Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko v nemilosti: Azylantov posielame na mučenie, Rómom búrame obydlia!

Likvidácia rómskej osady v Nižných Kapustníkoch
Likvidácia rómskej osady v Nižných Kapustníkoch (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Diskriminácia Rómov na Slovensku naďalej trvá a príslušníci tejto menšiny u nás čelia hrozbe núteného vysťahovania. Slovensko taktiež vracia žiadateľov o azyl do krajín, kde im hrozí mučenie. Uvádza to výročná správa o stave ľudských práv vo svete za rok 2012, ktorú v stredu zverejnila medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

"Vláda urobila len malý pokrok, aby zabránila systémovej diskriminácii Rómov," uviedla AI o stave práv na Slovensku.

Výbor pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva OSN krajine v máji vyčítal, že nedokázala zakročiť proti diskriminácii Rómov v prístupe k vzdelaniu, k práci, zdravotnej starostlivosti a bývaniu. Príkladom je základná škola vo východoslovenskej Levoči, kde boli v roku 2011 na žiadosť nerómskych rodičov zriadené čisto rómske triedy. Takéto triedy tu naďalej zostávajú, hoci vzdelávací ústav preradil niektorých rómskych žiakov do tried navštevovaných väčšinovou populáciou.

"Úrady po celom Slovensku pokračovali s núteným vysťahovaním neoficiálnych rómskych osád a nedokázali (Rómom) zabezpečiť prístup k základným službám," uvádza AI.

V máji nechali Vrútky zboriť nepovolené stavby na obecnej pôde, čím niekoľko ľudí prišlo o strechu nad hlavou. Niektoré z ich detí úrady podľa AI údajne odobrali a umiestnili do ústavov. Októbrové vysťahovanie osady pri Prešove zas oznámil starosta vopred na Facebooku a vládnemu splnomocnencovi pre rómske komunity odkázal, aby "sa o svoje kŕdeľ postaral".

Októbrovú demoláciu rómskej osady v Košiciach, kde niektorí jeho obyvatelia žili dvanásť rokov, starosta zdôvodnil ako "upratovanie nelegálnej skládky", lebo chatrče boli "postavené z odpadu".

Slovensko vlani prehralo na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu dva spory týkajúce sa sterilizácie rómskych žien na začiatku tohto storočia. Podľa verdiktu Slovensko porušilo práva týchto žien, keď im bez ich súhlasu chirurgicky zabránilo v budúcnosti počať deti. Mimovládne stredisko pre občianske a ľudské práva poradňu v súvislosti so spomínanými rozsudkami vládu kritizovalo kvôli tomu, že nedokázala vyšetriť všetky takéto prípady, neospravedlnila sa obetiam a neodškodnila ich.

Slovensko si v uplynulom roku vyslúžilo kritiku aj za prístup k osobám, ktoré vyhostilo do krajín, kde im hrozilo mučenie a útlak. Štrasburský súd v máji konštatoval, že Bratislava porušila práva žiadateľov o politický azyl Mustafu Labsiho, ktorého v roku 2010 vydala do Alžírska, kde bol v neprítomnosti odsúdený za terorizmus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu