzhľadom na to, že ide iba o fragmenty novovekej zástavby bez zachovania architektonických umelecko-remeselných a tvaroslovných prvkov, nevykazujú tieto stavebné relikty podľa nášho názoru dostatok pamiatkových hodnôt, ktoré sú potrebné na začatie procesu vyhlásenia za národnú kultúrnu pamiatku, priblížil Štassel.

„Piatok tu bola posledná inšpekcia a nezistila žiadne porušenie pravidiel výskumu ani žiadne ničenie pamiatok. Pracovníci krajského pamiatkového úradu všetko monitorujú,“ dodal.

Nepredpokladá sa, že výskumníci narazia na cennosti, ktoré by výstavbu nového bytového komplexu ohrozili. „Vždy sa môže stať, že sa niečo nájde. Možno v spodných vrstvách na niečo narazíme, ale neviem vám naozaj povedať, čo sa nájde,“ povedal nám.

Veľkolepý projekt J&T nezastaví
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Teraz je archeologický výskum v tretej etape. Skúmať nálezy by sa malo do konca mája, možno polovice júna. Potom by sa malo začať stavať a súbežne by pokračoval ďalší archeologický výskum.

Opýtali sme sa finančníkov z J&T, čo hovoria na obvinenia aktivistov a či vidia vo výstavbe ohrozenia kultúrneho dedičstva krajiny. „Záujmom spoločnosti J&T Real Estate je, aby bola história tohto územia zdokumentovaná. Archeologický prieskum sme preto, nad rámec našich povinností, umožnili MÚOP realizovať ešte v predstihu, teda pred začatím stavebno-zemných prác, tak aby mali archeológovia dostatok času vykonať všetky svoje aktivity,“ prezradila nám Katarína Krajňáková z J&T.

V prípade, že sa objavia zaujímavé nálezy, sme samozrejme pripravení vytvoriť v novej štvrti Zuckermandel priestor pre ich dôstojnú verejnú prezentáciu,“ povedala.

Veľkolepý projekt J&T nezastaví
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Hovorkyňa investora povedala, že aktivisti tendenčne zavádzajú. „Prešetrenie prác súvisiacich s prieskumom spoločnosť J&T Real Estate víta, nakoľko k uvedenému prieskumu pristúpila s plnou zodpovednosťou a vedomím, že sa jedná z historického hľadiska o exponovanú lokalitu. Veríme, že toto prešetrenie vyvráti tendenčné zavádzanie aktivistov z Bratislava otvorene, ktorí konajú bez toho, aby prejavili záujem získať aspoň základné informácie o priebehu a predbežných výsledkoch prieskumu.“

Či by sa finančníci pustili do boja aj súdnou cestou v prípade, že by sa podarilo predsa len naraziť na významný nález, Krajňáková nechcela špekulovať.

Veľkolepý projekt J&T nezastaví
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Čo plánuje J&T stavať?

Spoločnosť J&T Real Estate má záujem vybudovať na území niekdajšieho Zuckermandlu atraktívnu a živú mestskú štvrť, ktorá nebude slúžiť iba svojim obyvateľom, ale všetkým Bratislavčanom aj návštevníkom mesta. Spoločnosť preto považuje za dôležité, aby tento projekt vznikal pri širokej akceptácii zo strany laickej aj odbornej verejnosti. V rámci nej by sa malo postaviť 230 bytov pre takmer 800 ľudí.

Vizualizácia je 2 roky stará, ale približne takto by mala nová mestská štvrť vyzerať
Zobraziť galériu (9)
Vizualizácia je 2 roky stará, ale približne takto by mala nová mestská štvrť vyzerať  (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Zuckermandlu predstavuje pre Bratislavu cenné územie, ktoré v súčasnosti svoj potenciál naplno nevyužíva. Realizácia vytvára preto pre mesto viaceré príležitosti, a to najmä z pohľadu vytvorenia kvalitných verejných priestorov. Vďaka štruktúre štvrte, v ktorej sa budú striedať ulice rôznej šírky a dĺžky, námestia a parčíky, ale tiež vďaka členeniu verejných priestorov a rôznorodej architektúre budov vznikne prirodzené mestské prostredie, ktoré nadviaže na atmosféru historického centra Bratislavy. Pomôže tomu architektonicko-výtvarné riešenie: rôznorodosť budov, kombinácie rozličných kompozičných princípov fasád, ustúpené horné podlažia, použitie rozmanitých materiálov a farieb či zelené strechy.

Veľkolepý projekt J&T nezastaví
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Ďalším z prínosov projektu bude uplatnenie zelene. Prírodné prostredie hradného kopca sa bude prelínať smerom k Dunaju cez parčíky a zeleň verejných priestorov, vnútroblokovú zeleň a zelenú strešnú krajinu až po stromoradie nábrežnej promenády. Neoddeliteľnou súčasťou projektu bude zelená lávka ponad električkovú trať a prírodný skalný masív, ktorý je originálnou súčasťou celkového konceptu.

Veľkolepý projekt J&T nezastaví
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky, Ján Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu