Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Podarí sa Galkovi zabrániť prieniku mafiánov do polície? Zločinci tam nemajú čo robiť!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V posledných dňoch padli silné slová a obvinenia na najvyšších funkcionárov ministerstva vnútra. Ide o prípad Jozefa Draga, ktorý je spájaný s kauzou prepojenosti mafie do policajných zložiek. Podľa dostupných informácií bol Drag zaradený do služobného pomeru, minister vnútra Robert Kaliňák však mlčí ako hrob a tvrdí, že Drag vo všetkom klame. Medializovanú kauzu rozvíril aj Ľubomír Galko, ktorý navrhuje novelizovať zákon, aby sa zabránilo prieniku mafiánov do polície. Takúto možnosť totiž teraz zákon povoľuje.

Po utorkovom zasadnutí bezpečnostného výboru minister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil, že Jozef Drag vo všetkom klame: „Nikdy som takého človeka nevidel a nikdy som sa s ním nestretol. Skutočne vám toto neviem povedať, či som podpisoval rozkaz na meno Kovačovič (Dragovo krycie meno) a nebudem hovoriť o informáciách, ktoré sú súčasťou utajovania postupu polície v prípade boja s organizovaným zločinom,“ uviedol v súvislosti s Dragom minister vnútra.

Tieto tvrdenia sa však nepáčia Ľubomírovi Galkovi, ktorý v nadväznosti na celú kauzu navrhuje novelizovať zákon o policajnom zbore: „Je tu naozaj reálne podozrenie, že Drag s posvätením štátu páchal trestnú činnosť. Treba vyvinúť účinný tlak na to, aby sa zmenila legislatíva,“ povedal po utorkovom rokovaní výboru.

V súčasnosti môže byť podľa zákona do polície prijatý občan nášho štátu, ktorý je bezúhonný, je spoľahlivý, spĺňa stupeň vzdelania určený na výkon funkcie, je zdravotne, telesne a duševne spôsobilý na výkon služby, ovláda štátny jazyk a má trvalý pobyt na území Slovenska.

V roku 2007 bol však tento zákon novelizovaný a to tým, že minister vnútra môže výnimočne prijať občana do služobného pomeru na plnenie úloh na úseku kriminálneho spravodajstva, aj keď tieto podmienky nespĺňa. Vyzerá to teda tak, že táto veta bola do zákona vložená, aby živila práve podobné osoby ako je Drag. „Odvtedy je možné, aby sa policajtom stal ktokoľvek, závisí to od ľubovôle ministra vnútra, ktorý momentálne sedí v kresle,“ vysvetlil Galko.

Utorkový výbor podľa Galka ukázal, že nemajú páky na to, aby sa dozvedeli, kto vlastne pôsobí v polícii a komu minister udelil túto výnimku. „Rozhodli sme sa aj s kolegom Vašečkom odstrániť tento nenormálny stav. Predložíme do Národnej rady SR novelu zákona, ktorá vylúči, aby sa takýto ľudia mohli stať policajtmi,“ prezradil svoj zámer.

„Dokážem akceptovať, že sa stane policajtom človek, ktorého Slovensko potrebuje a ten človek nedokáže zabehnúť nejakú vzdialenosť v stanovenom limite. Ale som presvedčený, že nie je žiaden dôvod, aby policajný zbor bol presiaknutý mafiánmi, členmi podsvetia, osobami s kriminálnou minulosťou," dodal podpredseda SaS. Dokonca podľa dnešného zákona môže byť v polícii aj nespoľahlivý človek, ako je narkoman a alkoholik, ale aj človek, ktorý nie je duševne spôsobilý, vysvetlil dôvody, na základe ktorých je potrebné súčasný zákon novelizovať. Galko prisľúbil, že v krátkom čase pripravia novelu a očakávajú, že nájdu širokú podporu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu