Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takto hospodária samosprávy: Vieme, ktorej časti Slovenska to ide najlepšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa podľa najnovších údajov Inštitútu pre ekonomické a sociálneho reformy INEKO stále drží na vrchole rebríčka najlepšie hospodáriacich krajov na Slovensku. Druhý v poradí je Nitriansky samosprávny kraj.

 "Finančné zdravie Prešovského kraja je označené ako dobré a má hodnotu +1,8 na stupnici od -3 po +3. Spomedzi všetkých krajov je to najviac, druhý kraj v poradí – Nitriansky má skóre +1,6. Oproti minulému roku sme si polepšili o tri desatiny," hovorí predseda PSK Peter Chudík.  Ďalej poznamenáva, že v minulom roku sa snažili nájsť slabé miesta a zamerať sa na ukazovatele, kde vykazovali nižšie ohodnotenie. Zároveň priznáva, že potvrdenie prvého miesta je nesmierne motivujúce. 

Medzi päť najdôležitejších indikátorov finančnej stability samospráv patria podľa INEKA celkový dlh, dlhová služba, záväzky aspoň 60 dní po splatnosti, okamžitá likvidita a základná bilancia. Najvyššie ohodnotenie +3 získal PSK za záväzky aspoň 60 dní po splatnosti. Inštitút však sleduje aj iné indikátory – ako napríklad záväzky po splatnosti k príjmom, pohotovú likviditu, bilanciu bežného účtu a ďalšie. Patrí medzi ne aj dlh na obyvateľa. Celkový dlh na obyvateľa v PSK sa podľa jeho hovorkyne Veroniky Fitzekovej v roku 2012 pohyboval na úrovni 50 eur, kým v roku 2011 to bolo 75 eur a v roku 2010 dokonca 81 eur. 

Na výpočet jednotlivých indikátorov finančnej stability sleduje INEKO viaceré finančné ukazovatele, napríklad bežné a kapitálové príjmy a výdavky, záväzky, bankové úvery a výpomoci, úrokové splátky, pohľadávky, výsledok hospodárenia, neobežný majetok, či počet obyvateľov.  Bežné príjmy PSK v roku 2012 presiahli 150 miliónov eur. Kapitálové výdavky v tom istom roku dosiahli takmer 19 miliónov eur. Úverové zdroje samosprávneho kraja mierne presahujú 44 miliónov eur, čo predstavuje 29,4 percenta. 
  

Z miest Prešovského kraja má podľa Fitzekovej, tak ako v roku 2011, najvyššie skóre mesto Kežmarok +2,2. Kým za rok 2011 hodnotu +2 presiahol len Kežmarok, za rok 2012 sa v Prešovskom kraji k nemu pridali ešte dve mestá – Poprad a Svit, ktoré za rok 2012 zhodne vykazujú finančné skóre +2,1. Na opačnom konci rebríčka s hodnotou skóre -0,5 je Veľký Šariš. Krajské mesto Prešov má finančné zdravie ohodnotené na +0,3. Prešovský samosprávny kraj je s počtom obyvateľov viac ako 815.000 najľudnatejším regiónom Slovenska.

 Internetový portál o hospodárení samosprávy – regionálnej i miestnej, spustil nezávislý ekonomický inštitút INEKO v roku 2012. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu