Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Europoslanec Hannes Svoboda bol prekvapený z kontroverzného košického múru

Košická mestská časť Západ oplotila parkoviská dvojmetrovým múrom
Košická mestská časť Západ oplotila parkoviská dvojmetrovým múrom (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – „Múr nie je problém. Podľa informácii zo zahraničných médií, som mal dojem, že pretína Košice skrz naskrz,“ povedal šéf európskych socialistov a europoslanec Hannes Svoboda, ktorý v pondelok navštívil Košice.

V rámci jednodňovej návštevy si obzrel i múr, ktorý ohradzuje parkovisko na sídlisku Lunik VIII. a chráni ho tak pred vandalmi a zlodejmi. Tým, že asi kilometer od tohto sídliska sa nachádza aj neslávny Lunik IX., niektorí aktivisti tento múr nazvali ako protirómsky. Ich názor prebrala aj eurokomisárka Andrulla Vasiliou. Tá oplotenie odsúdila a vyzvala na jeho zbúranie. Osobne ho však nikdy nevidela a čerpala informácie len z médií.

Opačný názor má Hannes Svoboda: „Múr určite nerozdeľuje Košice na dve časti, ani nedelí Rómov a Nerómov. Virvar a rozruch okolo tejto stavby vznikol úplne zbytočne. Hodnotím to ako lokálnu aktivitu na ochranu tejto časti sídliska.“

Europoslanec však priznal, že nie je zástancom žiadnych múrov. „Občania by sa mali integrovať a nie rozdeľovať.“ Navštívil aj Strednú odbornú školu na Kukučínovej ulici, kde tretinu žiakov tvoria Rómovia. Bol prekvapený, že patria medzi najlepších a najmenej vymeškávajúcich žiakov. Tiež sa zoznámil s integračným pracovným programom v U.S.Steele, kde zamestnávajú tiež Rómov a pozitívne na nich vplývajú, aby ich deti ďalej študovali. „Toto je cesta. Vzdelávanie a začlenenie sa do spoločnosti,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu