Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Múr na košickom Luniku IX. Rómom nevadí: Eurokomisárku pozvali do Košíc!

Košická mestská časť Západ oplotila parkoviská dvojmetrovým múrom
Košická mestská časť Západ oplotila parkoviská dvojmetrovým múrom (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Kým eurokomisárke pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androulle Vassiliou prekáža múr na košickom sídlisku Luník VIII a žiada jeho zbúranie, starosta košickej mestskej časti Luník IX Dionýz Slepčík dnes uviedol, že rómskym obyvateľom ten múr neprekáža.

„Ľudia z Luníka VIII, keď si myslia, že tak ochránia svoj majetok, prosím, nech sa páči. Z Luníka IX sa na to nikto nesťažuje,“ povedal Slepčík.

Eurokomisárka Androulla Vassiliou v liste adresovanom primátorovi Košíc Richardovi Rašimu ostro odsúdila výstavbu múra, ktorého cieľom bolo podľa nej oddeliť rómsku komunitu od zvyšku obyvateľstva. Magistrát tvrdí, že stavba je nelegálna a vyvodí dôsledky. Eurokomisárka v reakcii na list primátora Richarda Rašiho, v ktorom vysvetľuje, že múr nepostavilo mesto, ale mestská časť, uviedla, že trvá na odstránení múru.

Dnes na túto požiadavku reagovala hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová. „Múr, ktorý bol postavený na Luníku VIII, je čierna stavba a košická mestská časť Západ, ktorá iniciovala postavenie tohto múra, je zodpovedná za porušenie zákona. Mestská časť Západ nemala súhlas majiteľa pozemku, ktorým je mesto Košice,“ povedala Viktorínová. Zdôraznila, že vedenie mesta odmieta akúkoľvek segregáciu neprispôsobivých obyvateľov. Doložila, že mesto priznáva, že situácia s neprispôsobivými občanmi v Košiciach je vážna.

„Pozývame zástupcov Európskej komisie do Košíc, aby sa o tom prišli presvedčiť na vlastné oči a hovorili o tom s občanmi,“ povedala Viktorínová. Podľa Viktorínovej vyjadrenie eurokomisárky má odporúčací charakter a Európska komisia nie je nijako nadriadená mestu Košice. Na strane druhej, mesto nevie nariadiť mestskej časti, ale ani stavebnému úradu, ktorý je samostatným orgánom, ako má postupovať pri rozhodovaní o čiernych stavbách. Stavebný úrad má ročnú lehotu, aby začal konať, no nemá stanovený termín, dokedy má vyniesť rozhodnutie, či stavbu dodatočne povolí, alebo ju dá zbúrať.

Starosta košickej mestskej časti Západ Rudolf Bauer dnes zaslal eurokomisárke list. „Myslím si, že pani eurokomisárka vychádzala z neúplných a nepresných informácií. V žiadnom prípade nejde o protirómsky ani segregačný múr,“ tvrdí Bauer. Uviedol, že mestská časť touto drobnou stavbou riešila dva problémy – prvým bol nedostatok parkovacích miest a druhou je bezpečnosť a ochrana majetku obyvateľov Luníka VIII, lebo mali veľa sťažnosti obyvateľov na vykrádanie áut. Zdôraznil, že oplotenie nemôže nikomu prekážať, pretože tadiaľ nevedie žiadna cesta a aj po postavení oplotenia sa sem možno dostať viacerými spôsobmi.

Pokiaľ ide o vyjadrenie mesta, že ide o čiernu stavbu, Bauer uviedol, že ide o oplotenie, teda o drobnú stavbu, na ktorú netreba stavebné povolenie a mestská časť jeho stavbu ohlásila tak, ako to ukladá zákon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu