Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podnikateľ Kočner čelí škandálu: Obvinenia z podvodu a vyhrážok!

Marián Kočner, nad ním predseda OZ Marek Šoun, vedľa neho Pavol Jánošík Zobraziť galériu (3)
Marián Kočner, nad ním predseda OZ Marek Šoun, vedľa neho Pavol Jánošík (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA – Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner čelí ďalšiemu škandálu. Bývalý partner z biznisu ho obviňuje z podvodu a vyhrážok. Ide o veľké peniaze, ktoré mali skončiť na účte v daňovom raji. Kočner kšeft popiera a tvrdí, že na nikoho neposlal kukláčov. Ako to teda bolo?

Podnikateľ Pavol Jánošík zorganizovali včera  stretnutie, na ktorom oznámil, že podáva trestné oznámenie na Mariána Kočnera a neznámych páchateľov. Jánošík spolu s ďalšími dvoma bratislavskými podnikateľmi sa rozhodli o kauze prehovoriť z dôvodu, že sa obávajú o svoje životy. Preto ich podporuje aj mimovládna organizácia OZ Boj proti Kriminalite.

Vo svojom oznámení tvrdia, že kontroverzný podnikateľ sa im vyhrážal smrťou a perzekúciami zo strany orgánov činných v trestnom konaní. „Marián Kočner, aby prinútil podnikateľov spolupracovať s ním a aby presadil svoje nekalé ciele, opakovane používal hrozby násilia, smrti alebo väzenia,“ uvádzajú.

Ako celá kauza vznikla

Pavol Jánošík s manželkou vlastnili pozemky pri Pezinku. Ešte v roku 2006 tam plánovali stavať. Zámer im však nevyšiel a museli si požičať od iného podnikateľa.

Pôžičku nestíhali platiť a nechceli prísť o pozemky, ktorými ručili. Do hry vtedy vstúpil podnikateľ Marián Kočner s tým, že pomôže vybaviť úver v banke. Výsledok plánov je však taký, že podnikatelia nemajú ani peniaze, ani pozemky.

V oznámení sa píše, že ešte v roku 2006 Kočner uzavrel ako konateľ spoločnosti GATEX s nemenovanou slovenskou bankou zmluvu o úvere vo výške 25 miliónov korún. Tie banka poskytla výhradne na nákup a dostavbu nehnuteľností v katastrálnom území Pezinka.

Peniaze však po dlhoročných ťahaniciach a na základe rôznych právnych kľučiek skončili údajne na ostrovoch Sv. Krištof a Navis v Karibiku na účte firmy Midas. Podľa oznamovateľov za ňou stojí práve kontroverzný podnikateľ. „Takú firmu nepoznám,“ reagoval Kočner.

 

Vyhrážal sa v telefóne

Podnikatelia však tvrdia, že dôkazy vedia zdokladovať zmluvami a výpismi z účtov. Vedia doložiť aj to, že firma Midas kúpila od banky pohľadávku za hodnotu 25 percent reálnej sumy, teda získala pozemky pri Pezinku za 200 tisíc eur, pričom reálna hodnota je 800 tisíc eur. 

Prípad sa však zamotal najhorším možným spôsobom a niekdajší kamaráti na seba nemajú pekné slovo. Dokonca to došlo do takého štádia, že sa mal Kočner svojim bývalým partnerom vyhrážať. Jánošík pustil dokonca úryvok z telefonátu s Kočnerom. Podľa toho, čo v ňom odznelo, nesprával sa Kočner práve milo.

„Trestnoprávna zodpovednosť... Nech sa páči, už si raz išiel v želiezkach z domu, pamätáš si to? Chceš ísť znovu? Žiadny problém. Ver mi.“ Podľa Jánošíkových slov: „Kočner neváha použiť vyhrážky od smrti rodičov  a trestnoprávnej zodpovednosti, basy, atď. Jeho konanie je nie len nekorektné, ale pre prijímateľa tohto odkazu zahanbujúce a nepríjemné,“ a pýta sa: „Je to teda také jednoduché, aby Kočner poslal niekoho v tomto štáte do basy? Má ešte stále taký vplyv na osudy ľudí, ktorí sa mu nepodriadia, že ich môže poslať do basy?

Kočner s obvineniami nesúhlasí a považuje ich za nepravdivé.

„Pán Jánošík je podvodník a falšovateľ a za tým si stojím!“ reagoval Kočner a dodal: „V tomto štáte predsa posielajú ľudí do basy orgány činné v trestnom konaní.“

V kauze figuruje aj bývalá Kočnerova účtovníčka. Podľa kontroverzného podnikateľa ide o rovnaký prípad, ktorý dopadne podobne, ako sa už na Slovensku udialo v minulosti. Kočner je presvedčený, že trestné oznámenie na jeho osobu skončí tak, ako kedysi obvinenie iných známych slovenských podnikateľov. Účtovníčka, ktorá ich vtedy obvinila, je dnes odsúdená na 8,5 roka väzenia.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu