Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hospodárska politika vlády je pre vyvolených, kritizuje Bugár

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hospodárska politika Slovenska pod vedením vlády Roberta Fica má podľa podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu selektívny charakter, pre pár vyvolených vytvára úplne iné podmienky ako pre ostatných.

Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil stratégiu strany nazvanú "Vízia 2016 - Hospodárska politika". Vízia podľa predsedu strany Bélu Bugára zahŕňa program ako opraviť kroky Ficovej vlády.

Vláda podľa Bugára namiesto toho, aby šetrila na strane výdavkov, fakticky zvyšuje príjmy a zaťažuje podnikateľov odvodmi a daňami. "Máme vysokú nezamestnanosť, Slovensko sa zadlžuje, vláda nevie robiť konsolidáciu verejných financií, čo sme veľakrát kritizovali," povedal

"Prvá oblasť vízie hovorí o tom, ako by sme opravili kroky Ficovej vlády, ktoré zruinujú naše hospodárstvo. Je tam Zákonník práce, druhý pilier. Druhá oblasť vízie je o tom, ako by sme zlepšili podnikateľské prostredie. To musí byť stabilné, musí ponúknuť rovnaké možnosti podnikateľom aj zo Slovenska a nielen vybraným subjektom," spresnil predseda Most-Híd. Dodal, že ak niekto vytvorí jedno pracovné miesto, tak nezávisle od toho, či je zo Slovenska alebo nie, by mal dostať také isté benefity a daňové úľavy ako ostatní. 

Podpredseda strany Ivan Švejan poukázal v tejto súvislosti na poskytnutie investičných stimulov pre spoločnosť Mondi SCP či na predaj SPP. "Prvý prípad bol Ružomberok, kde megabohatý podnikateľ dostal daňovú úľavu 25 mil. eur za to, že neprepustí ľudí. Teda nie, že by zamestnal, ale že neprepustí ľudí. Druhý príklad bol SPP, kde zase bohatá skupina, resp. jednotlivci sa dohodli so štátom, že stratovú časť podniku prevezme štát. Vyslovene selektívny prístup. Tretím príkladom je to, čo sme sa dozvedeli ústami štátneho tajomníka, ústami vlády, že pravidlá na výplatu dôchodkov z druhého piliera boli požiadavky finančných skupín. To znamená, že to bola požiadavka niektorých životných poisťovní," uviedol Švejna. 

Na základe takéhoto selektívneho prístupu podľa podpredsedu strany Most-Híd na druhej strane peniaze určite niekde chýbajú. "Potom sa vymýšľajú zase špeciálne dane ako daňové licencie, vymýšľa sa ako dostať od tých malých drobných peniaze, napríklad dohodárov zaťažíme odvodmi, práve tých ľudí, ktorí sú skutočne závislí od toho príjmu," uzavrel Ivan Švejna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu