Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kažimír ukázal rozpočet na budúci rok: Pozrite si, kto dostal viac a kto menej!

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdá sa, že vláda poľavuje v šetriacom úsilí. Podľa zverejneného návrhu štátneho rozpočtu si naplánovala deficit 2,9 percenta, naše zadlženie sa tak bude naďalej zvyšovať, aj keď sa výdavky na chod štátu medziročne znižujú o viac ako 271 miliónov eur. V roku 2015 tak čaká vláda povinné znižovanie výdavkov, v rámci dlhovej brzdy. Pozrite sa s nami, ktoré rezorty si polepšia a ktoré budú musieť šetriť.

Hoci ide iba o predbežný návrh rozpočtu, dá sa z neho vyčítať niekoľko zaujímavostí. Experti už teraz upozorňujú, že kým na jar si vláda vytýčila deficit na úrovni 2,6 percenta, dnes už počíta s 2,9 percentami. Aj o tento zvýšený deficit však Ficov kabinet bude musieť bojovať. Vláda potrebuje pre budúci rok ušetriť 700 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír sa spolieha na lepší výber daní.. Platy ústavných činiteľov by mali zostať zachované a čiastočne sa ráta aj s predajom štátneho majetku. Podľa exministra financií Ivana Mikloša tieto opatrenia vyzerajú pekne iba na papieri. "Doterajšie výsledky vlád Roberta Fica nedávajú veľa dôvodov na optimizmus," povedal pre Hospodárske noviny.

Spomedzi ministerstiev majú najtučnejšie rozpočty ministerstvá dopravy a práce. Obe budú hospodáriť s balíkmi vyše dvoch miliárd eur. Znížia príspevky za poistencov štátu do zdravotného poistenia. Platba na jedného poistenca štátu má klesnúť o 3,65 percenta. Štát pritom platí zdravotné poistenie za tri milióny občanov. V rámci verejného zdravotného poistenia by však mali príjmy stúpnuť o 3,02 percenta a výdavky klesnúť o 1,06 percenta.

Kto si prilepší, kto bude uťahovať opasok?

Takto vyzerá predbežný stav rozpočtových kapitol najvýznamnejších ministerstiev v porovnaní s týmto rokom:

   2014  2013   Rozdiel
 Ministerstvo dopravy  2,149 mld.  2,275 mld.   pokles
 Miniserstvo školstva  1,43 mld.  1,44 mld.   pokles
 Ministerstvo obrany  776 mil.  745 mil.   rast
 Ministerstvo vnútra  1,859 mld  899 mil.   rast*
 Min. životného prostredia  410 mil.  604 mil.   pokles
 Ministerstvo spravodlivosti  318 mil.  311 mil.   rast
 Ministerstvo zahr. vecí  118 mil.  117 mil.   rast
 Min. zdravotníctva  1,312 mld.  1,393 mld.   pokles
 Min. práce  2,082 mld  1,997 mld.   rast
 Min. kultúry  183 mil.  181 mil.   rast
 Min. hospodárstva  414 mil.  214 mil.   rast
 Min. pôdohospodárstva  1,105 mld.  1,409 mld.   pokles
 Min. financií  552 mil.  517 mil.   rast

* Rozpočet ministerstva vnútra sa navyšuje zhruba o dvojnásobok, kvôli presunu kompetencií z iných rezortov.

Uťahovanie opaskov hrozí aj obciam. Predseda vlády Robert Fico sa so Združením miest a obcí Slovenska dohodol na sankcií - obce, ktoré tento rok prekročia svoj rozpočet, dostanú na budúci rok menej peňazí, aby tak vyrovnali tohtoročný deficit.

Okrem Ivana Mikloša predložený rozpočet kritizuje aj jeho stranícky kolega Ivan Štefanec. Podľa neho vláda prakticky neznižuje stratové hospodárenie krajiny. "Kým mala vláda pôvodne v roku 2014 hospodáriť so schodkom 2,4 %, dnes už má schodok v budúcom roku predstavovať 2,9 %," zdôraznil. Upozornil aj na stále rastúcu nezamestnanosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu