Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Banáš: Želám cirkvi pápeža gorbačovského typu

Jozef Banáš
Jozef Banáš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spisovateľ Jozef Banáš, ktorý dokončuje nový román týkajúci sa katolíckej cirkvi, želá konkláve, aby za nového pápeža vybralo "vatikánskeho Gorbačova". Podľa jeho ďalších slov opakovaný výber príliš starých ľudí do vedenia cirkvi konzervuje stav, ktorý sa podľa neho nedá označiť za dobrý.

"Keď som písal román Kód 1, ktorý vyjde na jeseň, čítal som diela teológa Hansa Künga, v minulosti jedného z najbližších ľudí súčasného pápeža Benedikta XVI. Neskôr sa ich cesty rozišli," poznamenal Banáš. Küng podľa neho opisuje Jozefa Ratzingera skôr ako dogmatika než človeka hľadajúceho pravdu. "Ale aj Küng uznáva, že ide o veľmi vzdelaného človeka, ktorý má potenciál," uviedol Banáš.

V Kóde 1, ako uviedol, kritizuje cirkevnú prax, napríklad celibát, krsty novorodencov, postavenie žien v cirkvi, či jej vzťah k moci. "Ako kresťan sa veľmi vážne obávam o budúcnosť cirkvi," dodal Banáš.

Pripomenul, že od dodnes tajomstvami opradenej smrti pápeža Jána Pavla I., ktorý v roku 1978, po mesiaci vo funkcii, vo veku 64 rokov náhle zomrel, sa stále znovu otvárajú napríklad otázky typu transparentnosti vatikánskej banky. "Viacero vyšetrovateľov talianskej polície, ktorí vyšetrovali toto úmrtie, zahynulo," upozornil Banáš.

Aj aktuálne boli medializované informácie, podľa ktorých mohli byť otázky rôznych škandálov spájaných s cirkvou riešené v správe, ktorú Benedikt XVI. čítal krátko pred odstúpením z funkcie.

"V porovnaní s Jánom Pavlom II. mi Benedikt XVI. pripadal ako relatívne zdravý človek. Je možné, že pri svojom rozhodnutí bral do úvahy aj iné aspekty, nielen svoj zdravotný stav," uzavrel Banáš.

Dnes Benedikt XVI. opustí Apoštolský palác, na vŕšku vo vatikánskych záhradách nasadne do vrtuľníka, ktorým sa presunie do letnej rezidencie v Castel Gandolfe, odkiaľ ešte naposledy ako pápež z balkóna pozdraví veriacich.

O 20.00 h sa Benedikt XVI. stane prvým pápežom po 600 rokoch, ktorý z úradu odstúpi. Nastane obdobie sede vacante, ktoré bude trvať až do zvolenia nového pápeža.

Novým domovom emeritného pápeža, ako bude Benedikt XVI. po odstúpení oslovovaný, by sa mala stať štvorposchodová budova spojená s kláštorom na severnom okraji vatikánskych záhrad. V ústraní sa chce venovať modlitbám, nevracia sa k súkromnému životu, ako zdôraznil na stredajšej poslednej generálnej audiencii. "Neopúšťam kríž, ale novým spôsobom chcem byť pri ukrižovanom Kristovi," uviedol. "Nebudem už mať moc úradu, ale v službe modlitbou zostanem," spresnil.

V Nemecku, hlavne však v Bavorsku, ktoré je rodiskom odstupujúceho pápeža, sa dnes konajú ďakovné pobožnosti a večer, v okamihu, keď Benediktova rezignácia nadobudne platnosť, sa v tejto krajine rozozvučia kostolné zvony. Ústredná ďakovná omša sa uskutoční v Katedrále sv. Hedvigy v Berlíne a zúčastní sa na nej aj kancelárka Angela Merkelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu