Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smerákom chýbala dirigentka Laššáková: V panike omylom schválili návrh opozície!

Veľká ukazovateľka Jana Laššáková. Zobraziť galériu (4)
Veľká ukazovateľka Jana Laššáková.

BRATISLAVA - Šéfka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková sa stala parlamentnou legendou najmä kvôli svojim veľavravným pózam. Zo svojej lavice totiž poslancom Smeru pravidelne ukazuje, ako majú hlasovať. O tom, ako to vyzerá, keď Laššáková v parlamente chýba, sme sa presvedčili v stredu. Parlament omylom schválil balík návrhov od opozičného poslanca Petra Osuského.

Národná rada v stredu schválila balík piatich pozmeňovacích návrhov ku zákonu o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky. Zákon s komplikovaným názvom sa sériou piatich návrhov pokúsil zmeniť poslanec Peter Osuský z SaS. "Minister vnútra Kaliňák mi povedal, že so štyrmi návrhmi nemajú problém a schvália ich. S prvým však nesúhlasil. Z nejakých príčin však prešiel iba prvý z piatich návrhov," vysvetľuje Osuský. Poslanec tvrdí, že sa návrhmi snažil znížiť objem byrokracie, najmä pre študentov, ktorí na jeden, alebo dva semestre odcestujú študovať na zahraničnú školu. Títo študenti by podľa zákona museli slovenským úradom vopred nahlasovať miesto svojho pobytu v zahraničí.

"Je to čistá buzerácia. Chceli sme to zo zákona odstrániť," tvrdí Osuský. Problém je, že keď poslanci Smeru zistili, čo schválili, celý zákon stiahli z rokovania parlamentu. "Bude musieť byť nová rozprava. Predpokladám, že moje pozmeňovacie návrhy asi pochovajú," dodal Osuský. Pripomenul, že pred hlasovaním Smeru ponúkol, aby si jeho návrhy osvojil a schválil ich ako vlastné, čo strana odmietla.

Že pri hlasovaní došlo k lapsusu, pripustil aj poslanec Smeru Daniel Duchoň, ktorý za Osuského návrh zahlasoval. "Došlo k dezorientácií," povedal Topkám.

Podľa Pavla Zajaca z KDH je príčina dezorientácie v klube Smeru jasná. V parlamente počas hlasovania chýbala šéfka klubu Jana Laššáková. Tá je známa aj tým, že nápadne ukazuje poslancom Smeru, ako majú podľa dohody hlasovať.

Jana Laššáková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Smerákom chýbala dirigentka Laššáková:
Zobraziť galériu (4)

Z kuloárov sme sa však dozvedeli aj iné veci. Podľa dobre informovaných ľudí nastal v poslaneckom klube Smeru po hlasovaní pekný "poprask". Kluby totiž bývajú vopred vždy dohodnuté, ako v parlamente zahlasujú a lapsus s Osuského návrhmi zrejme neostal bez "kriku v kabíne".

Takto vyzeral výpis z hlasovania poslaneckého klubu Smeru. Väčšina poslancov sa hlasovania zdržala, no niektorí hlasovali za, iní zas proti. Počty však stačili na to, aby návrhy Petra Osuského prešli. Smer na to rýchlo zareagoval stiahnutím celého zákona z parlamentu.

Parlamentné hlasovanie. Smer omylom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu